Sultanların hattatının Kuran'ı Türkiye'de

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sultanların hattatının yazdığı Kuranıkerim’in Londra’dan Türkiye’ye geleceğini açıkladı...

Yayınlanma: 23.02.2018 - 21:38
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Osmanlı hat ekolünün kurucusu, hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede tarafından 16. yüzyılda ‘nesih’ tarzında yazılan tarihi Kuranıkerim’in önümüzdeki günlerde Londra’da Christie’s Müzayede Evi’nden Türkiye’ye getirileceğini açıkladı. Kurtulmuş, önceki gün TBMM Yurtdışına Kaçırılan Eserleri Araştırma Komisyonu üyeleri ile bir araya geldi.

Basına kapalı olan gerçekleştirilen görüşmede Kurtulmuş, komisyon üyelerinin yurtdışındaki tarihi eserlerin yurda iadesine ilişkin görüşlerini dinlerken, bakanlığın bu konuda attığı adımları da paylaştı. Kurtulmuş, üyelere, tarihi 16. yüzyıla uzanan tarihi Kuranıkerim’in önümüzdeki günlerde Türkiye’ye getirileceği bilgisini verdi. Bakanlık, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na başvuran bir kişinin ihbarı üzerine eserin peşine düştü. İhbarda sultanların hat hocası olarak bilinen hattat Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede tarafından yazılan Kuran’ın, “Türkiye’den kaçak yollarla çıkarıldığı” belirtildi. Bu sırada Londra’daki Christie’s Müzayede Evi de, söz konusu eseri 120 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıkardı. İhbarı değerlendiren ve eserin kaçak yollarla İngiltere’ye götürüldüğü ihtimali üzerinde duran bakanlık, girişim başlattı. Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla müzayede şirketiyle temasta bulundu. Londra Büyükelçiliği üzerinden müzayede şirketine gönderilen yazıda, Türkiye topraklarından yasadışı yollarla çıkarıldığı yönünde kuvvetli şüphe bulunan Kuranıkerim’in satıştan çekilmesi talebi iletildi. Eserin müzayedede satışı durduruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler