‘Kültüre ayrılan para azaldı’

.

Yayınlanma: 23.12.2019 - 02:00
‘Kültüre ayrılan para azaldı’
Abone Ol google-news

İTHAKİ YAYINLARI 

Genel Müdür Coşkun Ören

2019 İstanbul Kitap Fuarı, ne yazık ki ekonomik olarak beklentilerimizi karşılamadı. Bu durumu yaratan birçok nedenden bahsedilebilir. Bence, en önemli etkenlerden biri, kişisel bazda kültüre ayrılan para miktarının azalışıdır. Bununla birlikte fuar girişinde alınan ücret, internet satış kanallarının yıkıcı indirim kampanyaları okuru alternatif kanallara sevk etti diyebiliriz. 

İthaki Yayınları olarak, yine de bu şartlar dahilinde bile okurlarımızın ilgisinden memnun kaldık. Fuar katılımlarında son yıllarda dikkat çekici bir şekilde artan ve özellikle 2019’da da, önceki fuarlarda karşılaştığımız genç okuyucu kitlesinin ilgisi, bizi geleceğe yönelik umutlarımızı artırmakla birlikte çok memnun etti diyebilirim. Bunun yanında ürün çeşitlilik ve baskı adetlerimizde geçen senenin önüne geçmeyi başardık.

‘MALİYETLERİN DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMASI UMUTLANDIRIYOR’

Genel anlamda ekonomik açıdan zor başlayan bir yılı yayın sayısı ve çeşitliliği açısından minimum zayiatla atlattık. Döviz kurunun bir nebze düşmesi ve stabil hale gelmesiyle maliyetlerin biraz daha kolay öngörülebilir olması 2020 açısından bizi umutlandırıyor. 

Bu minvalde, İthaki Yayınları ve diğer markalarımızla (İthaki Çocuk, Yabancı Yayınları, Müptela Yayınları, Ganj Yayınları) birlikte okurlarımızın beklentilerini karşılayacak bir çeşitlilikte üretim yapmayı hedefliyoruz.

2020’de çeşitli alanlardan pek çok yeni kitabı okurlarımızla buluşturacağız. Özetlemek gerekirse Fantastik-Korku-Modern kategorisinde; “Gondolin’in Düşüşü” (J. R. R. Tolkien), “Malorie” (Josh Malerman), “Sütçü” (Anna Burns). Türk edebiyatında; “Emine”, “Büyük Ateş” (Suat Derviş), “Bendeniz James Joyce: “ (Fuat Sevimay), “Ayıp Sevgili ve Günah Yüzüme” (Umay Umay), “Notlar”ı (Kemal Tahir) yayımlayacağız. Yılmaz Güney’in kaleme aldığı tüm eserler yayımlanmaya devam edecek. 

Çocuk kitaplarımız: “Mae’nin Okuldaki İlk Günü” (Kate Berube), çocuklara tarihin farklı dönemlerini sürükleyici maceralar ile anlatan, on kitap olarak planladığımız serimiz serimizin ilk kitabı “Cilalı Taş Devri’ne Seyahat” (Eğlenceli Tarih Serisi 1-Pınar Göçer) ve “Şaşkın Robot” (Norby-Janet ve Isaac Asimov).”

Kurgudışı dizimizden; “Tanrıçalar” (Joseph Campbell), “Yoldaş” (Jodi Dean), “İsyan. Grev. İsyan.” (Joshua Clover) ve Minima dizimizden de “Sessizlik” (John Biguenet), “Atık” (Brian Thill), “El”i (Darian Leader) yayımlayacağız.

KIRMIZI KEDİ YAYINEVİ

Yayın Koordinatörü Çağlayan Çevik ‘Genel anlamda beklentiler karşılanmadı’

2019 yılı belki de bir önceki yıldan devreden “kriz”in etkisiyle yer yer düşük tempolu ama büyük ölçüde hareketli geçti. Fuarlar da elbet buna dahil. Genel anlamda, geçen yıllara oranla beklentileri karşılayamadıysa da her geçen sene daha da büyüyen Kırmızı Kedi için fuar beklediğimiz gibiydi... İlk defa fuarda okurla buluşan yayınlarımız oldukça büyük ilgi gördüler. Düzenlediğimiz yazar imzalarının uzayan kuyrukları bu senenin gururlarından biriydi bizim için. 2020 yılı için ise 11 yılda artık müdavimimiz olmuş okur profilimizin yanı sıra yeni okurlara kucak açacak, yeni ve yaratıcı çalışmalardan oluşan kitapları programımıza aldık. 

KAYNAK METİNLER

2019’u çağdaş Çin edebiyatının usta adlarından Ge Fei’nin Çince aslından çevrilerek yayımlanan romanı Görünmezlik Pelerini, Judith Schalansky’nin Ücra Adalar Atlası, Can Özçelik’in FETÖ Borsası, Tuncer Erdem’in Ölüm Gölgesinde Suretler’i adlı kitaplarımızla kapatırken; ocak ayında yayımlanacak Norman Cohn’un Binyılın Peşinde/Devrimci Binyılcılar ve Ortaçağın Mistik Anarşistleri adlı kitabı Kırmızı Kedi Akademi başlıklı yeni dizimizin önemli kitaplarından biri olacak. 

Aslında Türk sanatı için çok önemli olsa da bu vakte kadar ihmal edilmiş metinlerden biri olan, Leon Parvillee’nin 15. Yüzyıl Türk Mimarisi ve Tezyinatı adlı çalışması, Le Corbusier’nin Kendi Penceresinde Bir Adam adlı eseri ve Bruno Taut’un günlükleri 2020’nin “önemli” kaynak metinleri olacak. 

‘2020 SÜRPRİZLERLE DOLU OLACAK’

Şükrü Erbaş’ın yeni denemeler toplamı Çırpınıp İçinde Döndüğüm Dünya, Eren Aysan’ın romanı Silsile şubat ayında okurla buluşacak kitaplarımızdan olacaklar. Ayrıca şubat ayında bir “ilk kitap”, öykücü Zeynep Gülçin’in Yağmur Fena Burada Kal adlı öykü toplamı da raflardaki yerini alacak. 

Bizi heyecanlandıran kitaplardan birisi de Sylvia Plath’in yakın zamanda ortaya çıkan metni Mary Ventura ve Gece Krallığı yılın ilk çeyreğinde yayımlanacak. Ayrıca gerek yeni başlıklarda gerek yeni imzalarda 2020 Kırmızı Kedi okurları için sürprizlerle dolu olacak.”

DEVAM EDECEK


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler