Kurs planı çözüm değil... Uygulanamaz

meb’in dershanelere ‘tek ders kursu’ ruhsatı verme hazırlıkları ‘uygulanamaz’ bulundu. Hukukçular bu düzenlemenin de AYM’den döneceğini belirtti. Eğitimcilere göre ise tek ders kursu örgütlenmesi mümkün değil.

Yayınlanma: 21.07.2015 - 07:05
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelere “tek ders kursu” ruhsatı verme hazırlıkları, hukukçu ve eğitimciler tarafından “uygulanamaz” bulundu.

Eğitim Sen Hukuk Bürosu avukatları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın böyle bir kısıtlama yapamayacağına dikkat çekerek, “Bu uygulama ancak dershane faaliyetlerine yeni bir düzenleme getirilerek, sınırların başka şekillerde çizilmesine çalışılırsa olur. Ancak böyle bir düzenleme de AYM’de iptal edilir” dediler.

AYM kararından sonra dershanelerin önündeki hukuksal anlamda bir engel kalmadığını hatırlatan avukatlar, şunları söyledi:

“Dönmek istemeyen, temel lise olarak devam etmek isteyenler de olacaktır. Dönüşemeyen küçük dershaneler de bir şekilde ayakta kalmak istiyorlardı.

‘Tek ders kursu’ uygulaması bu sene için mümkün görünmüyor, başvurular vb her şeyin Eylül ayında tamamlanması gerekiyor.

Dershane öğretmenlerinin durumu da karışık. 3 bin öğretmen devlete atanmayı bekliyordu, bakan ‘almayabiliriz’ dedi.”

Nasıl denetlenecek?

Bir dershane kurucusu da “tek ders kursu” olarak faaliyet göstermenin mümkün olamayacağını belirterek, “AYM’nin iptal kararını uygulamamak için ellerinden geleni yapacaklar. Aba altından sopa gösteriyorlar. Bana ‘sen sadece matematik kursu açabilirsin’ derse bunu nasıl denetleyecek? Bir binanın her katında tek tek odalarda ayrı dersten kurslar mı açacağız? Şu anda dayandıkları yer, dershaneleri düzenleyen, tanımlayan bir yasa olmaması. Yani ‘tanımları yeniden yaparız’ diyorlar” dedi.

Cemaat-Ensar Vakfı

Bir eğitimciye göre de “dershane kavgası”, ancak Fethullah Gülen Cemaati’nin “biz eğitimden çekiliyoruz” demesiyle bitecek! “Gülen cemaatinin boşalttığı yeri Ensar Vakfı dolduruyor” diyen bu eğitimciye göre, kime rant sağlanacak, gençlik kime emanet edilecek? Mesele bu!

Nazmi Arıkan: Temel liseler boşalır

Fen Bilimleri Okulları kurucusu Nazmi Arıkan, temel liselere ön ruhsat verildiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Bu geçici bir belge. 1 Eylül’e doğru bunu gerçek ruhsatla değiştirecekler. Biz sadece aday kaydı yaptık. Çocukların kayıtları kendi okullarında. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden bize ön kayıt yaptıran öğrencinin kaydı, şu an Kadıköy Anadolu Lisesi’nde. 5-6 şubemizin lise son kayıtları dolu ama bu öğrenciler halen kendi okullarında kayıtlı. Kişisel görüşüm, dershaneciliğin işlevi ile temel liselerin işlevi birbirine benzese de aynı değil. Eğer dershanecilik ile temel liseler eş zamanlı devam ederse temel liseler yürüyemez. Dershaneler olursa temel liseler boşalır. Bunlar birbirinin yerine ikame edilecek kurumlar. Velinin, bizim apartman bozması binamızı tercih etmesinin tek nedeni sınava hazırlık.Bunun için Kadıköy Anadolu Lisesi’nden diploma almanın ağırlığından vazgeçiyor. İyi bir üniversite için iyi bir liseden vazgeçiyor. Özgür irademize bırakılırsa ben dershanecilik yapmak isterim.

Gerekçeli karar yarın açıklanabilir

TÖDER Başkanı İbrahim Taşel

Eğitim sisteminin içinde boşluğu, şu anda en iyi şekilde temel liseler dolduruyor.

Temel liselere kaydını yaptıramayan öğrenciler kurslardan yararlanabilecek ama tek derslik kurslarla ilgili ayrıntılar henüz belirlenmedi.

Top bakanlıkta

Gerekçeli kararın yarın (22 Temmuz Çarşamba) açıklanacağını tahmin ediyorum. Bakanlık bu açıklamanın ardından düzenleme yapacaktır. İsteyen dershaneler, kurs veya etüt merkezlerine dönüşecek.

Kursların içeriğini denetlemek MEB’in elinde. Dolayısıyla bir derse ait kurs mu yapılacak, kurslarda birden fazla ders mi verilecek, bunların hepsi gerekçeli karardan sonra belli olacak.

Bu sene dershane açılması zor

ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu süreçte varsayımlar üzerinden konuşabiliriz. Bakanlık, görüyoruz ki dershaneler için üç seçenek üstünde çalışıyor. Bu durumda, isteyen temel liseyi de içeren özel okul olmaya yönelecek, isteyen etüt kursu olarak devam edecek, isteyen de tek ders kursu olacak. Eğer senaryo bu şekilde devam ederse, ben yine temel lise seçeneğinin öne çıkacağını düşünüyorum. Eğer gerekçeli karardan sonra yasal süreç hızla işletilmezse, bence bu sene dershane hizmeti verilemeyecek. Bu durum ve temel liselerin ruhsat alma sürecindeki sıkıntılar, öğrencileri yasal zemini olmayan alternatifler aramaya iter mi? Bilmiyorum. Ama bakanlık, bunun önlemini alacağını daha önceden duyurmuştu. Dolayısıyla bunun da iyi sonuç verebileceğini sanmıyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler