LYS'nin ilk ayağında felsefe zorladı

LYS’nin ilki dün gerçekleştirilirken öğrenciler en çok felsefe sorularında zorlandıklarını söylediler.

Yayınlanma: 14.06.2014 - 22:30
Abone Ol google-news

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’nin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın ilki dün yapıldı. Sosyal Bilimler Sınavı’na (LYS-4) 431 bin 97 aday katıldı.

Uğur Hazırlık ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir, “Sınava giren öğrencilerimizin ifadelerine göre 2014 LYS-4 soruları beklenenden farklı değil. Dikkatli okuma, okuduğunu anlama, yorumlama ve bilgiyle birleştirebilme yeterliliklerini ölçmeyi hedefleyen sorular olduğu anlaşılıyor. Tarih dersinde ayrıntı bilgilerin sorulduğunu, coğrafya sorularının çok rahat yanıtlandığını ve güncel bilgileri kapsadığını ifade eden öğrenciler, Felsefe grubu sorularının oldukça uzun ve dikkatli okuma gerektirdiğini söylemişlerdir. Bu bilgiler ışığında öğrencilerin LYS niteliği ve kapsamına uygun sorularla karşılaştığını söyleyebiliriz” dedi.

Uğur Hazırlık öğretmenlerinin sorularla ilgili yorumları şöyle:

Tarih: Sınav, müfredatımızla örtüşmektedir. Beklenen müfredat çerçevesinde sorular çıkmıştır. İlk çağdan ya da İnkılap tarihinden soru olması müfredat dışı olarak algılanmamalıdır. Kültür tarihi konusunda bu konular işlenmiştir. Dolayısıyla müfredat dışı değildir. Sınavda detay bilgilere yer verildiği anlaşılmaktadır. Örneğin “Doğu Anadolu’da sahipsiz çocuklara yurt yapan komutan aşağıdakilerden hangisidir?” şeklindeki bir soru gerçekten detay bilgiye kanıttır.

 

‘Felsefede zorlandık’

Coğrafya: Öğrencilerimizden edindiğimiz paylaşım ve izlenimlere göre LYS-4 Coğrafya-2 sorularının öğrenciler açısından çok da zorlayıcı olmadığı anlaşılmaktadır. Sorular ağırlıklı olarak beklendiği gibi 11. ve 12. sınıf müfredatı kapsamında hazırlanmıştır. 9. ve 10. sınıf konularından da sorular vardır. Müfredat dışı soru sorulmamış, konu dağılımı dengeli ayarlanmıştır.

Felsefe: Müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Sorular doğrudan bilgi gerektiren ve ayrıntılı sorgulama yaptıran tarzdadır. Öğrencilerimiz, soruların uzun ve bilgiyi gündelik hayata uyarlayan bir dilde olduğunu belirttiler. Psikoloji, doğrudan kavram sorgulayan; Sosyoloji, yorum gücünü de irdeleyen; Mantık ise işlem gerektiren sorulardan oluştuğu, öğrencilerimizden aldığımız bilgiler arasındadır.

 

Bugün 2 sınav var

Öğrenciler her yıl olduğu gibi bu yıl da geniş güvenlik kontrolünden geçerek sınav salonuna alındı. LYS maratonunda bugün de Matematik ve Yabancı Dil sınavları yapılacak.

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) 21 Haziran’da, Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) ise 22 Haziran’da gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler