Madımak kararını uygulamıyor

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren 2’si otel görevlisi 35 kişi için oluşturulan Anı Köşesi’ne 2 saldırganın isimlerinin yazılması mahkeme kararına karşın kaldırılmadı.

Yayınlanma: 23.08.2019 - 22:22
Abone Ol google-news

Katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi”ne dönüştürülmesi istemine karşın uzun yıllar kebapçı lokantası olarak kullanılan otel kamuoyu baskısı sonucu kamulaştırılarak, Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürüldü. Otelin girişine de oluşturulan “Anı Köşesi”ne katliamda yanarak yaşamlarını yitiren 2’si otel görevlisi 33 aydın ve sanatçının adları yazıldı. Ancak aynı köşeye oteli yakmaya gelen ve güvenlik güçlerinin ateş etmesi ile ölen Ahmet Alan’ın ismi en başa olmak üzere Hakan Türkgil’in ismi de yazıldı.
2016 yılında Madımak Katliamı’nda yanarak hayatını kaybeden Gülsün Karababa’nın ailesi oteli yakmak için gelen iki saldırgan ile kızlarının isimlerinin aynı yerde olmasını istemediklerini belirterek, oluşturulan “Anı Köşesi”nden kızlarının isimlerinin çıkarılması için Sivas Valiliği’ne başvurdu. Sivas Valiliği, ailenin bu talebini kabul etmedi. Sivas İdare Mahkemesi, Valilik kararını yerinde buldu. Davanın taşındığı Danıştay 17. Dairesi, Sivas İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Ancak karar uygulanmadığı için saldırganların ismi “Anı Köşesi”nde baş sırada yazılı olarak kaldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, saldırganlar Ahmet Alan ile Hakan Türkgil’in isimlerinin kaldırılması için yeniden dilekçe yazdı. Dilekçede, “Katliam yapmış, insanlığa karşı suç işlemiş birilerinin, kurbanları ile yan yana koymak özünde suçu ve suçluyu övmekten başka bir anlam ifade etmemektedir. Bu acı ve insanlığa karşı bir görüntü yaratan duruma son verilerek öncelikle bu iki ismin silinmesi, ayrıca binanın işlev olarak da bir “Utanç müzesi” olarak yapılandırılması istemimizi bilgilerinize sunarız” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler