Reklamda estetik çizgide sağlamlık

Çizgi ustasının ‘Düşsel Tiplemeler: Orhan Büyükdoğan Karikatürleri’ adlı sergisi 3 Haziran’a dek Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde.

Yayınlanma: 06.05.2018 - 21:19
Abone Ol google-news

Televizyonlar renksizken, çizgi hikâyeleri ile renklendiren, reklama estetik ve anlam kazandıran, yalın estetik çizgisiyle karikatür dünyasını zenginleştiren duayen Orhan Büyükdoğan’ın eserleri Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde sergileniyor.

Ustanın “Düşsel Tiplemeler: Orhan Büyükdoğan Karikatürleri” sergisi 4 Mayıs Cuma günü izleyici ile buluştu. Felsefe öğretmeni eşi Figen Büyükdoğan’ı üç hafta önce sağlık terörüne kurban veren usta, ağzını bıçak açmasa da el aldığı hocası Zeki Kocamemi atölyesinden bugüne onu hayranlıkla izleyen meslektaşlarının, dostların sevgi ve saygı çemberi içinde kitaplarını imzaladı, soruları yanıtladı.

Sanat ve felsefeye tutkulu duayen

1935 yılında İstanbul’da doğan Büyükdoğan, resim, çizgi roman, karikatür ve çizgi filmleri, müzik, bilim, felsefe tutkusu ile beslenen bir sanatçı. Bugünkü ismiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Resim Bölümü’nden 1960 yılında mezun oldu. Çizgi filme ilgisi akademide iken başlayan sanatçı, ilk denemelerini sinemalarda oynatılan Walt Disney filmlerinin kesilip atılan parçalarıyla yaptı. Piyano çalmaya klavye çizerek kâğıt üzerinde başladığı gibi hep yoku var etti. İlk karikatürünü 1956 yılında Akbaba Dergisi’ne çizdi. Dolmuş ve Tef gibi mizah dergilerinde karikatür, Hayat Mecmuası’nda karikatür ve çizgi romanları yayımlandı.

Ormana Giriş İçin Pasaport

Siyah beyaz ekrana yansıyan reklam filmleri büyük beğeni toplayınca, 1971’de Orhan Büyükdoğan Cartoon Film Studiosu’nu kurdu. Sanat yaşamı boyunca aralarında Ali Baba ve 40 Haramiler (1960), Alaaddin’in Sihirli Lambası (25 hafta, 1962), Altın Saçlı Kız (23 hafta, 1964) gibi çizgi öykülerinin de olduğu pek çok çizgi öykü ve film ile yüzlerce karikatür üretti. Anadolu Üniversitesi ve MSGSÜ’de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Reklamcılar Derneği Kristal Elma Özel Ödülü’ne, Kültür Bakanlığı ve TRT ödüllerine layık görüldü.

Sergide 40 karikatür ve 10 dakika süren 30’ar saniyelik 20 filme yer veren Büyükdoğan, “İzleyiciyi sıkmak endişem vardı. Onun için bu kadar işimi sergiledim” diyor geride titizlikle koruduğu hazinenin varlığını anlatarak. Onun çizgi dünyasında evrensel değerler sınır tanımıyor, pasaport sadece ormana girenden soruluyor.

Evrene onun duyarlılığıyla bakmak, atasözü ve deyimlerimizi onun çizgi yorumuyla okumak, sevgi ve sabırla yaratılan “masalsı muğlaklığı, gerçekçi konsept içerisinde ele alırım” dediği çizgi öykülerini izlemek ve titizlikle hazırlanmış, keyifli sohbetinin de yer aldığı sergi kitabını edinebilmek için sadece 3 Haziran 2018’e dek Hasanpaşa’da bulunan Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin kapısından girmek gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler