13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek

13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşacak. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festival, bu yıl ülkemizin içinde bulunduğu durum ve baskı ortamında toplumun sessizliğe gömülmemesine dikkat çekmek için “Sessizlik Sinemada Güzel” teması ile düzenlenecek. Festivalde, 10 farklı ülkeden toplam 65 film gösterilecek

Yayınlanma: 26.04.2018 - 12:48
Abone Ol google-news
Bütün gösterimler ücretsiz 
 
Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı, ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK),  Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Tek Gıda-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Halkevleri, Sendika.org, Alternatif Medya Derneği tarafından düzenleniyor. 2 Mayıs çarşamba günü saat 19:30 da Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak açılış gecesini İrfan Değirmenci sunacak. Festival temel ilkesinden taviz vermeden bütün gösterimlerini ücretsiz olarak izleyicisiyle buluşturmaya bu yıl da devam edecek. Ercan Kesal’ın “Fındıktan Sonra” filmi ile açılacak olan festivalin ilk gecesinde Ayşen Gruda gecenin özel konuğu olacak. Sanatçı Erdal Güney’in bir dinletisinin olacağı gecede, her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemaya verdiği emeği nedeniyle bir set emekçisine “teşekkür plaketi” verilecek. Festival, 4 şehirdeki gösterimlerin ardından 8 Mayısta Bursa’dan başlayarak bir çok şehirde tekrarlanarak bütün yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak. 
 
‘Türkiye’de bir işçi olarak oyuncu’
 
İşçi Filmleri kapsamında, Oyuncular Sendikası tarafından 7 Mayıs’ta ise Aynalı Geçit Etkinlik mekanında “Türkiye'de Bir İşçi Olarak Oyuncu" konulu bir panel yapılacak. 
 
Zengin film programları 
 
Festivalde bu yıl ilk gösterimlerini gerçekleştirecek filmlerin de olduğu değişik ülkelerden filmler var. “Sessiz kalmayanların öyküleri”nin anlatıldığı filmlerden bazıları şöyle; 
- 2017 yapımı The Acting Class-Oyuncu Sınıfı filmi Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Yönetmenleri Mike Wayne ve D’eidre Oneil festivalin konuğu olarak İngiltere’den gelecek ve 3 Mayıs akşamı filmlerinin özel gösterimine katılacak.
- Festival her yıl Japonya sinema tarihinden bir filmi seçiyor ve Japoncadan Türkçeye çevirerek gösteriyor. Bu yıl da Yamamoto Satsuo’nın yönettiği 1955 yapımı “Ai Surebo Koso/Sevdiğin Müddetçe” filmi seyirci ile buluşacak.
- Portekiz’deki bir fabrika işgalinin öyküsünü anlatan 2017 yapımı Kurmaca “Hiçlik Fabrikası” dikkat çeken bir diğer film olarak festivalde yer alacak.
- İtalyan yönetmen Michelangelo Severgnini’nin 2018 yapımı Yedek Köleler (Schiavi di riserva) filmi mülteci konusuna İtalya’dan bakıyor. Film, dünyada ilk gösterimini festivalimizde yapacak.
- Türkiye’de ilk gösterimini yapan bir başka film de yönetmenliğini İsveçli yönetmen Bo Widerberg’in yaptığı Kuzgun Çıkmazı(Kvarteret Korpen/). 40 yıldır İsveç’te yaşayan yönetmen Muammer Özer’in Hollywood Kaçakları isimli filmi de bu yıl gösterimde yer alacak ilginç filmlerden biri.
- Ayrıca daha önce ülkemizde gösterime giren ancak az sayıda sinema salonunda yer bulabilen Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir şey”, Onur Saylak’ın yönettiği “Daha”, Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği “Kaygı”, Fikret Reyhan’ın yönettiği “Sarı Sıcak” , Mustafa Kara’nın yönettiği “Kalanda Soğuğu” filmlerini kaçıranlar için  festivalde izleme fırsatı doğacak. 
 
Festival filmlerinin 4 ildeki gösterim yerleri şöyle: 
 
İstanbul Avrupa Yakası: Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Sineması, Yeşilçam Sineması, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği, İstanbul Anadolu Yakası: Kimya Mühendisleri Odası, Barış Manço Kültür Merkezi, , Kadıköy Halkevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi
 
Ankara: Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sinetopya, ODTÜ Vişnelik Tesisleri, Çankaya Evleri, Çankaya Belediyesi Bahar Evleri, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Mimarlar Odası, SES Ankara Şubesi, Ahmed Arif Parkı, Batıkent Metro, Jeoloji Mühendisleri Odası, Aşık Mahsuni Şerif Parkı, Çayyolu Kent Meclisi, Halkevi Şubeleri
İzmir: İzmir Mimarlık Merkezi, İzmir Halkevi, İzmir Sanat, Fuar Gençlik Tiyatrosu, Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi, Üçyol Uğur Mumcu Parkı Anfi Tiyatro, Urla Toprak Sahne Tiyatrosu Necati Cumalı Sahnesi
Diyarbakır:  KESK’e bağlı sendika salonları

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon