‘Mizah’ın tarihi...

Bakırköy Belediyesi’nin açtığı Ergin Gülen Mizah Müzesi bugün açılıyor. Gülen, “Bir sanatçının hayattayken adına bir müze açılması çok sık görülen bir durum değil. Ama asıl önemli olan müzenin açılmasından sonrasınki işler” diyor. Osmanlı (1870) eski Türkçe baskılı mizah dergileri ve günümüz mizah dergilerinin de olacağı müzede, Gülen’in, Tan Oral’ın, Semih Poroy’un seramik üzerine çizilmiş desenleri, yabancı ülkelerden alınmış mizah yüklü objeler de yer alıyor.

Yayınlanma: 12.06.2018 - 20:57
Abone Ol google-news

Bakırköy Belediyesi tarafından yaptırılan Mizah Müzesi bugün saat 15.00’te Kartaltepe Münİr Özkul Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılıyor. Mizah Üretenler Derneği’nin Başkanı karikatürist Ergin Gülen’in adının verileceği müze de, 1870 yılında ülkemize gelen karikatür sanatının ilk çizgilerinden, günümüze doğru tek çizginin temsilcileri ve sonunda tekniğin ilerlemesi sebebiyle renkli karikatür örnekleri yer alacak.

Müze benim 62 yıllık koleksiyonumla açılıyor diyen Gülen, “Ben 20 yaşındayken ilk karikatürümü İlhan Selçuk, Turhan Selçuk kardeşlerin çıkardığı “DOLMUŞ” mizah dergisinde yayımlamıştım. Bugün 82 yaşımdayım, 62 yıl olmuş” diyor.

Sevinçli ve çok heyecanlı olduğunu söyleyen Gülen, “Bir sanatçının hayattayken adına bir müze açılması çok sık görülen bir durum değil. Ama asıl önemli olan müzenin açılmasından sonrasınki işler” diyor.

Osmanlı (1870) eski Türkçe baskılı mizah dergileri ve günümüz mizah dergilerinin de yer alacağı müzede, mizah yazarlarının, karikatüristlerin ve komedyenlerin de fotoğrafları görülebilecek. Gülen, “Nasreddin Hoca köşesinden sonra, kahkaha aynaları genç yaşlı herkese nostalji yaşatacak. Devamlı komik filmler oynatılacak. Aziz Nesin köşesinden sonra gülmece toplantılarının yapılacağı salonda, karikatür ve çizgi roman atölyeleri olacak” diyor.

Peki sanatseverler müze de başka neler ile karşılaşacak; Meksika, Bulgaristan ve Romanya’dan karikatür ve komik objeler camlı masalarda sergilenecek. Ayrıca, mizah ve mizah araştırma kitaplarının yer alacağı bir kütüphane de okuyucuların hizmetinde olacak.

Mizah Müzesi’nin Türkiye’de tek olduğunu söyleyen Gülen, “Ergin Gülen Mizah Müzesi, mizah müzesi olarak tek olacak. Daha önce Büyük şehir Belediyesi’nin açtığı “Mizah ve Karikatür Müzesi”ni kapatmışlardı ve müze adında bir kuruluş tekrar açmadılar” diyor.

Yaklaşık altmış yıldan bu yana karikatür ve mizahla ilgilenen Ergin Gülen, çeşitli dergilerde karikatür çizdi, gazetelerde mizah yazıları yazdı. Müzeye, tüm mizah kitapları ile dergileri yanında, açtığı l4 kişisel yağlı boya karikatür tablolarından bir kısmını da taşıdı: Bu konuda Türkiye’de ilk karikatür yağlıboya tablo karikatüristi unvanını aldı.

Müzeye girildiğinde bir köşeye yerleştirilmiş olan, 1870 yılından bu yana karikatür çizimlerine ait örnekleri bir arada görmek mümkün. Karikatürün resme benzeyen çiziminden, çizgi haline getirilişi, sonrasında desene ve renge ulaşımı da izlenebilir. Salonda yer alan camlı masalarda Gülen’in, Tan Oral’ın, Semih Poroy’un seramik üzerine çizilmiş desenlerini, yabancı ülkelerden alınmış mizah yüklü objeleri de görülebilecek.

Ayrıca duvarlara asılan orijinal desenli, renkli veya yağlıboya, yerli, yabancı karikatüristlerin eserlerini seyredebilir, aralarındaki farkları inceleyebilirsiniz. Aynı mekânda, programlanmış karikatür atölye çalışmaları ile çizgi roman alıştırmaları da müze de yapılacak etkinlikler arasında yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler