İyi ki doğdun Duygu Asena

Gazeteci ve kadın hakları savunucusu ünlü yazarın doğum gününde arkadaşları her sene olduğu gibi bir araya geldi.

Yayınlanma: 19.04.2018 - 22:14
Abone Ol google-news

2006 yılında 60 yaşındayken hayatını kaybeden gazeteci, yazar ve kadın hakları savunucusu Duygu Asena’nın Kadıköy Özel Kız Koleji’nden arkadaşları, her yıl olduğu gibi bu sene de Asena’nın doğum günü olan 19 Nisan’da bir araya geldiler.

olan 19 Nisan’da bir araya geldiler. Kadıköy’deki Marmara Yelken Kulübü’nde buluşan Asena’nın çocukluk ve gençlik arkadaşları, ünlü yazarı anılarıyla yaşatmaya devam ettiler. Duygu Asena’nın kardeşi İnci Asenada, “Burada toplananlar, Duygu’nun cenazesini omuzlarında taşıyan arkadaşları, asi kızlar olarak onun cenaze namazını kıldılar” şeklinde anlattığı isimlere sembolik olarak “Asi Kızlar ve Bilge Kadınlar” kitabını hediye etti. Duygu Asena’nın doğum günü kutlamasına kimi arkadaşları, geçmiş yıllarda birlikte çekilen fotoğrafların albümleriyle ve fotoğrafları özenle yapıştırdıkları büyük kartonlarla geldi. Elden ele dolaşan fotoğraflar daha önce anlatılmamış birçok anıya kapı açtı, duygu dolu anlar yaşattı. Orta birden lise sona kadar yazarla birlikte okuduğunu söyleyen Verda Yalkın, Duygu Asena’yı “İsmi gibi duygulu, gururlu, esprili ve söyleyeceğini direkt söyleyen sevgi dolu bir insandı” sözleriyle anlatırken, “Hiç kimseye boyun eğmemiş, her zaman dik durmasını bilmiştir” ifadelerini kullandı. Asena’nın ortaokul ve lise yıllarından başlayarak yazılarıyla kendilerini mest ettiğini söyleyen Yalkın, “Ama çok genç yaşta kaybettik. Çok meşgul olduğu zamanlarda bile ne zaman ‘Biz toplanıyoruz’ desek, her zaman gelir ve bize katılırdı. Mütevazı ve sımsıcacık bir insandı” dedi. Yalkın, yazarın kadın hakları konusunda da hep kendileriyle sohbet ettiğine değinirken, “Her zaman için kadının ezilmemesi gerektiğini söylerdi. ‘Hiçbir zaman erkeklere boyun eğmeyeceksin, bunun için de ekonomik bakımdan özgür olacaksın, kendine güveneceksin’ derdi” diye konuştu.

Can Baysal ise Asena’yla ilgili yurtdışındayken yaşadığı bir anısını şu sözlerle anlattı: “Yıllar sonra yurtdışında birilerine rastlamıştım, konuşuyorlardı ‘Kadıköy şöyleydi böyleydi’ diye, ‘Bir de Duygu vardı’ dediler... Hiç unutmuyorum; “Duygu Asena mı” dedim, heyecanlanarak ‘Evet evet’ dediler. Yani Kadıköy’ün en sevilen, tanınan genç kızıydı.”

Son olarak ise İnci Asena, her yıl Duygu’yu anmak istediğini dile getirerek, “Duygu’yla ilgili yaptığım her şeyin sonunda onun sözünü kullanıyorum” dedi ve konuştu: “Özgürsünüz, gücünüzü bilin.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler