PEN Duygu Asena Ödülü Nazan Moroğlu’na sunuldu

PEN Türkiye 2018 Duygu Asena Ödülü Türkiye’nin ilk kadın hukuku uzmanı, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği(İKKB)’nin Koordinatörü, Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Nazan Moroğlu’na önceki gün Goethe Alman Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sunuldu.

Yayınlanma: 07.03.2018 - 09:59
Abone Ol google-news

PEN Başkanı Zeynep Oral, “Türkiye’de kadın hareketi, bilim insanlarının çabalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla gelişirken, bir yandan da bireysel mücadelesini toplum mücadelesiyle bütünleyen arkadaşım, meslektaşım Duygu Asena gibi kadınlarla gelişti” diyerek Asena’nın adını taşıyan bu ödülü Moroğlu’na sunmaktan kıvanç ve sevinç duyduklarını ifade etti. Oral, “Bu ödül, kadınların daha çok şiddete uğradığı, sömürtüldüğü; adaletin ve hukukun daha çok yok sayıldığı şu dönemde, kadın ve insan hakları için mücadele veren, toplumu aydınlatan Nazan Moroğlu’nun mücadelesinde PEN’in yanında olduğunun şükran ifadesidir” dedi.

 Kadının adı ve soyadı yan yana geldi

 Moroğlu ise, “Duygu Asena Kadının Adı Yok demişti. Ben de kadın hukuku alanında ilk akademik tez olan “Kadının Soyadını” yazmıştım. Bu ödül adı ve soyadı yan yana getirdi” diyerek ödülün önemini açıkladı. Onu yüreklendiren destekleyen herkese teşekkür eden Moroğlu, ödülü eşi Prof. Erdoğan Moroğlu’na “En büyük teşekkürüm sana” diyerek sundu.

Törende konuşan gazeteci yazar Zeynep Göğüş ise, “Nazan Moroğlu sımsıcacık bir dost. Cumhuriyet kadını. Değerlerimizin ayağımızın altından kaydığı, içimizin karardığı günlerde değerlere sahip çıkan, onları korumak için bize cesaret katan kahramanımız” sözleriyle başlayan konuşmasında onun hukuk, demokrasi ve laikliği temel alan hiçbir görevden kaçınmadığını anlattı. Moroğlu’nun 20’den fazla yayınını, ilk sırada 1990 Kadınca Dergisi Ödülü’nün olduğu saygın kuruluşlardan gelen ödüllerini, aldığı görevleri hatırlatan Göğüş, “Duygu Asena ile Nazan Moroğlu arasında güçlü bir bağ olduğunu düşünüyorum. 1990’da yayın yönetmeni olduğu Kadınca Dergisi Nazan’a ödül verirken bize katacaklarını hissedip öngörmüştü. Aramızda olsaydı eminim adına verilen ödülü Nazan’ın almasını ayakta alkışlardı” diyerek kutladı.

Törene Moroğlu ailesinin yanı sıra MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Nilüfer Tapan, Güldal Göymen, Kadın Araştırmaları Derneği, Alman Liseliler Kültür ve Eğitim Vakfı üyeleri, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği, PEN yönetici ve üyeleri ile gazeteciler katıldı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler