Cannes'da kadın devrimi

Kadın sinemacıların protestosu, bu yıl 71'incisi düzenlenen festivale damgasını vurdu.

Yayınlanma: 13.05.2018 - 13:53
Abone Ol google-news

Fransa'nın güneyindeki Cannes şehrinde bu yıl 71'incisi düzenlenen Cannes Film Festivali'ne kadın sinemacılar damgasını vurdu. Film yapımcıları, aktrisler ve prodüktörler, Palais des Festivals'in kırmızı halıyla ünlü basamaklarında bir protesto eylemi gerçekleştirdi. 

Kadınlara eşit ücret için mücadele eden "50/50 by 2020" hareketinin öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme 81 kadın katıldı. Eylem hem kadınlara eşit ücret talep etmek hem de festival tarihi boyunca kadın katılımcı sayısının ne kadar az olduğunu vurgulamak için düzenledi.

Aralarında Cannes jüri üyeleri Kristen Stewart, Lea Seydoux, Khadja Nin ve Ava DuVernay, aktrist Jane Fonda, Salma Hayek ve Kristen Stewart, yönetmen Patty Jenkins'in de olduğu kadınlar el ele tutuşarak merdivenlere ilerlediler. "Güneşin Kızları (Les Filles Du Soleil)" filminin gösteriminden önce kısa bir açıklama yapan sinemacılar büyük alkış ve destek topladı. 

82 sayısının önemine vurgu yapıldı

 

Cannes jürisinin bu yılki başkanı Cate Blanchett açıklamanın ingilizcesini, fransız yönetmen Agnes Varda ise fransızcasını okudu. 

Varda ve Blanchett "Kamera önünde ve arkasında eşit ücret, daha güvenli iş yerleri ve çeşitlilik" çağrısında bulundu:

"Bugün, bu basamaklarda, Cannes Film Festivali'nin ilk düzenlendiği 1946 senesinden beri bu merdivenlerden çıkan kadın yönetmenlerin toplam sayısını temsil eden 82 kadın var” diyerek söze başlayan Blanchett “Bu süre içinde 1688 erkek yönetmen aynı merdivenleden çıktı. Dünyaca ünlü festivalin 71 yılında yalnızca 12 kadın jüri başkanlığı yaptı" diye ekledi. 

Açıklamada "Biz yazarlar, yapımcılar, yönetmenler, aktrisler, sinematograflar, yetenek ajanları, editörler, dağıtımcılar, satış temsilcileri, hepimiz sinema sanatının temsilcileriyiz. Dünyadaki kadınlar azınlık değil, ama sektörümüzün şu anki durumu aksini söylüyor. Kadın olarak hepimiz kendi benzersiz zorluklarımızla karşı karşıyayız, ama bugün bu merdivenlerde, kararlılığımızın ve ilerlemeye olan bağlılığımızın simgesi olarak birlikte duruyoruz” denildi. 

Cannes Festivali, pazartesi gününe kadar bu konuya dair "somut ve güçlü taahhütler" açıklayacaklarını duyurmuştu. ancak bu taahhütlerin kapsamına dair henüz bir bilgi yok. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler