Opera-Bale’de yaz sezonu

Devlet Opera ve Balesi üst üste düzenleyeceği etkinliklerle 2018 yazını neredeyse normal sezon kadar yüklü geçirmeye hazırlanıyor.

Yayınlanma: 12.06.2018 - 21:03
Abone Ol google-news

Devlet Opera ve Balesi’nin henüz çiçeği burnunda genel müdürü Murat Karahan “Ben Cavalleria Rusticana’yı söylemek için doğmuşum” dese de ve her ne kadar bunu söylerken gözlerindeki parıltıdan samimiyeti anlaşılsa da aynı heyecanla eklemeyi ihmal etmiyor: “Ama neden bizim de dünyaca ünlü operalarımız olmasın. Yaşadığımız topraklar, armoni açısından değil belki ama melodi açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri. Nihayetinde herkesin ezbere bildiği ‘O Sole Mio’ bir Napoli halk şarkısıdır. Biz de bu yoldan gidebilir, halk ezgilerimizden yola çıkarak eserler üretebiliriz. Zaten Puccini asırlar önce bildiğimiz operaya noktayı koymuş, onu aşacak bir şeyler yapmak mümkün değil, ama yerel unsurlardan yola çıkarsak yapacak çok şey var daha.”

Dört festivalli yaz

İstanbul Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan’ın da katıldığı bir buluşmada basının karşısına geçen Murat Karahan 2018 yazı için planladıkları etkinlikleri de anlattı. Neredeyse normal bir sezon kadar hareketli geçeceğini anladığımız yaz aylarında tam dört ayrı festival düzenliyor Devlet Opera ve Balesi. “Hiç sponsor olmadan” yaptıklarını özellikle vurgulayan Karahan önümüzdeki hafta başlayacak ve dört önemli eserle sanatseverlerin karşısına çıkacak 9. İstanbul Uluslararası Opera Festivali’nin ardından 2 - 10 Temmuz tarihleri arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 6. Uluslararası Bale Yarışması ve Festivali’ni; 1 -15 Ağustos tarihleri arasında 16. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’ni ve 4 - 18 Eylül tarihleri arasında da 25. Uluslararası Aspendos Opera Bale Festivali’ni düzenleyeceklerini açıkladı.

Bolşoy Balesi’nin en iyileri

Devlet Opera ve Balesi’nin düzenleyeceği etkinliklerde öne çıkan bazı isim ve topluluklar var ki, bahsetmeden olmaz. 21 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 9. İstanbul Opera Festivali’nin en önemli gösterisi Macerata Opera Festivali’nin farklı dekor anlayışıyla ilgi çeken ve Burcu Uyar’ın Violetta rolünü üstleneceği “La Traviata” operası olacak. 16. Bodrum Bale Festivali’nde izleyiciyle buluşacak olan Viyana Devlet Opera Balesi Birliği’nin “Bale Yıldızları Akşamı” ve 25. Aspendos Opera Bale Festivali kapsamında Türkiye’ye gelecek Bolşoy Balesi’nin “Best of Bolshoi - Bolşoy’un En İyileri” gösterileri de kaçırılmaması gerekenler arasında. Bu yaz düzenlenecek dört etkinliğin üçünde birden sergilenecek olan “Zorba” ise Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin iki sezon boyunca en çok izlenen yapımlarından. Murat Karahan “Zorba” ile ilgili çok fazla istek aldıklarını ve Ankara’nın ardından bu eseri diğer şehirlere de götürmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. İstanbul Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan ise önümüzdeki sezonu “Don Kişot” yılı ilan ettiklerini ve Don Kişot başlıklı bir opera, bir bale ve bir de müzikal sahnelemeyi planladıklarını açıkladı.

‘Münir’ operası

Murat Karahan’ın yerli unsurlardan yola çıkarak hazırlamayı planladıkları gösteriler arasında öne çıkanlardan biri de Münir Nurettin Selçuk’un hayatından ilhamla bestelenmesi planlanan “Münir” operası. Bu fikrini Timur Selçuk ile de paylaştığını söyleyen ve librettosu üzerinde çalışmaya başladıklarını anlatan Karahan sözlerini en büyük hayalinin, eserin finalinde, “Dönülmez Akşamın Ufkundayım”ın söylenmesi olduğunu belirterek noktaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler