Orhan Kemal müzesi nerede?

Yön levhalarından İBB tarafından Orhan Kemal Müzesi tabelası sökülüp yerine İBB Cihangir Cihannüması Sosyal Tesisleri tabelası yerleştirildi.

Yayınlanma: 06.02.2018 - 21:00
Abone Ol google-news

Orhan Kemal Müzesi’nin bulunduğu yön levhası İBB Cihangir Cihannüması Kafeteryası tabelası ile değiştirildi. Cihangir-Tophane, Boğazkesen Caddesi ile Defterdar Yokuşu’nun kesiştiği yerde bulunan yön levhalarından İBB tarafından Orhan Kemal Müzesi tabelası sökülüp yerine İBB Cihangir Cihannüması Sosyal Tesisleri tabelası yerleştirildi.

Bunu yazara saygısızlık olarak nitelendiren Orhan Kemal Müzesi’nden gelen açıklama ise şöyle: “Uluslararası üne sahip olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanterinde bulunan müzenin yön levhasının kaldırılması müzeye gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından protesto edilmiştir.

Arkeolojik alanda yapılan tesis, semt sakinleri ve Cihangir Güzelleştirme Derneği tarafından mahkemeye verilmiş ve inşaat sırasında elektrik kabloları kopartılmış ve duvar çökmüştür. Çeşitli olumsuzluklar yaşanan inşaat bitirilmiş ve içinde kafetarya olan sosyal tesis faaliyete geçirilmiştir. Kolay bulunmasının sağlanması için çeşitli yerlere gereğinden fazla tabela konulmuştur. Bu da yetmemiş Orhan Kemal Müzesi’nin tabelası kaldırılarak,İBB kafeteryasının tabelası konulmuştur.

İ.B.Belediyesi’nin kültüre ve sanata bakışının ne olduğu bu son hareketten sonra daha iyi anlaşılmıştır.Türkiye’nin yüz akı edebiyatçısı Orhan Kemal’e ve Müzesine yapılan bu haksız uygulamayı ve saygısızlığı kınıyoruz. Sökülen tabelanın yerine acilen konulmasını talep ediyoruz”.

Cihangir’deki Orhan Kemal Müzesi’nin yön levhasının kaldırılmasının aileyi çok üzdüğünü söyleyen Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, “Oysa beklenen İBB’nin sanatçımıza sahip çıkarak, bu kültür ve sanat müzesine daha fazla ilgi göstermesi ve hatta ölümünden 48 yıl geçmesine rağmen İstanbul’da bir kültür merkezine adının verilmesi gerekirken, 30 yıl sonra Orhan Kemal ailesinin imkânlarıyla açtığı müzenin yön levhası bile İBB’ye fazla gelmiş ve kaldırılarak yerine kendi İBB kafeteryasının adı verilmiştir. Kültürümüz adına utanılacak bir durum olarak görüyorum. Her zaman şikâyet ettikleri ‘kültürde yetersiz kaldık’ ifadelerine bir örnek de bu tabela kaldırma olayı eklenmiştir. AKP’li İBB’yi bu son davranışından dolayı kınıyor ve Orhan Kemal gibi bir yazarın daha da yüceltilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler