'Yapılan nefret suçu'

Mario Levi'ye yönelik 'boykot' söylemine tüm çevrelerden tepki yağdı.

Yayınlanma: 25.07.2014 - 09:33
Abone Ol google-news

İsrail devletinin Gazze’ye ve Filistin halkına saldırıları sürerken “boykot edilecek İsrail ürünleri” arasında yazar Mario Levi’nin kitaplarının da gösterilmesine tüm çevrelerden tepki yağdı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Türkçenin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provokatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur. Musevi vatandaşlarımız, kültürleri ve sinagogları, bu memleketin ayrılmaz bir parçasıdır” derken PEN Türkiye, “Bu insanlık dışı faşist yaklaşımı” kınadıklarını açıkladı. Siyasetçiler, yazarlar, sanatçılar ve okurlar da sosyal medyadan Levi’ye destek mesajları iletti.

Türkçenin usta kalemi Mario Levi’nin nefret söyleminin hedefi olmasıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Ömer Çelik, “Gazze’deki mazlumları katledenlere duyulan tepkinin her bakımdan hak ve insanlık gereği olduğunu” belirttikten sonra, “Bu haklı tepkiyi, genelde Musevilere, özelde ise Musevi vatandaşlarımıza ve sinagoglara tepki haline getirmeye çalışanların yaptıkları asla hak değildir. İnsanlık adına yanlıştır” dedi. Çelik, Levi’ye yapılanın nefret suçu olduğunu vurgulayarak, “Museviler bu topraklarda ‘misafir’ değildir. Hep beraber kendi memleketimizdeyiz, hepimiz ev sahibiyiz” görüşünü dile getirdi.

PEN Türkiye ise mesajında “Usta yazarımız Mario Levi’nin eserleri Türkiye’den dünyaya birer armağandır. İsrail hükümetini protesto edenlerden bazılarının onun romanlarını hedef alması iğrenç bir ırkçılık ve kendini bilmezlik örneğidir, utanç verici bir ayıptır” ifadelerini kullandı.

Mario Levi, yaşananların ardından Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, “İliklerime kadar sevdiğim ülkemde bunları yaşamak da varmış. Sabırlı ve itidalli olmalıyız ve şunu bilmeliyiz ki, herkes bizim dostumuz değil ama herkes düşmanımız da değil” yorumunda bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler