Liz Pichon'dan 'Birazcık Şanslı'

Yazar ve çizer Liz Pichon’un kaleme aldığı Tom Gates serisinin yeni kitabı yine çok eğlenceli.

Yayınlanma: 11.10.2016 - 18:29
Abone Ol google-news

Liz Pichon, çocuk edebiyatına yeni bir şeyler ekleyen, kendinin ve okurun yaratıcı yanını ortaya çıkaran bir yazar. “Çocuk” kavramının yarattığı coşkuya yakışan kurguları ile yürekleri kuşatıyor. Okuru üzerinde etki bırakmaya çalışmakla bu etkiyi gerçekleştirmek arasındaki ayrımı iyi biliyor. O, çocuklara eğlenebilecekleri, sevebilecekleri metinler sunuyor sadece. İşte tam da bu noktada okurun düşünme ve algılama sürecine tılsımlı dokunuşlar yapıyor. Tom Gates serisinin yedinci kitabı Birazcık Şanslı, Tudem etiketi ile raflarda yerini alırken Liz Pichon hayranları kuşkusuz çok mutlu olmuşlardır.

On yaşındaki Tom Gates’in çok komik bir hayatı var. Tuhaf büyükleri, her zaman telefonuyla meşgul olan gıcık ablası Delia, öğretmeni Bay Bilgili, Ninesi Maviş, Tom’un en yakın arkadaşlarından olan Derek, insanı çileden çıkaran sınıf arkadaşı Marcus, Bayan Mıymıy onun hayatının renklerinden. Tom Gates resim yapmaktan hoşlanıyor. Hele derslerde gizlice resim çizmeye bayılıyor, Çılgın Meyve Çetesi adlı çizgi filmi izlemeyi çok seviyor. Tom Gates, ünlü rock grubu 3 Moruklar’ın hayranı. Arkadaşı Derek ile müzik grubu bile kurmuşlar. Haftalık Rock Dergisi’nin düzenlediği Müzik Grupları Savaşı seçmeleri için arkadaşlarıyla sürekli prova yapmaları gerekirken bir türlü zaman bulamıyor. Bay Bilgili’nin bitmek bilmez ödevlerine kafa yorarken Zenginleştirme Haftası telaşıyla da uğraşmak zorunda kalıyor. Bir de kapı komşusunun sevimsiz kızı June ile aynı sınıfa düşünce başı iyice derde giriyor. Üstüne üstlük okula müfettiş gelmez mi… Okula müfettişin geldiğini nasıl anlarsınız? Kitabı okuyun öğrenin!
Tom’un annesi de en az onun kadar yaratıcı. Örneğin, plastik torbaları aklınıza gelen her şey için kullanabiliyor. Çiçek sularken, yağmurluk, korkuluk, çizme olarak bile işe yaratıyor torbaları. Yaratıcı düşünebilme konusunda değerli ipuçları veriyor Tom Gates serisi.

GICIKLIK ÖLÇER VE DİĞERLERİ
Kitapta yer alan Bayan Mıymıy, Bayan Kırıntı, Bay Murun, Bayan Kayıkbıyık gibi karakterler çocukların unutulmazları arasına girecek.
Tom icatlar yapmayı da pek seviyor. Şans Ölçer, Teşekkür Ölçer, Teftiş Ölçer, Gıcıklık Ölçer bunlardan bazıları. Hepsinin çizimini kitapta görüyoruz. Örneğin Gıcıklık Ölçer’de Tom’un hiç sevmediği Marcus’un ölçümü yapıldığında ibre hep “Ölçü Dışı”nda. Gıcıklığın da derecesi var; birazcık gıcıklık, epey gıcıklık, aşırı gıcıklık, ölçü dışı gıcıklık!
Serinin diğer kitaplarında olduğu gibi, Tom’un okulla arası pek de iyi değil! Anne ve babası Tom’un daha az televizyon izlemesi için oğullarına açık hava aktiviteleri öneriyorlar. Onların birlikte yaptığı uçurtmanın aynısını siz de yapmak isterseniz kitabın arkasındaki yönergeleri okuyun. (“Birlikte” yaptılar dersek Tom Gates bize kızabilir, çünkü aslında uçurtmayı babası
yaptı!)

İLGİNÇ ÇİZİMLER
Yazar ve çizer Liz Pichon yaratıcılığını kitabın görselleriyle de ortaya koyuyor. Kitabın küçük resimleri bazen sözcüklerin yerine bile geçebiliyor. Roald Dahl En Komik Kitap Ödülü gibi pek çok ödül alan L.Pichen, bu serinin kapak tasarımını da sıradışı yapmış. Sıkıcı, tekdüze kapaklar yerine öyküsü olan bol resimli kapakları yeğliyor L.Pichon. Tom Gates serisinin çizgi roman türüyle de yakın akrabalığı var. Seçilen iri puntonun da yardımıyla macera hızla bitiyor; öyküye teslim olup çabucak okuyan çocuk, kalın bir kitabı bitirmiş olmanın sevincini yaşıyor.
Kitaptaki doodle çizimler dikkat çekici. Doodle, dikkat çekmek için yapılan basit çizim çalışmalarına verilen isim. İlk kez 17. Yüzyıl içerisinde kullanılmaya başlanan bir terim olan Doodle, günümüze kadar devam etmeyi başaran çizim türlerinden olmuş. Bu tür çizimler Tom Gates serisinin parmak izini oluşturuyor.
L.Pichon, yazdığı öykünün kumaşının içine kattığı komik çizimler, espri dolu karalamalarla her sayfanın özgün tasarımını da yapmış. Tom gibi hayal gücü geniş çocuklara bu seriyi öneriyorum. Kim bilir, belki de bu seri sayesinde doodle çizimi yapmaya merak sararlar.
İpek Güneş Cıgay’ın özenli çevirisi ile okuyacağımız bu kitap aracılığı ile Tom’un dünyasını keşfedebilir, onun ailesi ve çevresindekiler hakkında çok şey öğrenebilir, yarışmalar düzenleyebilir, “Karalama Okulu” oyunları oynayabilir, kendi çizimlerimizi yapabiliriz. Tom Gates serisi ile karşılaşan okurlar birazcık değil epeyce şanslı!
Tom, okuma günlüğünü doldururken “Bu kitabı gerçekten çok sevdim. İçinde bir dolu iğrenç böcek ve berbat bir belediye başkanı vardı. Ama anlatılanlar çok komik. Sonu sürprizli (ıyk) biten gayet iyi bir öyküydü” diyor. Birazcık Şanslı’yı okuyanlar okuma günlüklerine ne yazacaklar dersiniz?

Tom Gates-Birazcık Şanslı/ L.Pichon/ Çeviren: İpek Güneş Cıgay/ Tudem Yayınları/ 265s./ 2016/ 8+

www.maviselyener.com
Ata cad. Defne sok. no1 d1 Balçova-İzmir


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler