Vedat Günyol Ödülleri sahiplerini buldu

Kartal Belediyesi’nin Türkiye Yazarlar Sendikası, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı işbirliğiyle bu yıl 2.sini düzenlediği ‘Vedat Günyol Deneme Ödülü’nde dereceye giren eserler ödüllerini aldı. 55 eserin değerlendirildiği yarışmada Feridun Andaç, ‘Üstümüzdeki Gül Yaprağı’ adlı kitabıyla birincilik ödülünü kazandı. Seçici kurul, yaptığı değerlendirme ile birincilik ödülü dışında 2 Jüri Özel Ödülü verdi. ‘Umut Hep Vardır’ adlı yayımlanmamış eseri ile Gülsüm Cengiz ve ‘Buyrun Siz De Deneyin’ adlı kitap olarak yayımlanmış eseri ile Mehmet Serdar Kubilay, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Yayınlanma: 05.03.2018 - 17:06
Abone Ol google-news

Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine Kartal Belediye Başkan Vekili ve Yardımcısı Gülcemal Fidan, Başkan Yardımcıları Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ali Apaydın, Gökhan Yüksel, Cengiz Türkmen, Kartal Belediyesi Meclis üyeleri, Av. Celal Ülgen, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Kırmızı Kedi Kitapevi sahibi Haluk Hepkon, Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, seçici kurul üyeleri Nesim Ovadya İzrail, Cengiz Bektaş, Tahir Şilkan, Aydın Erdil, Vedat Günyol ailesinden Rengin Cemiloğlu, Kartal Belediyesi birim müdürleri, Kartal Belediyesi personeli, Vedat Günyol dostları ve öğrencileri katıldı. Ödül töreni öncesinde izleyicilere; çevirmen, eleştirmen, öğretmen, avukat, yayıncı ve yazar Vedat Günyol’un hayatından kesitler sunan TRT yapımı belgesel izletildi. Vedat Günyol anısına sahne alan Quartet Grubu, klasik müzik dinletisiyle dinleyicilerden yoğun alkış aldı.

 “Vedat Günyol’un yazıları bugünümüze ışık tutuyor”

 Belgeselin ardından Av. Celal Ülgen, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ve Yazar Cengiz Bektaş, Vedat Günyol’u anlattı. Sunumunu Vedat Günyol'un öğrencisi Başak Ergil'in yaptığı programda Mustafa Köz, Vedat Günyol’un yazarlığı ve dergiciliği hakkında bilgi verdi. Av. Celal Ülgen ise konuşmasında Vedat Günyol’un düşünce özgürlüğüne bakışını anlattı. Ülgen, ‘Günyol, düşünce özgürlüğünün sınırlanabileceğini düşünmüyordu. Bir yazısında ‘Düşünceyi açıklama özgürlüğü’ diyor ve insanı insan yapan şeyin düşünce olduğunu söylüyor. Atatürk’ün ‘Biz daima gerçeği arayan ve onu buldukça söylemekten korkmayan insanlar olmalıyız’ sözüne ek olarak Viktor Hugo’nun şu sözünü hatırlatmak istiyorum. ‘Hiçbir ordu, zamanı gelmiş düşünceye karşı koyamaz’. Vedat Günyol’un yazdığı yazılar bugünümüze de ışık tutuyor, onun ışığında korkmadan yolumuza devam edeceğiz” dedi. Vedat Günyol’un yazar yönünü anlatan yakın arkadaşı yazar Cengiz Bektaş, Günyol’la yazarlık hayatı boyunca yaşadıkları anıları anlattı ve ‘Vedat Günyol bana birçok alanda yol gösterdi’ dedi.

 “Vedat Günyol ismi Kartal’da anılmaya devam edecek”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e, ‘Vedat Günyol Deneme Ödülü’ yarışmasına verdiği destekten dolayı plaket verildi. Başkan Altınok Öz adına plaketi almak için sahneye davet edilen Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yüksel, "Vedat Günyol, Kartal Dragos’ta yaşamını sürdürdü. Bizim için kendisi çok kıymetli.. Edebiyat alanındaki başarıları, duayenliği birçok öğrencisine yol gösterdi. Edebiyat alanında bir öncüydü. Çevirmen, eleştirmen, aynı zamanda yayıncı, yazar ve bir öğretmendi. Bu anlamda kendisini bir kitap gibi görüyoruz. Rahmetle ve minnetle anıyoruz. Bu yıl yarışmanın ikincisini düzenledik. Birbirinden değerli 55 yazarın eserleri bu yıla damgasını vurdu. Bu eserlerin hepsi incelendi, içlerinden 3 tanesi burada onurlandırılacak. Burada önemli olan, edebiyat ve yazım dünyasının unutulmaması, aydınlık Türkiye Cumhuriyeti yeni nesillerinin bu kavramlardan uzak kalmaması ve bunları anlayabilmesi.. Bu ışığın yayılması ve devam etmesi için biz Kartal Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Edebiyat, sanat, kültür bizim için önemli. Vedat Günyol ismi Kartal’da her zaman anılmaya devam edecek” dedi.

“Vedat Günyol Cumhuriyetin yetiştirdiği büyük bir aydın”

Birinci olan esere ödülünü vermek üzere sahneye davet edilen Kartal Belediyesi Başkan Vekili ve Yardımcısı Gülcemal Fidan ise yaptığı konuşmada “Cumhuriyetin yetiştirdiği çok değerli deha, karanlıkların aydınlığa çıkması için hem dünümüze hem de bugünümüze ışık tutan Vedat Günyol için böyle bir yarışma düzenlemek bizlere onur veriyor. Vedat Günyol, Cumhuriyetin okullarında yetişerek büyük bir aydın olmuş, ışığı keşfetmiş, önüne çıkan engelleri aşmış, toplumun göremediklerini görmüş, söylenemeyenleri söylemiş ve doğru bildiği yolda yürürken bedel ödemiş. Nazım’ın dediği gibi ‘Sen yanmazsan ben yanmazsam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?’ Vedat Günyol hocamızı rahmetle, minnetle anıyoruz" dedi.

55 eserin katıldığı deneme yarışmasında konuşmaların ardından, dereceye giren yazarlara ödülleri takdim edildi. “Üstümüzdeki Gül Yaprağı” adlı eseriyle birinci olan Feridun Andaç, Kartal Belediye Başkan Vekili ve Yardımcısı Gülcemal Fidan ve yazar Cengiz Bektaş’ın elinden ödülünü aldı.

Seçici Kurul Jüri Özel Ödülleri ise “ Umut Hep Vardır” adlı yayımlanmamış eseri ile Gülsüm Cengiz ve ‘Buyrun Siz De Deneyin’ adlı kitap olarak yayımlanmış eseri ile Mehmet Serdar Kubilay’a verildi. Törenin ardından günün anısına Kartal Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından, Vedat Günyol’un ‘Uzak Yakın Anılar’ adlı kitabı katılımcılara hediye edildi.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon