Maden suyunu mu? Köyü mü satıyorsunuz?

Maden suyunun çıktığı 12 dönümlük arazinin yanındaki köy topraklarının yüzde doksan beşini kapsayan 800 hektarlık alanın kiralandığını ve tapulara şerh konulduğunu belirten köylüler, göçe zorlandıklarını vurguladı.

Yayınlanma: 01.12.2014 - 14:13
Abone Ol google-news

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinem bağlı Alevi Kaman köyündeki maden suyu kaynakları, İl Özel İdaresi’ne
ait Buruciye AŞ’ye 30 yıllığına kiralandı. Maden suyunun çıktığı 12 dönümlük arazinin yanındaki köy topraklarının yüzde doksan beşini kapsayan 800 hektarlık alanın kiralandığını ve tapulara şerh konulduğunu belirten köylüler, göçe zorlandıklarını vurguladı. Köylüler dava açmaya hazırlanıyor.
Sivas İl Özel İdaresi, Kaman köyündeki maden suyu kaynakları için 26 Kasım’da ihale yaptı. 4 firmanın katıldığı ihaleyi Sivas Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait Buruciye AŞ 405.000 TL teklifle 30 yıllığına kazandı. Şartnameye göre ihaleyi alan firma süre dolduktan sonra 10’ar yıllık sürelerle anlaşmayı uzatabilecek. Maden suyu kaynaklarının 12 dönümlük arazisi olduğunu ancak 800 hektar arazinin ruhsatlandırıldığını ifade eden köylülerce yapılan açıklamada, “Dolaylı yoldan Kaman köyü satışa çıkarılmıştır. Buradaki amaç maden suyu alanını büyük tutarak köylünün ihaleye girmesini engellemek, boşalan köyleri parselleyerek ranta çevirmek, Alevi - Bektaşi köylerini göçe zorlamaktır.
Yapılan bu hukuksuzlukla ilgili gerek kurumlar nezdinde gerekse bu düzenlemede sorumluluğu olanlar hakkında maddi ve manevi hukuki işlemler başlatılmıştır” denildi.

‘Endişeliyiz’

Kaman Köyü Muhtarı Bülent Öztürk, “Köyün belli bir bütçesi yoktu ve biz
ihaleye giremedik. Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz var, o da ihaleye giremedi. Suyun ihalesi Sivas İl Özel İdaresi bünyesindeki Buruciye AŞ’ye kalmış. Suyu kendisi mi işletir başkasına mı verir bilmiyorum. Suyun bulunduğu 12 dönümlük alan değil de neredeyse köyün tamamı kamulaştırılarak
30 yıllığına kiraya verilmiş durumda. Sondaj çalışması yapılması için köyün tamamının ihaleyle kiraya verildiği söyleniyor ama ileride karşımıza ne çıkar endişelerimiz var” diye konuştu.
Sivas CHP İl Başkan Yardımcısı Behzat İnan Şahin de “12 dönümlük kaynağın olduğu yerde 800 hektarlık alan ihaleye çıkarıldı. Bu alan Kaman köyünün yüzde 95’ini kapsıyor. Tarım
alanlarını, yerleşim alanlarını, merayı, köyün kurulduğu bölgeyi de içerisine alıyor. İhale yapıldığı için köylünün tapularının hepsine ‘kamulaştırma vardır’ şerhi konuluyor. Bu nedenle de köylü ziraat desteklemesi alamıyor, tarım kredisi kullanamıyor, zirai aracını, tohumunu, gübresini alamıyor.
Kaman köyü aydınıyla, okumuşuyla, örgütlülüğü ile örnek ve önder bir köy. Burada amaç Alevi olan böyle bir köyün dağıtılması, göçe zorlanması. Sahte Alevi açılımlarıyla kamuoyunun gözünü boyamaya çalışan AKP zihniyeti şu an Kaman köyünde işbaşında ve bu köy taşıyla toprağıyla,
suyu, ormanıyla ellerinden alınıyor” dedi.

Adalet bunun neresinde?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım ise “Bir taraftan Alevi açılımı yapıyorlar, öteki taraftan Alevi köylerine hizmet vermiyorlar. Sivas’ta Alevi köyleri neresi diye sorsanız, yolu toprak olan köyler hangisiyse Alevi köyü oradadır. Bu ihaleyle amaç bu insanları toprağından
koparmak, göçe zorlamaktır. Hem Alevi köylerini hizmetten mahrum bırakarak göçe zorlayacaksınız öteki taraftan da durumu iyi olan Kaman gibi köyleri satarak, kiraya vererek göç baskısı yapacaksın. Adalet bunun neresinde?” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler