Kutlama değil mücadele

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü can dostların ülkemizdeki utanç manzara ve uygulamalarıyla karşılanıyor.

Yayınlanma: 03.10.2015 - 14:08
Abone Ol google-news



Türkiye'de hayvan korumacılığının örgütlü mücadelesi 1908'e dayanıyor. İstanbul'da kurulan Hayvan Koruma Derneği mu mücadelenin merkezi oldu. Dünya Hayvanları Koruma Federasyonuna üye oldu ve 1931'den beri 4 Ekim 'Hayvanları Koruma Günü' ilan edildi.

Hayvanlar dünyası sadece kedi, köpek ya da kuştan oluşmuyor. Yaban hayvanları, deniz hayvanları, sirklerde zorla tıkılıp, işkence edilerek oyuncağa dönüştürülen vicdan hayvanları, soyu tehlikede bulunan hayvanlarda ekolojik yaşamın halkalarını oluşturuyor. Çünkü doğadaki her canlı karşılıklı dayanışma içinde işlevi buluyor.

Bunların bir tanesinin yok edilmesi, doğal dengeyi bozmak anlamına geliyor.

Ülkemizde ki hayvan hakları ve korumacılığı manzarası hiçte olumlu düzeyde değil.

Türkiye'nin dört bir yanında yapılan ve yapımı süren HES'lerle , neredeyse şehirlerin bile kenarlarında açılan taş ocaklarıyla, ekolojik yaşamın parçası böcekten yabani hayvanlara kadar yaşam alanları yok ediliyor, Yaban hayvanları yetkili kurumlar tarafından paralı av malzemesi yapılıyor, kurban adı altında vahşet görüntüleri kapsayan kesimler yapılıyor. Benzinliklerde, daracık alanlarda bile doğal yaşamda olması gereken yaban hayvanlar sergileniyor. Kaçakçı diye katırlar acımasızca vuruluyor. Yunus parklarında yunuslara eziyet ve işkence hala sürüyor. Hayvanları kasıtlı olarak öldüren, işkence ve tecavüz edenler para cezası ile kurtuluyor. Kültürümüz diye develer, boğalar şehir merkezlerinde güreştiriliyor. 5199 sayılı yasa hayvan korumacılığından hala uzak. Her gün ormanlara can dostlar atılıyor. Yetkili kurum ve kişilerce onlarcası itlaf yapılıyor. Birileri para kazanacak diye, üretim çiftlikleri kapatılmazken, her gün onlarcası sokak ve RM'lerde ölüyor. Hayvan korumacıları tarafından yetersiz bile görülen 5199 sayılı kanunla görev verilen yetkili kurumlar, belediyeler görevlerini yerine getirmiyor.

Manzara böyle. HAYTAP İzmir temsilcisi Esin Önder de,  “4 Ekim'i kutlanacak bir gün olarak görmüyoruz. Hayvan hakları hala yasal güvence altına alınmış değil. 5199 sayılı yasa da hala hayvanlar lehine düzeltmeler yapılmadı. Toplumda ve yetkili kurumlarda hayvan korumacılığı bilinci hala yerleşmedi. Üstelik hayvanları para karşılığında öldürme izni veren bakanlık 4 Ekim'i kutlayacak. Bu ortamda ne kutlanılır ki. Doğadaki tüm canlılar için mücadeleyi daha da yükseltmek gerekiyor. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler