Küresel cinayet: Açlık!

İngiliz “Save The Children” adlı insani yardım kuruluşunun hazırladığı, Şubat 2012’de açıklanan “2011 Dünya Açlık Endeksi Raporu”nda, açlıkla mücadeleye rağmen durumun kötü olduğu belirtiliyor.

Yayınlanma: 24.08.2014 - 13:40
Abone Ol google-news

7 milyara ulaşan bir dünya nüfusu ve içlerinde 1 milyardan fazla insan aç yaşıyor. Çocuklar başta olmak üzere açlıktan, yetersiz beslenmeden yaşamlarını yitiriyorlar. Tablo bu kadar net. Dünyada üretilen besin miktarı, 2012’de 7 milyar kişiye ulaşan dünya nüfusunun ihtiyacını karşılayamıyor mu yoksa dünya siyasetine yön veren sosyo-politik koşullar mı milyonlarca insanın ölümüne neden olan? Hükümet politikaları, savaşlar, yönetim zaafiyetleri, yanlış yardım stratejileri, mevcut kaynakların elverişli hale getirilmemesi, kuraklık ve salgın hastalıklara karşı etkili stratejiler geliştirilmemesi...Tüm bunlar insanların önemli bir kesiminin açlıkla yüz yüze gelmesinde ne kadar etkili? İşte yine tüm sıraladıklarımız yüzünden aynı zamanda küresel bir gıda krizi de yaşanıyor. Bir bakıma tüm dünya el birliğiyle milyonlarca insanın ölümüne yani cinayete neden oluyor dersek abartmış mı oluruz?

Saatte 300 çocuk açlıktan ölüyor!

İngiliz “Save The Children” adlı insani yardım kuruluşunun hazırladığı, Şubat 2012’de açıklanan “2011 Dünya Açlık Endeksi Raporu”nda, açlıkla mücadeleye rağmen durumun kötü olduğu belirtiliyor. Rapora göre, 4 çocuktan biri yetersiz besleniyor, saatte 300 yılda yaklaşık 2 milyon çocuk açlıktan ölüyor. Özellikle Afrika’da ki bazı ülkelerde durum daha da kötü. Siz belki okurken sadece rakam olarak algılıyorsunuz ancak, bu istatistikler gerçeğin kendisi!

Yetersiz beslenme görmezden geliniyor

Rapor, dünyada açlığa karşı mücadele edilmesine rağmen, çocuklarda kronik yetersiz beslenmenin, hala büyük ölçüde görmezden gelindiğini gösteriyor. Gelecek 15 yılda yaklaşık yarım milyar çocuk açlık nedeniyle, kalıcı hasar riskiyle karşı karşıya. Rapor çocukların yetersiz yanlış beslenme oranlarına da dikkat çekiyor ve “İki yaşından sonra, bunun etkilerini geri çevirmek neredeyse imkansız” deniliyor.

Son 20 yılda, küresel açlık endeksinde düşüş olsa da özellikle Afrika’daki bazı ülkelerde çocukların beslenme durumu 1990’lara göre daha kötü diye nitelendiriliyor. Afrika’da ki bu ülkeler ise Kongo, Burundi, Komoros, Swaziland ve Fildişi Sahili...

450 milyon çocuk açlıktan etkilenecek

Afrika’da her 5 çocuktan 2’si açlık nedeniyle yeterince gelişemiyor. Bu kıta çapında 60 milyon çocuk demek! Ayrıca raporda, son 60 yılın en büyük kıtlığını yaşayan Somali de var. Somali’deki krizde 50 ile 100 bin arasında insanın açlıktan öldüğü belirtilerek “Bunların çoğu çocuktu” vurgusu yapılıyor. “Save The Children”, “Eğer önlem alınmazsa 2025 yılına kadar 450 milyon çocuk açlıktan etkilenecek” diyor.

Türkiye’nin durumu

Raporda Türkiye’ye de yer verilmiş. Türkiye açlıkla mücadelede aşama kaydetmiş. Rapora göre Türkiye, Malezya, Meksika ve Kuveyt ile birlikte açlığa karşı büyük aşama kaydeden ülkeler arasında. Türkiye, açlık endeksi 5’in altında, yani “düşük” olan ülkeler kategorisinde bulunuyor.

Sürdürülebilirlik ve tarımda devrim şart

Uzmanlara göre özellikle sürdürülebilir tarıma yapılacak yatırımlarla, uzun vadede açlık sorunun önüne geçilebilir. Ancak bunun da tek başına yeterli olmayacağı görüşünde birleşen uzmanlar tarımda bir devrim yaşanmasını, sistemin tamamen değişmesi gerektiğini savunuyorlar. Mesela suni gübre, koruyucu ilaçlar gibi kimyasal içerikli hiçbir maddenin tarımda kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. Çünkü bu tür maddelerin bağımlı bitkiler yarattğı savunuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler