‘Lucia’ çok değişti...

Finlandiya çok soğuk, sakin, sessiz, güzel bir ülke. Seyahat aralık ayına denk gelince, bu özelliklere bir de “karanlık’’ eklendi! 3 gün boyunca birkaç dakikalığına bile güneşi göremedik ama olsun, “Azize Lucia”, tacındaki beyaz mumlarla en azından kalbimizi aydınlattı.

Yayınlanma: 22.12.2018 - 23:23
Abone Ol google-news

 

13 Aralık, Finlandiya’da “Azize Lucia Günü”. Körlerin azizesi olan ve yılın en karanlık dönemine ışık getirdiği söylenen “Lucia”, Finlandiya’da, özellikle İsveçce konuşan nüfus arasında çok popüler.

Her yıl sosyal yardım kuruluşu Folkhälsan ile Hufvudstadbaldet gazetesi, Lucia için adayları belirliyor. Yapılan oylama sonucunda da o yılın “Lucia”sı, 13 Aralık’ta saat 17.00’de Helsinki Katedrali’nde uzun beyaz mumlardan oluşan tacını giyiyor. Ardında da eski şarkılar eşliğinde yürüyüş başlıyor. 

Asıl “Lucia” bulunduğu atlı arabadan yolun iki tarafında yürüyüşü izleyenleri selamlarken kortejdeki kırmızı kuşaklı, uzun beyaz elbiselerini mumlu taçla tamamlayarak hepsi birer “Lucia” olmuş küçük kızlar da herkese el sallıyor.

Bu yıl 10 aday arasından Lucia olarak seçilen 19 yaşındaki Elin Qvist, çocukluk hayaline kavuşacağına hiç inanmıyormuş. Qvist’in, “karanlığı ışıkla dağıtmanın” yanı sıra önemli bir görevi de ihtiyacı olan çocuklara bağış toplamak. Aralarında hastaneler, bakımevleri ve yetimhanelerin bulunduğu yaklaşık 100 kurumu ziyaret edecek.

‘Sessiz kız’ değil

Folkhälsan’dan Margaretha Wildtgrube, “Lucia’nın birçok rolü var. Bunlar; yüzyıllardır devam eden bir İskandinav geleneğini sürdürmek, İsveçce konuşan Finli olmak ve ruhani bir deneyim sunmak” diyor. Bu geleneğin sosyal sorumluluk kısmının önemine değinen Wildtgrube, Lucia’nın aile içinde şiddete uğramış çocuklara yardım etmek için bağış topladığını da anlatıyor.
“Ama artık 21. yüzyılda değil miyiz? Bu kadar eski moda bir gelenek, modern dünyada nasıl giderek daha da popüler olabiliyor? Lucia en baştan bu yana hiç değişmedi mi?”... Wildtgrube, bu soruları şöyle yanıtlıyor:

“Lucia, beyaz elbisesi, kırmızı kuşağı ve saçında gerçek mumlardan tacıyla özünde hiç değişmedi. Ama sahip olması gereken niteliklerle ilgili talepler değişti. Geçmişte muhtemelen Lucia, çevresindeki kimseyi gölgede bırakmayan “sessiz kızdı. Ama şimdi Lucia’nın medyayla ilişkilerini iyi yönetmesini, toplum içinde çok rahat olmasını bekliyoruz.”

Erkekler de ‘Lucia’ olur
Ülkedeki bütün küçük kızlar, “Lucia” olmak istiyor ve okulda seçilseler de seçilmeseler de 13 Aralık’da “Lucia” olarak giyiniyor. Bu yılın “Lucia”sına eğitim veren Folkhalsan’dan Sara Sundell, ‘’Erkek Lucia adayı oldu mu?” sorusu üzerine “30 yıl önce İsveç’te erkek Lucia olmuş. Bazı anne-babalar çocuklarını anaokuluna verecekleri zaman, oğlum isterse Lucia olabilir mi? diye soruyor ve hayır yanıtını alırlarsa o okuldan vazgeçiyor” diyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler