11 milyonun hayatında yok

Kültürel Değişim ve Kütüphaneler ana teması ile kutlanacak olan 54. Kütüphane Haftası başladı.

Yayınlanma: 26.03.2018 - 20:28
Abone Ol google-news

Kültürel Değişim ve Kütüphaneler ana teması ile kutlanacak olan 54. Kütüphane Haftası başladı. Türkiye Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, Alman Kültür Merkezi Goethe Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, ülkemizdeki eğitim sistemi ve kitap okuma kültürünü değerlendirerek “Yaklaşık 11 milyon vatandaşımız kütüphane kavramından uzak yaşıyor” dedi.

Kartal’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin 81 il ve 957 ilçesinde 1137 halk kütüphanesi var. Bunlardan 126 tanesi personel yokluğu ya da farklı nedenler ile kapalı durumda. Kartal, Türkiye’de 957 ilçenin 121’inde kütüphane bulunmadığını belirterek “Bu 121 ilçede yaşayan yaklaşık 11 milyon vatandaşımız kütüphane kavramından uzak yaşıyor. Yani 11 milyon kişinin günlük yaşamında ‘hadi kütüphaneye gidelim’ diye bir söz yok” diye konuştu.

Türkiye’nin eğitim sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kartal, “Özgür ve yaratıcı düşünceyi benimseyen bireylerin yerine, taklitçi, okuduğunu anlamakta zorlanan ve şabloncu bireyler yetiştirir duruma gelmiştir” ifadelerini kullandı. Geleneksel olarak her yıl kütüphane haftası kapsamında 81 ilde kitap okuma etkinliği yapıldığını anımsatan Kartal, “Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda yapılacak okuma etkinliğine Ankara Valiliği güvenlik gerekçesiyle izin vermemiştir” bilgisini verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler