Yüzde 50’den kurtulmak

Tüm zamanların en iddialı süper kahraman filmi “Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı” tüm dünyayla aynı anda vizyonda... Yenilmezler’in bu seferki düşmanı en az onlar kadar ‘yenilmez’

Yayınlanma: 27.04.2018 - 21:32
Abone Ol google-news

Yılın en iddialı gişe filmi “Avengers: Infinity War - Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı”nın henüz başlarında uzun bir yokluğun ardından dünyaya dönen (ya da düşen mi demeli acaba) Bruce Banner, evreni bekleyen büyük tehlike Thanos hakkında Tony Stark’ı uyardığında ve artık Avengers’ın pek de anlaşan bir grup olmadığını anladığında şaşkınlık içinde sorar: “Ne yani dağıldınız mı? The Beatles gibi mi?” Marvel Sinema Evreni’ni az çok takip eden herkesin bildiği gibi bir “İç Savaş” yaşanmış, Kaptan Amerika ve Iron Man ayrı saflara düşmüş ve tüm bunlar olurken Hulk kayıplara karışmıştır. Yani anlayacağınız şimdi ekibi yeniden toplamanın tam zamanıdır; tabii eğer mümkünse...

Sonsuzluk taşlarının izinde

Marvel’in en güçlü, en acımasız ve en kudretli kötüsü olarak bilinen Thanos yıllardır ya görmezden geliniyor, ya da bir efsaneye yakışacak şekilde çok az bahsi geçiyordu. En son 2012’deki Avengers filminin post-credit (film sonrası yazıların ardından gelen) sahnede görmüştük kendisini ve geleceğini anlamıştık nihayet. “Eğer Marvel Sinema Evreni’nin son 10 yılı bir kitapsa, artık son bölümlere gelmiş bulunuyoruz” diyen Joe Russo şöyle tarif ediyor Thanos’u: “Alt etmesi çok güç bir karakter. Hulk’tan bile güçlü. Daha çok Cengiz Han gibi. Adeta bir doğal afet. Diğer tüm karakterlerden daha fazla ruhani bilgeliğe sahip. Dünyaların fatihi. Hiç zayıf yanı yok ve bu da onu büyük bir tehdit haline getiriyor.” Thanos neyin peşinde sorusunun yanıtı kabaca “her şeyin” olarak açıklanabilir aslında. Biraz detaya girmek gerekirse Sonsuzluk taşları olarak bilinen her biri evrenin farklı bir yerinde olan (2’si dünyada gerçi) 6 taşın peşinde. Bu taşlar, biraz Yüzüklerin Efendisi’ndeki yüzükler misali, ona sonsuz bir iktidar ve parmağının bir hareketiyle evrenin yüzde 50’sinden kurtulma imkânı verecek ona. Bu yüzde 50’den kurtulma meselesini çok yakından yaşayan bir ülkenin bireyleri olarak filmin hikâyesine ayrı bir yakınlık duyduğumuzu da bu noktada belirtmekte yarar var herhalde, tam da 50+1’i aradığımız bir aritmetik hesaplaşmanın arifesinde...

Yönetmen kardeşlerden Joe Russo, 6 Mcguffin’in hikâyesini nasıl anlatacaklarına dair soruyu çözmeye çalışırlarken 90’lı yıllardan bazı filmlerin imdatlarına yetiştiğini söylüyor: “Böyle bir film için fazla şablon yok ortada ama 90’lı yıllardan ‘Out of Sight’ ve ‘2 Days in the Valley’ gibi suç filmlerinin bize ilham verdiğini söyleyebilirim. Kardeşi Anthony ekliyor: “Bu aslında bir soygun filmi bir bakıma. Thanos bu filmde taşları ele geçirmek için çok güçlü, hızlı ve saldırgan bir hamle yapıyor.”

Riskli bir final!

Gerçekten de “Avengers: Infinity war” kendisinden beklenen hemen her şeyi karşılayacak nitelikte bir film. Bir kere bugüne kadar çekilmiş en kalabalık kadrolu süper kahraman uyarlaması. Birkaç istisna dışında (Ant Man ve Hawkeye misal) hemen hemen tüm Marvel kadrosu mevcut ve insan izlerken başı dönüyor adeta. Üstelik her birine de dengeli bir ekran zamanı verilmiş, her birinin belli bir işlevi yüklenmesi sağlanmış. Onun da ötesinde aksiyon sahneleri ve gerilimi yüksek, finaldeki sürprizi ise belki beklentilerin de ötesinde. Açıkçası hardcore Marvel fanlarının arıza çıkarabileceği kadar riskli bir final var filmde ama şimdiye kadar güçlü bir itiraz gelmediğine göre, demek ki beğenilmiş, güzel bir düğüm atılmış... Düğüm diyoruz, aslında virgül de diyebiliriz, zira 1 yıl sonra izleyeceğimiz adı henüz konmamış 4. Avengers filmi seriye noktayı koyacak ve düğüm asıl orada çözülecek. Thanos ile hesaplaşmadı; devam edecek anlayacağınız. (Eyvah! Çok mu söyledik?)

Filme dair gerekli gereksiz bilgi kırıntıları

* “Avengers: Infinity War-Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı” Marvel Sinema Evreni’nin 19. filmi. n Joe ve Anthony Russo kardeşlerin yönettiği filmin çekimleri dokuz ay sürdü.

* Projeye çalışmaya başladıklarında yapımcıların elinde 67 isimlik bir karakter listesi vardı. Sonunda 45 civarına indi o listedeki isimler. n Örümcek Adam rolünü üstlenen Tom Holland’a, bir önceki filmde çok fazla bilgi sızdırdığı için, bu kez senaryoyu bile vermemişler.

* Tüm Marvel Sinema Evreni’ndeki en kilit isim kim derseniz, hemen hemen tüm filmlerin yapımcılığını ya da ortak yapımcılığını üstlenen Kevin Feige’in adı öne çıkıyor.

* Robert Downey Jr., çekimler sırasındaki evindeki mobilyaların Atlanta’daki sete taşınmasını istemiş ve stüdyo da bu isteğini yerine getirmiş. Downey Jr. şu sıralar Tony Stark kadar zengin ve güçlü neredeyse.

Bir kısım yenilmez....

Iron Man

“Captain America: Civil War - Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı”nın sonunda Kaptan’ın ona verdiği kapaklı telefonu açacak kadar vicdanı temiz olacak mı? Onun da ötesinde Thanos’a karşı Avengers’ın lideri olarak hangi stratejiyi izleyecek?

Thor

Thanos’u yok edebilecek bir silah arayışındaki Thor evrenin uzak bir köşesine savrulacak ve farklı bir cephede mücadele edecek. Fragmanları izleyenler hatırlayacaktır, Galaksi’nin Koruyucuları ile de yolu kesişecek.

Kaptan Amerika

Bu sefer farklı bir kalkanla çıkacak karşımıza, farklı bir kostümle. Onun “Nomad” (Göçebe) kimliğini üstlendiği bu filmde daha karanlık, daha zorlu bir kaptan bekliyor bizi.

VIsion

Vision’ın özel bir önemi var bildiğiniz gibi, Zihin Taşı ona nakşedilmiş durumda zira. Onun varlığı ve korunması çok ayrı bir önem taşıyor.

Peter QuIll

Galaksinin Koruyucuları ekibinin lideri Quill bu sefer daha kişisel bir savaşın içinde bulacak kendisini. Bunun bir sebebi de, yine kendi ekibinden Gamora.

Örümcek Adam

Hamisi Tony Stark’ın sözünden çıkıp başını bir kez daha belaya sokacak Peter Parker. Üstelik bu kez uzayın derinliklerinde.

Hulk

Bruce Banner ve Hulk arasındaki ilişki her zamankinden daha karmaşık bu filmde. İzleyiciyi sürekli bir beklenti halinde tutan bu gerilimli ilişki yer yer kahkaha attıracak kadar da bıçak sırtı...

Thanos

Son derece narsisist bir karakter olan Thanos tam bir sosyopat. Duygusal dünyası çok karmaşık ama yaptığının doğru olduğuna inanıyor. Evrendeki bazı unsurları yok ederek bir denge getireceğini düşünüyor.

Ve Diğerleri

Proxima Midnight

Corvus Glaive

Cull Obsidian

Ebony Maw


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler