Sansürlenen tiyatro topluluğu rektörlük kararıyla kapatıldı

Muğla Üniversitesi’nde Spor Kültür Daire Başkanlığı’na bağlı faaliyet gösteren tiyatro topluluğu rektörlük kararıyla kapatıldı.

Yayınlanma: 07.03.2018 - 09:29
Abone Ol google-news

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; kapatılma gerekçesi olarak telefonla “Siz nedenini biliyorsunuz” denilen topluluğa resmi gerekçe bir ay sonra sorumlu öğretim üyesine yazılan yazıyla iletti. Rektörlük kapatma gerekçesi olarak topluluğun genel kurul toplantısı yapmadığını, sahnelenen oyunda habersiz değişiklik yapıldığını ve basına “gerçekleri yansıtmayan” demeçler verildiğini bildirdi.

Muğla Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Başkanı Fatih Kaleli üniversite bünyesindeki topluluğun kapatılma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. 19 kişilik topluluğun geçtiğimiz yıl sergilediği “Joko’nun Doğum Günü” adlı oyun üniversite yönetimi tarafından sansürlendi. SKS sergilenmeden incelediği oyunda bira kelimesinin kullanılmamasını, “it oğlu it”in yerine aptal kelimesinin kullanılmasını istedi. Oyunda haç kullanılmaması ve kadınlarla erkeklerin birbirlerine temas etmemesi de SKS’nin istekleri arasındaydı.

Kaleli, “Oyunumuzu, sansürlerle dalga geçerek hayata geçirdik. Hâlâ ümidimiz var, oyun çıkarmaya da devam ediyoruz. Herkeste bir üst korkusu var. ‘Üst taraftan baskı geliyor’ diyerek oyunlarımıza sansür uygulandı. Üç yıl önce birkaç kelimeyi sansürlüyorlardı bugün tamamen metni değiştirme niyetindeler” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon