Libya fena karıştı: Ordu içinde çatışma riski var

Mart ayından bu yana üç başbakanın değiştiği ve halen yeni anayasanın hazırlanmadığı Libya’da parlamento ve çevresindeki bakanlık binalarına yapılan saldırıların ardından bu kez de başbakanlığa ait konukevi hedef alındı. Saldırıda iki kişinin öldüğü, 66 kişinin yaralandığını açıklandı.

Yayınlanma: 19.05.2014 - 17:34
Abone Ol google-news

Emekli tümgeneral Halife Haftar’a bağlı silahlı grupların da geçtiğimiz salı günü başkent Trablus’taki geçici meclis binasına silahlı saldırı düzenleyerek, bazı milletvekilleri ile görevlilerin kaçırıldığı bildirilmişti. Tümgeneral Halife Haftar, Geçici Meclisi (Milli Genel Kongre) feshettiğini ve Libya Askeri Geçiş Konseyi ilan ettiğini duyurmuştu.  

Yaptığı açıklamada, yapılanların “yönetime el koyma girişimi olmadığını, müdahalenin devrim değerlerini korumaya, geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmaya yönelik olduğunu” ifade eden Haftar, amaçlarını geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmak olarak belirtmişti. Haftar gerçekleştirdikleri girişimi “sosyalist bir hareket” olarak niteleyerek “İslamcı, kan emici katil yağmacılardan ülkemizi geri aldık, Libya artık bir Arap Sosyalist Cumhuriyeti”dir demişti.
 
Bingazi kentinde de yine Haftar’a bağlı  güçler ile orduya bağlı Ra’fallah es-Sehati Tugayı arasında süren çatışmalarda en az 79 kişinin öldüğü, 141 kişinin de yaralandığı belirtilirken Geçici Meclis Sözcülüğü aralarında sivil ve askeri yetkililerin bulunduğu 30 devlet görevlisinin Askeri Geçiş Konseyi (AGK) kurduklarını belirten Haftar’ın “yönetime el koyma” açıklamasının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, girişimin gayrimeşru olduğu, demokrasi karşıtı tüm girişimlerin engelleneceği belirtildi. Açıklamada, iddiaların aksine bütün askeri tesislerin kontrolünün, halihazırda Savunma ve İçişleri bakanlıklarında olduğu kaydedildi.  Ordu kaynaklarından alınan bilgiye göre Haftar’ın AGK ilanı, ordu içerisinde çatışma riski barındırıyor. Haftar taraftarlarının başarılı olması durumunda AGK yanlısı askeri birliklerle devrim süreci sırasında silahlanan milis grupları arasında da çatışmalar çıkmasından endişe ediliyor. 
 
Ordu İslamcıları göreve çağırdı
Libya Genelkurmay Başkanlığı’nın İslamcı militanları başkent Trablus’u korumaya çağırdığı bildirildi. Tümgeneral Halife Haftar kuvvetleri ile İslamcı militanları karşı karşıya getirmeye çalıştığı belirtilen Genelkurmay Başkanlığı’nın facebook sayfasında ülkedeki güçlü İslamcı grupların çatı örgütü Libya Merkez Savunma Platformu’na “iktidarın ele geçirilmesini karşı çıkın” çağrısı da yer aldı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler