İnsana, doğaya âşık...

Ozan Âşık Veysel, ölümünün 45. yılında etkinliklerle anıldı.

Yayınlanma: 21.03.2018 - 22:53
Abone Ol google-news

Halk ozanı Âşık Veysel, ölümünün 45. yılında yurtiçi ve yurtdışında birçok etkinlikle anıldı. Ozan için ilk olarak Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki mezarı başında anma töreni yapıldı. Âşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, burada yaptığı konuşmada Âşık Veysel’in barışçıl, doğaya aşık, varlığı kendisine âşık bir insan olduğunu aktararak, “Biz bu ülkenin, Anadolu’nun, bu kadim toprakların yaşayanları olarak onun gibi ustaların, onun gibi erenlerin, onun gibi bilgelerin sesine daha çok kulak vermeliyiz” diye konuştu. Daha sonra Âşık Veysel’in ölümünden sonra köyde müzeye dönüştürülen evi ziyaret edildi. Ozanın yatağı, sazı, fotoğrafları ve özel eşyalarının bulunduğu müze ziyaretçilerin akınına uğradı. Müzede en çok ilgiyi ise Âşık Veysel’in balmumundan yapılan heykeli gördü.

Ders verdiği okulda da anma

Bağlama ustası Şentürk İyidoğan ise Âşık Veysel Şatıroğlu’nun ders verdiği, Sivas’ta eski adıyla Pamukpınar Köy Enstitüsü olan ortaokulu ziyaret ederek, ünlü ozanın burada yazdığı “Bir Ulu Ağaçtan Bir Yaprak Düşse” eserini seslendirdi.

Ozan için konser ve sergi

Âşık Veysel için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda da anma konseri düzenlendi. “Dostlar Beni Hatırlasın” başlıklı konserde, halk müziği sanatçısı Cengiz Özkan, Aysun Gültekin ve şarkıcı Burcu Güneş sahne aldı. Halk müziği sanatçısı Gültekin, izleyicilere yaptığı konuşmada, “Ozanlarımızı bir pınara benzetiyorum. Onlar pınarın kaynağı. Biz ise sadece o pınardan içiyoruz. Onların gönlünden kaynayanları sadece söylüyoruz” dedi. Almanya’nın Nürnberg kentinde “Ustaların Objektifinden Âşık Veysel ve Gelenekten Geleceğe Halk Ozanları” fotoğraf sergisi açıldı. Sergi 8 Mayıs’a kadar görülebiliyor. Fotoğrafçılar Nazender Süzer Gökçe (Âşık Veysel’in torunu) ve Gürsel Gökçe tarafından hazırlanan fotoğraf sergisi iki bölümden oluşuyor. Serginin ilk bölümünde usta fotoğrafcılar, Ara Güler, Ergun Çağatay, Fikret Otyam, Ozan Sağdıç ve Mustafa Türkyılmaz’ın fotoğrafları ile Orhan Peker’in desen çalışması yer alıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler