Küskün Hanzala bu mektuplardan sonra yüzünü hiç dönmez

Filistinli Hanzala ülkesi işgalde olduğu için küskündür. Yüzünü hiç göstermez. Mustafa K. Erdemol'un yazdığı mektuplardan sonra yüzünü döner mi bilinmez ama çok şey öğreneceği kesin.

Yayınlanma: 15.04.2014 - 14:23
Abone Ol google-news

Filistinli karikatürist Naci el Ali'nin yarattığı bir figürdür Hanzala. Ülkesi işgalde olduğu için küskündür.  Yüzünü hiç göstermez. Yamalı giysileriyle onu hep arkasından görürüz. Yaratıcısı El Ali, 1987 yılında Londra'da MOSSAD ajanlarınca uğradığı saldırıda yaşamını yitirir. Küskün Hanzala'ya şimdilerde Ümeyye Coha, çizgileriyle hayat veriyor.

Cumhuriyet gazetesi dış haberler muhabiri Mustafa K. Erdemol, son kitabında hep 10 yaşında olan Hanzala'ya mektuplarla sesleniyor. Erdemol "Hanzala'ya Mektuplar" kitabında hafızamızı tazeliyor. Ertuğrul Özkök'ten, Cüneyt Özdemir'e, Müge Anlı'dan, Yiğit Bulut'a, Fetullah Gülen'den, Türk işi gladyatörlere kısaca gündemdeki tüm konulara ışık tutuyor. İki yüzlülükleri, şark kurnazlığını,soytarılıkları, yalanları bir çocuğa anlatır gibi net ve sevimli bir dille ortaya seriyor.

Erdemol, bununla da kalmayıp, gözden kaçmış, kıyıda köşede kalmış olayların örtüsünü kaldırıyor. Topluma,insana büyük bir ayna tutuyor, kimi zaman yüzümüzü kızartıyor.

Bilmediğiniz, belki hiç duymadığınız bilgilerle donanıyorsunuz okudukça. Kimi zaman da yanlış bildiğiniz efsanelerin gerçeğini öğreniyorsunuz.

Erdemol kitabında, "bir gün yüzünü dönerse, gördüklerine şaşırmaması amacıyla" Türkiye ve dünyadan olayları, kişileri, iyi ya da kötü kimi gelişmeleri Hanzala'ya anlatıyor. Kitapta, bireysel, toplumsal bir çok olaya değinilerek hepsinden bir sonuç çıkarıyor. İnsanlığın utancını yüzüne vururken tek bir amacı var Mustafa K. Erdemol'un; insanların barış içinde, birbirlerine, doğaya saygılı, savaşsız, sömürüsüz, bir dünya kurup Hanzala'nın küskünlüğüne son verip yüzünü dönmesini sağlamak.

Yazılama Yayınevi'nden çıkan ve Erdemol'un "Ekmek kokulu çocuk Berkin Elvan'a" adadığı Hanzala'ya mektuplar kitabını bir almanak gibi yanınızdan ayırmayacaksınız.

Mustafa K. Erdemol kimdir?

1961 yılında İstanbul'da doğan Mustafa K Erdemol, Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İÜ'de Felsefe, Londra Middlesex Üniversitesi'nde Politika ve Uluslararası İlişkiler eğitimi gördü. uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinin İngiltere Temsilciliği'ni yapan Erdemol halen Cumhuriyet dış haberler servisinde çalışıyor. Erdemol'un Lordlar Kamarası'nda Taranmak Yasak, Bushçağı Yazıları, Aklını Yitiren Türkiye, Deri Değiştirmeden Yaşamak, Suriye Denklemi, Gezi Parkı Direnişi (Küçük Bahçede Büyük Kıyamet) adlı kitapları bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler