‘Şiddetle adalet olmaz’

Avustralyalı Spierig Kardeşlerin Winchester Gizem Evi’nin gerçek öyküsünden filmleştirdikleri Winchester’da (Winchester: Gizemli Ev/ 2018) varsıl dul Sarah Winchester’ı Oscar ödüllü oyuncu Helen Mirren canlandırıyor.

Yayınlanma: 20.04.2018 - 10:04
Abone Ol google-news

Yapımı 1884’te başlayan ve 1922’ye dek tam 38 yıl süren dünyaca ünlü Winchester Gizem Evi’nin gerçek öyküsünden sinemaya aktarılan Winchester (Winchester: Gizemli Ev/ 2018) ünlü Hammer Filmleri’ne saygıda bulunuyor.

Merkezi Londra’da bulunan İngiliz film şirketi Hammer Film Productions 1948’de kuruldu. 1950’lerden 1970’lere dek gotik korku filmleriyle ve Baron Frankenstein, Kont Dracula, Mumya, Kurt Adam gibi klasik korku karakterleriyle ünlendi. Bu düşük bütçeli ama son derece yaratıcı korku filmlerinde Peter Cushing, Christopher Lee, Vincent Price gibi dönemin tanınmış oyuncuları rol aldı. Hammer Filmleri’n de çok başarılı çevre düzenlemeleri, kostümler, dekorlar yapılırdı. Dünya sinema tarihinde önemli bir konumu olan Hammer Filmleri’ne Avustralyalı Spierig Kardeşler Winchester: Gizemli Evi’yle saygıda bulunuyorlar.

1906, San José, California. Psikiyatr doctor Eric Price (Jason Clarke) insanı bedeni mi yoksa zihni mi kontrol ediyor olgusunu tartışmaktadır. Doktora göre korku insanın zihninde oluşturduğu bir kavramdır. Bir gün Dr. Price’ı Winchester Silah Şirketi’nin avukatı arar ve onu Winchester malikanesine davet eder. Doktor, şirketin yarısına sahip olan dul Sarah Winchester’ın (Helen Mirren) akıl sağlığını değerlendirecek ve bunun karşılığında yüklü bir ücret alacaktır. Şirket yönetimi tüm hisseleri ele geçirmek ve daha çok silah üretmek istiyordur.

Aile mirasının kendisini lanetlediğini düşünen Sarah Winchester, bebeği Annie’yi yitirmiş, kocaısı da tüberkülozdan ölmüştür. Winchester silahlarıyla öldürülen insanların ruhlarının evde dolaştıklarına inanan Sarah 1884’de bu acı çeken ruhlar için inşaata başlamıştır. Malikanede 24 saat süresince çalışılmaktadır. Bu lanetten kurtulmak için Sarah alternatif ürünler yapar. Kadınların mimar olmadığı bir zamanda Winchester Evi’ni inşa etmiş, odalar arasında iletişim sağlayan bir interkom sistemi kurmuş, bahçeleri için sulama sistemi yapmış, San José’de ilk kez telefon kullanan kişi olmuştur. Sarah Winchester, yaratıcı, geleceği öngören, zamanının ötesinde bir karakterdir. Devasa malikanede yeğeni Marion (Sarah Snook) ve torunu Henry (Finn Sciculana-O’Prey) ile yaşamaktadır. Malikaneye teşhis koymak için gelen Dr. Price başta Sarah’nın batıl inançları olduğunu, hayaletlere inandığını düşünür. Sarah –şiddet ve ölüm getiren bir şeyden kar ettim, ben lanetliyim- der. Winchester silahlarının aldığı canların kayıtlarını tutan Sarah bu ölüm araçlarının öteki dünyayla bağlantıları olduğunu savunmaktadır. Ona göre şirketin ürettiği silahlarla öldürülen masum, suçlu insanların ruhları onu yönlendiriyorlardır. Odalar tamamlanınca varlıkları güçleniyor böylelikle kederlerini, acılarını unutuyorlardır. Sarah, bu hayaletlerin, ruhların iyice güçlenince öteki dünyadan yaşayanların dünyasına geçebileceklerine inanır.

Winchester Gizem Evi’nin yapımına 1884’te başlanmış ve Sarah Winchester’ın 1922’de ölümüne dek tam 38 yıl sürmüştür. 160 oda, 40 yatak odası, gizli geçitler, çıkmaz koridorlar içeren labirent şeklindeki malikane günümüzde müze olarak ziyaret edilmektedir.

Undead (2003), Daybreakers (Vampir İmparatorluğu/ 2009), Predestination (2014), Saw: Legacy (2017) filmlerini yöneten Michael ve Peter Spierig, Wincheser: Gizemli Ev’de yetkin bir atmosfer yaratmışlar, çevre düzeni, kostümler, dekorlar çok başarılı. Ürkütücü bir görünüme sahip malikane bu doğaüstü gerilimin adeta baş kahramanı.

Oscar ödüllü oyuncu Helen Mirren –Olağanüstü bir öykü, Hem gerçek hem de tarihi. Ev bugün bile açıklanamayan çok sayıda gizemi içinde barındırıyor. Sarah Winchester, yaratıcı, güçlübir kadın. Dublör ve dijital efekt olmaksızın her planda kendim oynadım- diyor.

Michael ve Peter Spierig’in yönettiği, Dame Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook, Finn Scicluna-O‘Prey, Laura Brent, Eamon Farren’ın oynadığı, şiddet, ölüm, inanç, vicdan, suçluluk, hayal, gerçek, öfke, beden, zihin, keder temalarının tartışıldığı, silah karşıtı iletisiyle dikkat çeken Winchester: Gizemli Ev bugün gösterime girdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler