Selimiye Camisi’nde siluet endişesi

Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun Mimar Sinan’ın “ustalık eseri” Selimiye Camisi’nin önündeki Yemiş Kapanı Hanı’nın korunması kararı, Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu’nda iptal edildi.

Yayınlanma: 11.04.2018 - 21:30
Abone Ol google-news

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hanı yeniden ihya etmek istediğini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Eğer bu han ihya edilirse, Selimiye Camisi’nin önünde 14 metre yüksekliğinde yeni bir yapı olursa Selimiye Camisi’nin silueti bozulacak ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılması tehlikesi bulunuyor” dedi.

‘İhanet olur’

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan da dünyada bu tür önemli arkeolojik alanların korunabilmesi için çok çeşitli yöntemler olduğunu kaydederek “Şeffaf örtü altından tutulmasından, kısmen ortaya çıkarılması gibi birçok seçenek var. Yemiş Kapanı Hanı’nı yeniden yapmadan da bu hanı tanıtabiliriz. Zeminden baktığınızda ne görüyorsanız Selimiye odur. Onu görmeyi engelleyecek bir yapı yapılırsa, hem o yapıya hem de Selimiye’nin dünya mirası içindeki yerine ihanet olur. Türkiye’de herkes aynı tarafta olmalı. Hepimiz Selimiye’den taraf olmalıyız. İlk duyduğumda büyük bir şaşkınlık geçirdim” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler