Dinozorlar insandan önce vardı

Jurassic Park efsanesinin beşinci bölümü Jurassic Park: Yıkılmış Krallık’ı, Yetimhane, Kıyamet Günü, Canavarın Çağrısı’nı yöneten Juan Antonio Bayona gerçekleştirdi. Gerilim-felaket-aksiyon-dram türlerini içeren filmde hayvan istismarı, doğa-insan ilişkisi, genetik güç, kapitalist toplumlardaki sorunlar sorgulanıyor.

Yayınlanma: 07.06.2018 - 10:07
Abone Ol google-news

Juan Antonio Bayona, Rodrigo Cortes, Jaume Collet-Serra, Paco Plaza, Alejandro Amenabar, Jaume Balaguero gibi bağımsız İspanyol yönetmenler artık Hollywood’un gözde yaratıcıları oldular. The Orphanage (Yetimhane/ 2007) filmiyle uluslararası başarıya ulaşan Bayona, The Impossible (Kıyamet Günü/ 2012) ile A Monster’s Call’da (Canavarın Çağrısı/ 2016) Naomi Watts, Ewan McGregor, Liam Neeson gibi uluslararası oyuncularla çalıştı. Felaket karşıtı filmi The Impossible’ı Steven Spielberg çok beğendi. Jurassic World’un (2015) yönetmeni ve Jurassic Park efsanesinin yönetmeni, yapımcısı Steven Spielberg, serinin beşinci filmi Jurassic World: Fallen Kingdom (Jurassic World:Yıkılmış Krallık/ 2018) için Juan Antonio Bayona’yı seçtiler.

“Steven Spielberg’in filmlerini izleyerek büyüdüm. T–Rex’i ilk kez gördüğümde beyaz perde de herşey mümkün diye düşünmüştüm. Büyülenme ve terör içiçeydi. Yeni Jurassic World’u çekeceğimi öğrendiğimde kendi kendime Jurassic Park mirasına sadık kalmalıyım ama aynı zamanda yeni duyumlar, heyecanlar katmalıyım diye düşündüm. Büyük bir dönemeçin eşiğindeydim. Benim Jurassic World’um daha karanlık, daha karmaşık, şiddet dolu, klostrofobik” diyor Bayona.


Nublar adasındaki eğlence parkı Jurassic World adadaki volkanın patlamasının ardından kapatılmıştır, insanlar kurtarılmış, dinozorlar ise bu ada da kaderlerine terkedilmiş, kimse onlarla ilgilenmemiştir. Doğal afetten üç yıl sonra volkan yeniden etkin hale gelir. Jurassic Park’ın yaratıcısı John Hammond’un (Richard Attenboruogh) ortağı ve dostu Sir Benjamin Lockwood (John Cromwell) adada kalan dinozorların huzur içinde yaşamaları için doğal bir sığınak kurar. Sir Lockwood, hayvan hakları aktivist grubunun başkanı Claire’den (Bryce Dallas Howard) kurtarma operasyonu için yardım ister. Claire raptorları en iyi tanıyan meslekdaşı Owen’ı (Chris Pratt) ekibe katar. Kurtarma operasyonu timi ile birlikte adaya giden Claire’le Owen, lavlar adayı kaplamadan önce çok sayıda dinozor türünü taşımak zorundadırlar. Dinozorları koruma altına almak küresel bir soruna dönüşür, bu kez adaya insanları değil dinozorları kurtarmak için gidilir. İnsanlar, doğanın akışını değiştirerek dinozorları kurtaracaklar mıdır yoksa doğayı akışına bırakarak doğal seleksiyonun işlemesini mi izleyeceklerdir ?


Jurassic World: Yıkılmış Krallık, Juan Antonio Bayona’nın benzersiz vizyonuyla öteki bölümlerden farklı bir konuma sahip. İlk dinozorun yaratıldığı Lockwood malikanesindeki boğucu, karanlık atmosfer, şato, prenses (Lockwood’un torunu Maisie (!)) zindandaki ejderha bir peri masalını çağrıştırmakta. Film süresince dinozorların tüm türlerini görüyoruz, komik anlar yaşatan Stygimolich ile yeni melez tür Indoraptor da var. “İşin en zor yanı önceki bölümlere sadık kalarak yenilikler yapmaktı. Eski ile yeni eresında bir denge kurmalıydım. Görkemli bir aksiyon sahnesi tasarlamak, sonra bunu indirgemek, arıtmak ve gerilime odaklanmak. Filmin konusu önemli değil, önemli olan öykünün ardındaki ileti. Öykünün, dinozorların arkasındaki mesajı iletmem önemliydi. Dinozorları metaforlar olarak kullandım” diyor Bayona.

Dinozorlar günümüzdeki hayvan istismarına gönderme olarak karşımızdalar. Hayvanlar tıbbi deneylerde, tedavilerde kullanılıyorlar, evcil hayvanlar dükkanlarda satılıyorlar, vahşi hayvanlar hayvanat bahçelerine kapatılıp doğal yaşama alanlarından uzaklaştırılıyorlar, askeriyede silah olarak kullanılıyorlar, derileri, kürkleri, boynuzları için avlanıyorlar, genetik kodları değiştirilerek yeni türler üretiliyor, bunların hepsi kapitalizmin, tüketim toplumların sorunlarını oluşturmakta. Buzulların erimesinden ötürü kutuptaki hayvanlar yaşam savaşımı veriyorlar. Hayvanlar sürekli insanlar tarafından sömürülüyorlar.

Jurassic Park serisinin en pahalı bölümü (260 milyon dolar) Jurassic World: Yıkılmış Krallık, dinozorların gelecekten gelen bir canlı türü olduklarını, yeryüzünde insanlardan önce dinozorların olduğunu, artık yeni bir çağa girdiğimizi vurguluyor.. Juan Antonio Bayona’nın yönettiği, Steven Spielberg’in yapımcılığını üstlendiği, Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Daniella Pineda, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Ted Levine, Jeff Goldblum, Toby Jones, Raf Spall, Isabella Sermon’un oynadığı Jurassic World: Yıkılmış Krallık yarın gösterime giriyor. Yaratıcı yönetmenlerin büyük bütçeli gişe filmleri çekmesi gündemde, Bayona’nın ardından David Fincher, World War Z 2’nin yönetmeni oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler