Cesaret Ana

En iyi kadın oyuncu ve yardımcı erkek oyuncu Oscar’larını alan, Venedik Film Festivali’nde en iyi senaryo seçilen , Altın Küre’de en iyi dram, kadın oyuncu, yardımcı erkek oyuncu, senaryo ödüllerini kazanan Martin McDonagh’ın yönettiği Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’de Frances McDormand eksiksiz bir yorum sunuyor.

Yayınlanma: 25.05.2018 - 09:20
Abone Ol google-news

 

 

İrlandalı Martin McDonagh başarılı bir oyun yazarı, senarist ve yönetmen. The Beauty Queen of Leehane, The Cripple of Inishmaan, A Behanding in Spokane adlı oyunlarını yazdıktan sonra ilk kısa metrajı Six Shooter’la (2006) Oscar ödülü aldı. Ardından In Bruges (2008) ile Seven Psychopats (2012) adlı uzun metrajlarını gerçekleştirdi. Üçüncü uzun metrajı Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri) sekiz yıllık bir proje. Yoksul bir işçi ailesinin çocuğu olarak büyüyen, büyük bir ABD hayranı olan McDonagh “Bu kıtaya her gidişimde kendimi 1970’lerin Amerikan filmlerinde varolan sinematik ve düşsel dünyanın içinde duyumsuyorum” diyor.

 

Yirmi yıl once Amerika’nın güney eyaletleri, Florida, Georgia, Alabama, Colorado, Ohio, Mississippi, New Mexico’yu otobüsle gezerken Georgia, Alabama ve Florida’da gördüğü reklam panolarından etkilenmiş. Panoların üstünde aynı filmindeki gibi cinayeti çözemeyen polislere hesap soran yazılar varmış. “Senaryoyu sekiz yıl önce yazdım. Trump’ın Amerikası’na doğrudan doğruya bir yanıt ya da önceki yıllarda Missouri’deki olaylara bir yanıt değildi. Irkçı, ayrımcı, saldırgan insanlar, ırkçılık, ayrımcılık, şiddet uzun bir süredir varlar, bundan sonra da var olmayı sürdürecekler” diyor Martin McDonagh.

 

Modern western, kara komedi ve dram türlerini birleştiren sinemacı karakterlerinin iyi polis, kötü polis, yaslı anne gibi klişe, prototip karakterler olmasını istememiş, öyküsünü güçlü, zeki, kışkırtıcı, acımasız Mildred Hayes’in üstüne kurmuş. Mildred yedi ay önce tecavüze uğrayan ve öldürülen kızı Angela’nın katilini bulamayan Ebbing Emniyeti’ne sonunda restini çeker. Ebbing, Missouri çıkışındaki 1986’dan beri kiralanmayan üç reklam panosunu kiralar ve üzerlerine “Bu nasıl olur Şef Willoughby, hala daha kimse tutuklanmadı, ölürken tecavüze uğradı” yazılı afişler astırır. Panolardaki bu yazıları Şerif Bill Willoughby’nin yardımcısı, ırkçı, alkolik, ana kuzusu, zeka özürlü, öfke sorunlu polis memuru Dixon görür. Vicdan azabı çeken, suçluluk duyan Şerif Willoughby harekete geçer.

 

Oğlu Robbie’yle yaşayan, ondokuz yaşındaki bir kızla oturan eski kocasından dayak yüzünden ayrılan Mildred, güçlü, başı dik, yıkılmaz görünmesine karşın vicdan azabı ve acı çekmektedir. Dramla komediyi harmanlayan McDonagh, özgün diyaloglarıyla, pastoral görüntülerle kayıp, yas, öfke, öç, umut, empati, bağışlama, iyileşme, insanlık, acı, keder, ırkçılık, cinsiyet ayrımı temalarını yetkin bir anlatımla sorgular. Görüntü bütünlüğünü 1970’lerin Amerikan filmlerinden esinlenerek oluşturan yönetmen hiçbir şey siyah ya da beyaz değildir diyor.

 

Usta oyuncu Frances McDormand, Mildred Hayes karakterini John Wayne’i örnek alarak oluşturduğunu açıklıyor:”Yorumumda hangi sinema ikonunu örnek alacağımı düşünürken kadın yıldız bulamadım. Yetmişlerde siyahi aktris Pam Grier vardı ama o seksüalitesi ile kötülerle savaşırdı. John Wayne, The Searchers (Çöl Aslanı/ 1956) filminde son derece ırkçı bir karakteri oynadı, üstelik sempati de topladı. John Wayne’i örnek almaya karar verdim”. Martin McDonagh ise John Wayne’in aptal bir faşist olduğunu, büyük bir yıldız fakat kötü bir insan olduğunu düşünüyor.

 

 

Bugüne dek işçi sınıfından kadınları, taşralıları, zor tiplemeleri canlandıran Frances McDormand kökenlerine sadık kalmış bir karakter oyuncusu. Doğar doğmaz annesi tarafından terkedilen, sekiz kardeşiyle birlikte büyüyen, sete teknisyenlerle birlikte erkenden gelen, ışık provalarına katılan, saçını ve makyajını kendi yapan bir anti star Joel Coen’in karısı Frances McDormand.

Filmin Özel Bölümler’inde Martin McDonagh’ın Oscar ödüllü kısa metrajı Six Shooter, çıkarılmış sahneler, fotoğraf galerisi, fragmanlar yer alıyor.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Üç Billboard Ebbing, Missouri Çıkışı) Yönetmen: Martin Mc Donagh Oyuncular: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, Lucas Hedges, Zeljko Ivanek, Caleb Landry Jones, Clarke Peters, Samara Weaving, John Hawkes/ 2017, 111 dakika, BirFilm/ Format: Dvd, Blu-ray.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler