Homofobik bir öykü

American Horror Story, Glee, Feud gibi başarılı dizilerin ardından American Crime Story: People v. O.J. Simpson’ı gerçekleştiren yapımcı Ryan Murphy, Amerikan Suç Öyküsü’nün ikinci bölümü The Assasination of Gianni Versace’de (Gianni Versace Suikastı: Amerikan Suç Öyküsü/ 2018) ünlü modacının seri katil Andrew Cunanan tarafından öldürülüşünü etkileyici, düşündürücü bir anlatımla aktarıyor.

Yayınlanma: 01.06.2018 - 11:22
Abone Ol google-news

 

“ Sizi yıldıza dönüştüren bu dünya beni harcadı Bay Versace. Benden daha iyi biri değilsiniz. Aramızdaki tek fark sizin şanslı benim şanssız olmam” der Andrew Cunanan ünlü İtalyan moda ikonu Gianni Versace’ye, The Assasination of Gianni Versace: American Crime Story’yi (Gianni Versace Suikastı : Amerikan Suç Öyküsü/ 2018). American Horror Story, Glee, Rumor Has It, Feud, Someone Like You gibi başarılı dizilerin yaratıcısı Ryan Murphy, Maureen Orth’un 2000 tarihli Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace and the Largest Failed Manhunt in U.S. History’yi den ekrana uyarladı. Gianni Versace Suikastı, Maureen Orth’un kitabı, Tom Rob Smith’in senaryosu ve Andrew Cunanan’ın anlattıklarından oluşuyor.

 

Murphy’nin yapımcısı olduğu People v. O.J.Simpson : American Crime Story (2017) kadar ilgi çekmemesinin başlıca nedeni öykünün karanlık, karmaşık ve trajik oluşu. İlk bölümün açılış sekansı 15 Temmuz 1997’de Florida Miami Plajı’na yakın görkemli rezidansının kapısında Gianni Versace, Andrew Cunanan tarafından öldürülür. Kaçak girdiği deniz evinde televizyonda modacının ölüm haberlerini izlerken Andrew bütün dünyanın artık onu tanıdığını, ünlü olduğunun bilincindedir. İlk kez kendini bu denli mutlu ve özgür duyumsar.

Versace’nin ölümü bir sirk gösterisine dönüşür. Modacıdan imza isteyip alamayan turist kadın barikatı aşıp moda dergisini Versace’nin kanıyla bular. Versace ambülansa konurken bir adam onun kanlar içindeki resmini çekip 30 bin dolara satmaya çalışır. 90’larda medyanın vahşiliği günümüzle hemen hemen aynıdır. Etkileyici açılış sahnesinin ardından Andrew Cunanan’ın öyküsünü kronolojik olmayan bir anlatımla, geriye dönüşlerle izleriz. Dizinin adı Gianni Versace Suikastı olmasına karşın başrolde Andrew Cunanan vardır, patolojik bir yalancı olan daha sonra seri katile dönüşen Andrew’ın psikolojik portresidir.

Süreç 1957’den 1997’ye uzanır. 1957’de Calabria’da terzi annesi Franca ile yaşayan 6 yaşındaki Gianni, okulda öğretmeni tarafından sapık diye azarlanır, sınıf arkadaşları da süt çocuğu diyerek onunla dalga geçerler. 1980’de San Diego’daki La Jolla varoşlarında yaşayan Cunanan ailesini tanırız. Andrew’ın Filipinli babası Modesto hırslı, dengesiz bir adamdır. İtalyan asıllı Amerikalı annesi Mary Anne, kocasından fiziksel ve psikolojik baskı görür. Dört çocuğu içinde Modesto en çok Andrew’ı kayırır. –Ben, en büyük fırsatçıyım, bu dünyada ancak bu şekilde ayakta kalabilirsin- der küçük Andrew’a. Andrew en iyi okullarda okur. Yasa dışı işler çeviren Modesto ailesini geride bırakıp Manila’ya kaçar. Babasının üçkağıtçı, yalancı olduğunu anlayan Andrew düş kırıklığına uğrar, bu onun kırılma noktası olur, Henüz 19 yaşındadır.

 

Annesiyle birlikte yaşayan, lükse, pahallı giysilere, iyi yemeklere, konfora alışmış olan eşcinsel Andrew bu yaşamını sürdürebilmek için yaşlı, varsıl erkekleri hedef alır, eskort olmaya karar verir. Evden çok uzaklara kaçma hayali kurar. Kendini moda, edebiyat, mimarlık, güzel konuşma, sanat, müzik konusunda yetiştirmiştir, zeki, yakışıklı ve hazırcevaptır. Yaşlı eşcinsel tasarımcı Norman Bradford’la tanışma planı yapar, düşlediği lüks yaşama kavuşur. O sırada Gianni Versace dünyanın en büyük moda tasarımcısı olmuştur. Yanında kızkardeşi Donatella ile sevgilisi Antonio D’Amico vardır. Aileye çok değer veren Gianni , Donatella’yı tasarım yapması için sürekli destekler.

 

Babasındaki şiddet, saldırganlık eğilimi Andrew’da da vardır. Patolojik bir yalancıya dönüşen Andrew bir gay barda Gridley savaş gemisinde çalışan teğmen Jeff Trail ile tanışır. Kendisi gibi eşcinsel olan Jeff’e destek olur. Askeriye de başkan Bill Clinton’ın emriyle “Sorma, Söyleme” olarak bilinen eşcinsel davranışlar yasaklanır. Jeff yüzünü göstermeden CBS kanalına orduda eşcinsel olmanın güçlüğünü açıklar. Aynı anda Gianni, Antonio ile birlikte The Advocate dergisine gay olduğunu açıklar. Kızkardeşi Donatella –Dünyanın ne kadar kötü bir yer olduğunun farkında değilsin, çevren güzellik, kibarlıkla dolu- diyerek onu vazgeçirmeye çalışır.

 

Andrew kendini gizlemez, gölgelerde saklanmak istemez. görülmek, farkedilmek, tanınmak ister. Eşcinsellerin neler çektiklerini herkesin bilmesini ister. Hayatının aşkı yetenekli mimar David Madison’la tanışır. Onu elde etmek için elinden geleni yapar, sonunda Andrew’ın dengesiz kişiliğini farkeden Jeff onu reddeder. David’in onu terketmesinin ardından Andrew’ın içindeki canavar ortaya çıkar. Arka arkaya ünlü mimar Lee Miglin’i, teğmen Jeff Trail’i, hayatının aşkı David Madison’ı, mezarlık bekçisi William Reese’i, ünlü moda tasarımcısı Gianni Versace’yi öldürür. William Reese hariç hepsi eşcinseldir.

FBI ulusal çapta araştırma başlatır. 27 yaşındaki Andrew örgütün en çok aranan 10 kişi listesindedir. Soruşturma sırasında polisin gayler hakkında ne kadar bilgisiz, ön yargılı olduğunu izleriz. Versace’yi Liberace ile karıştırırlar. Medya da her cinayeti homofobik bir yaklaşımla yayınlar.

1957’den 1997’ye dek, başlangıçta çok sayıda benzer noktaları olan iki erkeği anlatan bu öyküde, aşk ve sevgiyle dolu Gianni Versace ünlü bir yaratıcı olur, yalanlarla büyüyen Andrew Cunanan ise canavara dönüşüp yaratıcıyı imha eder. Andrew, yaşamının küratörü olmuştur, şöhrete ulaşıp dünyaca tanınmak istemiş ama kötü şöhretin kurbanı olmuştur. Mutsuzdur ve mutsuz olmaktan artık yorulmuştur.

Gianni Versace’nin biyografisini yapmadıklarını belirten Ryan Murphy, Amerikan Suç Öyküsü anlattıklarını, suç öyküsünün seri katil Andrew Cunanan olduğunu, Versace’nin simge olduğunu vurgular. Bu etkileyici, düşündürücü suç öyküsünde, homofobi, cinsellik, şöhret, başarı, medya, sınıf ayrımı, tüketim toplumu, Amerikan Rüyası, cinsel taciz,ahlak kuralları sorgulanır, kurtuluş, umut, umutsuzluk, önyargı, hoşgörü, nefret, fırsatçılık, özendirme, yabancılaşma, kimlik temaları tartışılır.


1990’da, Versace ile Cunanan’ın en son buluştuğu final sekansında Capriccio operasının kostümlerini hazırlayan Gianni, Andrew’ı gösteriye davet eder. Operanın bitiminde sahnede buluşurlar. Andrew, Gianni’ye “Hayatın boyunca özel biri olduğuna dair hayal kursaydın ama kimse sana inanmasaydı… Sana gerçekten ilk inanan insan dünyada tanıştığın en harika insan olsaydı” diyerek onu öpmeye çalışır. Gianni, Andrew’ı engelleyerek “Çok yakışıklı ve çekici birisin. Beni yanlış anlamaman için seni öpmedim. Seni operaya tüm bunlardan ilham alman, etkilenmen için çağırdım. Burada gördüklerinden beslenmeni istedim. Eminim ki bir gün çok özel biri olacaksın” der. Ryan Murphy’nin Glee dizisinde rol verdiği Darren Criss, Andrew Cunanan rolünde yetkin bir yorum sunuyor.

The Assasination of Gianni Versace : American Crime Story (Gianni Versace Suikastı: Amerikan Suç Öyküsü / Yaratıcı yapımcı: Ryan Murphy Oyuncular: Darren Criss (Andrew Cunanan), Edgar Ramirez (Gianni Versace), Penelope Cruz (Donatella Versace), Ricky Martin (Antonio D’Amico), Finn Wittrock (Jeffrey Trail), Cody Fern (David Madson), Joanna Adler (Mary Anne Cunanan), Jon Jon Briones (Modesto Cunanan), Judith Light (Marilyn Miglin), Michael Nouri (Norman Blanchard), Annaleigh Ashford (Elizabeth Cote), Max Greenfield (Ronnie) / 10 bölüm, 2018 yapımı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler