Gürer Aykal'dan Fazıl Say'a cevap

Kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt veren Aykal, ‘Görevim son nefesime kadar çoksesli müziği bu evrensel sanatı yüceltmek ve güzel ülkemin insanlarına sunmaktır. Bu uğurda atılan her adımı sevgiyle kucaklar, elimden gelen ne varsa deneyimlerimi esirgemeden onurla paylaşırım’ dedi.

Yayınlanma: 18.07.2014 - 09:56
Abone Ol google-news

Orkestra şefi Gürer Aykal, 15. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’yle ilgili bir açıklama yaptı. Kasım ayında yapılacak festivalle ilgili olarak, bir süre önce festivalin sanat yönetmenliğini bıraktığını açıklayan Fazıl Say, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile orkestra şefi Gürer Aykal’ın birlikte çalışacaklarını öne sürerek Aykal’ı eleştirmişti. Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkileri ise Aykal’la festivalde birlikte çalışma konusunda “prensipte anlaştıklarını” önceki gün açıklamıştı.

Aykal, açıklamasında, Antalya Piyano Festivali’nin devamı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Uluslararası Akdeniz Filarmoni Orkestrası’nın kuruluş sürecinin, umut verici gelişmelere sahne olduğunu belirterek “Bu olumlu gelişmelere karşın gerek yazılı basın gerekse sosyal medyada zaman geçiren kimileri yıpratıcı, karalayıcı, ayrıştırıcı açıklama ve yorumlarla kamuoyunu yanıltarak bu süreci gölgelemek istemektedirler” dedi.

Aykal açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Cumhuriyetin kazanımlarıyla başlatılan ‘Müzik Devrimi’nin Yılmaz bir askeriyim. Görevim son nefesime kadar çoksesli müziği bu evrensel sanatı yüceltmek ve güzel ülkemin insanlarına sunmaktır. Bu uğurda atılan her adımı sevgiyle kucaklar, elimden gelen ne varsa deneyimlerimi esirgemeden onurla paylaşırım. Benim bu sanata olan adanmışlığım partiler, iktidarlar veya kişilerle ölçülemez. Egoları incinmiş, temeli olmayan sığ politik eleştirileriyle hedef gösterenler şunu iyi bellemeliler: Ben içinde şu veya bu sıfatla yer aldığım herhangi bir sanatsal oluşum sayesinde çoksesli müzikle tanışıp benimseyecek, sevecek ‘tek bir kişi’yi dahi onların tümünden üstün tutarım. Ben orkestra şefiyim. Görevim ayrıştırmak değil bütünleştirmektir. Göğsümden yaşam boyu eksik etmediğim Atatürk rozetine dil uzatanlar bilsinler ki ölünceye kadar bu görevi ayakta dim dik ve büyük onurla sürdüreceğim.”

Anımsanacağı üzere, bir süre önce seçilen AKP’li Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyece düzenlenen Antalya Piyano Festivali’nin, festivalin genel sanat yönetmenliğini yapan Fazıl Say olmadan da devam edebileceğini söylemesinin ardından bir yönetim krizi yaşanmıştı. Kriz sonrası Say ile prodüksiyon şirketi sahibi Kadir Dursun festivalden çekildiklerini duyurmuşlardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon