Liberland'ı çok sevdik

Binlerce kişinin vatandaşı olmak için başvurduğu Liberland Cumhuriyeti’ne ilgi gösterenlerin başında Türkler geliyor.

Yayınlanma: 18.04.2015 - 22:31
Abone Ol google-news

Bir Çek Cumhuriyeti yurttaşı olan Vít Jedlicka tarafından Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki yedi kilometrekarelik bir alanda kurulan ülke “Liberland Cumhuriyeti” dünyanın birçok yerinde, özellikle de Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları arasında büyük ilgi gördü.

Birleşmiş Milletler’in eskiden tampon bölge olarak kullandığı, Hırvatistan’ın da Sırbistan’ın da üzerinde hiçbir hak iddia etmediği bir yer olan “Liberland Cumhuriyeti” vatandaşlık başvurularını kabul ediyor. Kurduğu devletin tanınması için BM’ye başvuruda bulunan “Cumhurbaşkanı” Vít Jedlicka binlerce başvuru aldıklarını söylüyor. İnternet sitesindeki forum sayfasında yer alan mesajların sayısı Liberland’a en fazla ilginin Türkiye’den geldiğine işaret ediyor. Forum sayfasında, vatandaşlık başvurusunun nasıl yapılacağından, Liberland’da gezilecek, görülecek yerlere, ilk pideciden, burada kurulacak köy yardımlaşma ve yaşatma derneklerine kadar pek çok konuda esprili mesaj yer alıyor.

Yine Liberland’ın internet sitesinde, “Liberland’da kimlere ihtiyaç var” başlığı altında ideal yurttaşta aranan özellikler şunlar: “Irk, etnik köken, yönelim ve din farkı gözetmeksizin başkalarına ve başkalarının fikirlerine saygılı olan, özel mülkiyete saygı gösteren, komünist, Nazi ya da başka aşırı uç geçmişi olmayan, suç işlememiş kişiler.”

Devlet arması ve bayrağı hazır olan Liberland’ın anayasası, “yeni yurttaşlarla” birlikte hazırlanacak.

Liberland’ın internet sitesinde yönetim şekli “Anayasal Cumhuriyet” olarak tanımlanırken Liberland’da “gereksiz vergiler ve hayatı zorlaştıran bürokrasinin olmayacağı” vaat ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler