‘Şiir her zaman yeni yaratıcılar çıkarır’

Bahar ve Şiir Festivali Ataol Behramoğlu’nun yöneticiliğinde bugün saat 19.00’da Abbasağa Parkı’nda başlıyor.

Yayınlanma: 10.05.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’nin 3’üncüsü 11-13 Mayıs tarihlerinde Beşiktaş’ta gerçekleşecek. Ataol Behramoğlu’nun yöneticiliğinde düzenlenecek festivalin açılışının bugün 19.00’da Abbasağa Parkı’nda yapılması bekleniyor. Etkinliklerin ikinci açıkhava mekânı ise Akaretler’deki Şairler Sofası Parkı olacak. Festivale katılacaklar, şiir ve söyleşilerin yanı sıra konser izleme fırsatı da elde edecekler. Behramoğlu, Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’ni anlattı. Bugünkü hava durumunun açılışı Abbasağa Parkı’nda yapılmaya engel olabileceğini söyleyen usta şair, “Onun için bir ‘b planı’mız var tabii; yağışlı olursa kapalı bir alanda açılışı yapacağız. Ama ikinci gün Şairler Sofası Parkı’nda ve 3. gün kapanışta sanıyorum ki güzel hava olacak” diye konuştu.

‘7 ülkeden 7 şair’

Ataol Behramoğlu, bu seneki programdan da bahsederken, Beşiktaş Belediyesi’nin başkanvekili durumundaki Tahir Doğaç’a teşekkürlerini iletti. Behramoğlu, “7 ülkeden 7 şair gelecek. Bu yıl Hindistan, Romanya, Kenya gibi ülkelerden çok değerli şairler geliyor. Bizim ülkemizden de pek çok şair katıldı. Gene güzel, değerli şairlerimiz var. Türkiye’de şiir her zaman yeni yaratıcılar çıkarır. Dolayısıyla bu yıl da ilk kez katılan genç şair arkadaşlarımız da var, örneğin Yaşar Miraç gibi değerli, tanınmış yazarlarımız, şairlerimiz de var” dedi. Behramoğlu, bir de festival kitabının çıkartılacağını söyleyerek basına, konuklara ve izleyicilere ücretsiz olarak dağıtılacağını söyledi ve bunun da Beşiktaş Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olduğunu ifade etti. Müzik etkinliklerinden de söz eden şair; bugün Tayyar Seskır, Beste Keleş ve Ece Karagüllü’nün sahne alacağını söylerken, yarın Şairler Parkı’nda saat 15.00-17.00 arasında Haluk Çetin (gitar ve vokal), Selçuk Korku (piyano) ve Selen Korku’nun (vokal) konser vereceğine değindi. Festivalin son gününde ise Tres Ensemble topluluğundan Lerna Baloğlu Akbulut (mezzosoprano), Haluk Onat Akbulut (gitar) ve Işıl Giray (piyano) müzik dinletisi sunacak. Geçen ay hayatını kaybeden Ülkü Tamer de festivalde anılacak. Tamer ile ilgili olarak ise Ataol Behramoğlu şöyle konuştu: “Ülkü Tamer bizim için büyük bir kayıp olmuştur. Ülkü Tamer başından beri bize destek olmuş, festivalin katılımcıları arasında yer almış, benim de çok yakın dostum, ağabeyim ve en genç ustamdır. Onu da belirtmek isterim. Ülkü Tamer’i kaybettik, dolayısıyla onun anısından da söz edeceğiz. Şiirleri söylenecek, Ülkü’yü de aramızda gibi anacağız, aramızda zaten.”

İBB’ye, Tevfik Fikret Müzesi tepkisi...

3. Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali’nde Tevfik Fikret de 151. doğum yılında bilimsel bir toplantıyla anılacak. Ataol Behramoğlu, “Rumen şairi ve akademisyen Ion Deaconescu benim yakın bir dostumdur. Deaconescu ile şöyle bir görüş birliğine vardık. Bu yıl 151. doğum yılında, geçen yılı kaçırmış, atlamış olduk bir bakıma. Tevfik Fikret’i anacağız. Bu vesileyle Ion Deaconescu, Fikret’in şiirlerini Rumenceye çevirdi. Bu bizim festivalimizin bir başarısıdır” diyerek, bu Tevfik Fikret etkinliklerini festivalin en önemli olgusu olarak gördüğünü dile getirdi. Tevfik Fikret Anma Toplantısı, bugün saat 15.00’te Galatasaraylılar Derneği’nde yapılacak. Söyleşiye, Hacettepe Üniversitesi Fransızca Bölümü Başkanı Prof. Kemal Özmen, Ion Deaconescu ve Ataol Behramoğlu katılacak. Behramoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sempozyumu Tevfik Fikret Müzesi’nde yapmalarını gerekçe göstermeden reddettiğini belirterek, şu sözlerle karara tepki gösterdi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyla ilgili dairesi buna izin vermedi. Yani bize müzeyi adeta kapattı. Biz oraya giderdik, orada da yapardık aslında. Ama böyle bir tatsızlığı ve gerilimi de istemedik. Bizim okurlarımız yoluyla bütün kamuoyunun ve iktidar partisinin de kültürle ilgili her kim varsa hepsinin bilmesini isterim ki şu anda Tevfik Fikret Müzesi, Tevfik Fikret’i Rumenceye çeviren bir şair de içlerinde olmak üzere uluslararası bir festivalin katılımcılarına kapalıdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler