Kuraklık her yeri vurdu

Birçok ilde kullanacak bir damla su kalmadı.

Yayınlanma: 07.09.2014 - 23:29
Abone Ol google-news

Kuraklık Türkiye’yi vurdu. Marmara’da birçok kente uzun süre su sağlayan Yalova’nın birkaç günlük suyu kaldı. Malatya’da barajlar alarm verirken Sivas’ta Kızılırmak ve Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından biri olan Hafik Gölü kurudu.

Marmara bölgesinde 1990’lı yıllardan itibaren başta İstanbul olmak üzere çevre illere su sağlayan Yalova’nın suyu bitti. Kuraklığın yanı sıra yoğun göçle birlikte başlayan kaçak su kullanımı ve gerekli tedbirlerin alınmaması kentin su ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nın kurumasına neden oldu.

 

‘Kayıp kaçak yüksek’

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergis, Gökçe Barajı’ndan günde 50 bin metreküp su verildiğini, ancak 18 bin metreküp suyun faturalandırıldığını, Yalova’daki su tüketiminde kayıp kaçak oranının çok yüksek olduğunu söyledi.

Yalova’da su sorununun önümüzdeki ay çözümleneceğini belirten Nergis,“Kurtköy Deresi ve Ortaburun Göleti’ni Gökçe Barajı’na bağlayacağız. Bu çalışmaların tamamlanması için 30 günlük süreye ihtiyacımız var” dedi. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Doğan, Yalova’da su tüketiminin ortalamanın üzerinde olduğuna dikkat çekerek “İstanbul 186 litre/kişi-gün, İngiltere 150 litre/kişi-gün, Almanya 190 litre/kişi-gün, su kullanırken Yalova’da 2013’te gülük kişi başı su kullanımı 405 litredir” dedi.

 

‘15 Eylül’e kadar kesinti’

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, 3 günde bir olmak üzere 12 saat su kesintisine gittiklerini, kesintilerin 15 Eylül’e kadar devam edeceğini söyledi.

 

Malatya alarm veriyor

Kuraklık Malatya’yı da vurdu. Malatya’nın en büyük sulama barajı olan Çat Barajı’nda yüzde 7-8 oranında su kaldığı bildirilirken Polat Barajı’nda yüzde 14, Sürgü Barajı’nda yüzde 22, Sultansuyu Barajı’nda ise yüzde 25 oranında su bulunduğu kaydedildi. Medik Barajı’nı besleyen Tohma Çayı’nın debisinin ise yarıya azaldığı ifade edildi. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, sonbaharda yağış olmazsa ciddi kriz yaşanabileceğini belirtti.

 

Kızılırmak ve Hafik kurudu

Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın Sivas girişindeki Dikmencik mevkiinde 28 Ağustos’ta ırmağın ortalama debisi saniyede 3.70 metreküp olarak belirlendi. 40 yıldır hayvancılıkla uğraşan Muzaffer Yılmaz, bir zamanlar geçilemeyen Kızılırmak’ta artık hayvanlarını otlattığını ifade etti. Türkiye’nin uluslararası öneme sahip Hafik Gölü’nde de kuraklığın etkisiyle suyun kıyıdan yaklaşık 30 metre çekildiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler