‘Madenlerden hükümet sorumludur’

Soma iş cinayatenin duruşmasında sanık avukatları, kamu görevlilerinin de yargılanmasını istedi.

Yayınlanma: 22.04.2015 - 11:06
Abone Ol google-news



Soma Eynes Maden Ocağı’nda 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 45 kişinin yargılandığı davada sanık avukatlarından Turgay Konyar, madenlerin hükümetin denetiminde olduğunu belirterek, kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini söyledi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı’nın da keşif kararı alıp facianın yaşandığı ocağa inebileceği öğrenildi.

Davanın 7. duruşmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanıklardan Yalçın Erdoğan ve Fuat Ünal Aydın’ın avukatı Konyar ek savunmasında, devletin işletilmesinden çekilse bile madenler üzerindeki otoritesinin sona ermediğini, yargılanması gereken kamu görevlilerinin bulunduğunu vurgladı. Konyar, “Özelleştirme kararı alan otorite, madendeki faaliyetlerin insanlık onuruna yakışır, tehdit olmaksızın işletilmesinden de sorumluluk taşımaya devam eder. Madenler hükümetin tasarrufu altındadır. Türkiye Kömür İşletmeleri işlettiği zaman bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ölüm varken, şu anda yargılanması gereken kamu görevlileri de vardır. İddia makamı girişimde bulunmuş olsa bile bu sorumluluklar bu dosyanın içine girmeden, bizim bütün savunmalarımız eksiktir” dedi.

Savunma yapan işletme müdür yardımcısı İsmail Adalı’nın avukatı Faruk Çalışkan, bilirkişi raporunun bilimsellikten uzak, kahinler ve müneccimler raporu olduğunu öne sürerek, “Bilirkişi iki kez madene girdi ama olay yerine hiç gitmedi. Bunu da açıkça raporunda yazdı. Tahminde bulunarak raporunu yazmıştır. Sorumlular ortaya çıkartılmalı ancak bu yeni mağdurlar yaratmadan olmalı. Dosyadaki bilirkişi raporu bir facia” diye konuştu.

Avukattan Orhan Veli şiiri

Mahkemede daha sonra Ertan Ersoy’un savunmasını yapan avukatı Mehmet Bekir Çolakoğlu, sözlerine Orhan Veli’nin “kömür karası” şiirinden “Siyah akar Zonguldağın deresi/ Yüz karası değil, kömür karası/ Böyle kazanılır ekmek parası” dizelerini okuduktan sonra “Ruhları şad olsun” diye başladı. O da bilirkişi raporuna tepki gösterdi.

Sanık avukatlarının yeni bilirkişi taleplerinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın da sürpriz bir şekilde, facianın yaşandığı ocağa inilmesi kararı alabileceği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler