Malatya, Erzurum ve Konya'daki seçim yarışında son durum

Büyükşehirlerde Büyük Yarış | Malatya, Erzurum ve Konya'daki seçim yarışında son durum ne? AKP adayı Gürkan, “Proje enflasyonu bıktırdı” diyor, CHP’li Gökçe ise rakiplerinin kazanması halinde çözüm önerilerini onlara sunacaklarını belirtiyor: “Ortak noktamız Malatya” diyor. Saadet adayı Marasalı ise Gaziantep ve Kahramanmaraş’taki gelişmelere dikkat çekerek, yatırım ve ekonomiye vurgu yapıyor..

Yayınlanma: 15.03.2019 - 21:42
Abone Ol google-news


Malatya

Büyükşehirlerde büyük yarış

Malatya’da geçmiş dönemdeki oy oranlarına bakıldığı zaman üç adaylı bir yarış öne çıkıyor. AKP halen Battalgazi Belediye Başkanlığını yürüten Selahattin Gürkan, CHP ilin tanınmış avukatlarından Soner Gökçe, Saadet Partisi ise bir süredir il başkanlığı görevini yürüten Osman Marasalı ile seçim yarışını zafere dönüştürmeye çalışıyor. Malatya’da seçmen projelerden ziyade en önemli sorun haline gelen işsizliğe çare arıyor, bunun için yenilik ve dönüşüm söylemlerine daha fazla ilgi gösteriyor.

AKP adayı Gürkan, bir dönem bağımsız 3 dönem ise AKP’den ilçe belediye başkanlığı deneyimine sahip. Gürkan, ildeki ittifak dolayısıyla MHP oylarını kendi hanesine yazdırmaya çalışıyor. Bunun için zorlanmayacak gibi görünüyor ancak diğer adaylara karşı genç kesimdeki ilgi de göz ardı edilecek gibi değil. Selahattin Gürkan, “şeffaf, hesap verilebilir, katılımcı belediyecilik” vaat ediyor.

Malatya’nın en önemli sorunu olarak “yüzde 80 altyapı, ulaşım ve trafik sorunu” bulunduğunu dile getiriyor. Öne çıkan projelerini sorduğumuz da “Proje kavramı artık klasikleşti. Kes-kopyala- yapıştır mantığı içerisinde, proje enflasyonu var” diyor. Bürokratik yönetim dönüşümüne vurgu yaparak, anlatıyor yönetim anlayışını: “Yönetim olgusunun hizmete elverişli evrime girmesi lazım. Belediye hem mal üretir yeri geldiği zaman hem de ağırlıklı olarak hizmet üretir. Hizmet üreten birimde sağlıklı, şeffaf ve sorgulanabilir, görülebilir mekanizma kurmak gerekir. Burada bürokratik yönetim sistemini buna uygun hale hale getirmemiz lazım.” Gürkan’ın TOKİ’ye yönelik eleştirileri de var, yatay yapılaşmanın öne çıkması gerektiğini anlatıyor. Seçimlerden oy beklentisine gelince çıtayı oldukça yükseğe koyuyor. Yüzde 80 ve 90’lara ulaşabileceklerini söylüyor.

‘Adil bir yarış yok’

Malatya’da CHP’nin adayı Soner Gökçe yarıştaki iddiasını projelerini kamuoyu ile paylaşan ilk aday olarak ortaya koydu. Kendi olanaklarıyla çalışmalarını yürüten Gökçe, birlik vurgusu yapıyor. “Bu kenti ortak akılla yöneteceğiz” diyen Gökçe, siyaset arenasına ANAP ile girdi. Bu partide uzun yıllar il başkanlığı görevi yürüten Gökçe, bir süre ara verdiği siyasi yaşantısına 24 Haziran seçimlerine CHP’den milletvekili adayı olarak girdi. Gökçe’nin seçim afiş ve pankartları sık sık saldırıya uğruyor. Gökçe, özellikle Malatya’da seçimlerde adayların eşit şartlarda mücadele edemediğine ve tanıtım konusundaki tüm mecraların iktidar tarafından bloke edildiğini ifade ediyor. Seçmenin mutlaka sandığa gitmesini isteyen Gökçe, “Malatya yıllarca iktidara oy vermiş ancak verdiği oy ölçüsünde hizmet alamamıştır. Bunu Malatya’nın kayıp yılları olarak görüyoruz. Malatya’nın hassasiyetlerini biliyoruz, hizmet ederken hiçbir ayrım yapmayacağız, her kesimi kucaklayacağız ve hizmeti eşit dağıtacağız. Eğer biz değil rakiplerimizden biri bu göreve getirilirse hazırladığımız projelerimizi ona sunacağız. Çünkü bizim ortak paydamız Malatya” diyor.

50 bin kayıp gençlik

Saadet Partisi’nin adayı ise Osman Marasalı, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin bilboard belediyecilik anlayışından bir an önce kurtulması gerektiğini vurguluyor. Kentteki işsizlik ve gelir eşitsizliğine dikkat çeken Marasalı, “Malatya, 6 bin 180 dolarlık milli geliriyle fakirlik seviyesine yakın bir kent. 50 bin genç kayıp gençlik. Acilen sanayiciyi yatırımcıyı çekmesi gerekiyor. Artık kaldırım, yol, çöp çamur belediyeciliğinden kurtulması lazım. Bugün Kahramanmaraş bizim 3 katı ihraç yapıyor. Gaziantep bizim 3 katılımızdı, bugün 30 kat ihracatı var” diyor. Diğer partilerle ekonomik anlayış farkına dikkat çeken Marasalı bu konuda kullandıkları sloganın yanlış anlaşılmasından yakınıyor. Marasalı, “Bizim ekonomik konseptimiz ile diğerlerinin ekonomik konseptleri ve zihniyeti farklı. Bundan dolayı ‘biz ve ya da diğerleri’ diyoruz. Ama bugün vatandaş bunu ters anladı veya yanlış anladı ya da hiç anlamadığı için ‘Müslümanlar ve diğerleri’ demeye başladı. Halbuki kimse kimsenin iman katip memuru değildir” diyor.

Erzurum

Her konuşma işsizliğe çıkıyor

31 Mart seçimlerinde AKP’nin kalelerinden sayılan Erzurum’da 6 siyasi parti seçimlere kendi adayları ile girerken, MHP ise ittifak kapsamında AKP adayı Mehmet Sekmen’i destekliyor. 2014 seçimlerine göre kıyasla AKP’nin ekonomik gerekçelerle oy kaybı yaşayacağı belirtiliyor.

Erzurum’da geçtiğimiz yerel seçimlerde AKP ve MHP ayrı ayrı girdikleri seçimlerde toplamda yüzde 87.8 oranında oy aldı,

24 Haziran seçimlerinde ise cumhurbaşkanlığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde yüzde 72.3, milletvekilliğinde ise ittifak olarak yüzde 73.7 oranında kaldı. Bölgede AKP’nin oy kaybettiği gözlenirken, 24 Haziran seçimlerinde oyların MHP’ye gitmesi yinede Cumhur İttifakı’nın elini güçlendiriyor. Yurttaşlar bu seçimlerde AKP’nin ekonomik nedenlerle oy kaybedeceğini söylerken, “Ekonomik sıkıntılar herkesin canını yaktı. Kahvede oturan gençlerin yüzde 90’ı işsiz ve boş boş geziyor. İnsanlar kiralarını dahi ödeyemiyor. İşsizlik can sıkıcı durumda. Belediyeden isteğimiz buralara fabrikalar açılmasını sağlamak. Bir de lokantalara, AVM’lere gidin hep Suriyeliler çalışıyor.

Ucuz çalıştıkları için onlar tercih ediliyor” diyorlar İYİ Parti’nin aday gösterdiği Mahmut Uykusuz ise 2014 yılında MHP’den büyükşehir belediye başkan adayı olan bir siyasetçi. Bölge halkı tarafından sevilen Uykusuz’un ülkücülerden ve AKP seçmeninden de oy alarak 24 Haziran seçimlerinde yüzde 8 olan İYİ Parti’nin oyunu büyük oranda artıracağı da belirtiliyor. Erzurum adayları şöyle: “AKP Mehmet Sekmen, CHP Mehmet Sait Şimşek, İYİ Parti Mahmut Uykusuz, HDP Barış Kemaloğlu, Saadet Partisi Atik Ağdağ, Vatan Partisi Nedim Gültekin.”

Konya

AKP ve İYİ Parti yarışı

Konya’da 2014 yerel seçimlerine göre yaklaşık yüzde 30 oy kaybeden AKP’nin kaderini ekonomik sebepler nedeniyle kararsız seçmenler belirleyecek. Seçimin mevcut Belediye Başkanı AKP’li Uğur İbrahim Altay ile İYİ Parti’nin adayı Oğuz Şimşek arasında geçeceği belirtiliyor. AKP ve MHP’nin 2014 yılındaki yerel seçimlerde aldığı yüzde 82.2’lik oy oranı 24 Haziran seçimlerinde yüzde 53.60’a düştü. Mevcut belediye başkanını yeniden aday gösteren AKP’yi işsizlik ve ekonomik sıkıntılar zorlayacak gibi gözüküyor. Durumun farkında olan AKP’de daha önce kendisine oy vermiş ancak ekonomik gerekçelerle uzaklaşarak kararsız davranan seçmenini ikna etmeye çalışıyor. AKP’ye oy veren seçmenler “Suriyelilerin geçim durumu bizden iyi. Burada oy kaybının nedeni ağırlıklı olarak ekonomik sebepler olacak” diyorlar. AKP’nin aldığı oylarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın etkisinin olduğu da gözlenirken, seçmenler de “Erdoğan’a oy veriyoruz. O kimi isterse oyumuz onun” diyerek Erdoğan faktörünü doğrulayan konuşmalar yapıyor. Değişim isteyen seçmen sayısı da azımsanmayacak oranda. Konya adayları şöyle: “AKP Uğur İbrahim Altay , İYİ Parti Oğuz Şimşek, HDP Gıyasettin Almaz, Saadet Partisi Hasan Hüseyin Uyar, Demokrat Parti Ali Seçmen Çevik, Bağımsız Türkiye Partisi Hüseyin Akbal, Vatan Partisi Mevlüt Seyranlıoğlu, Bağımsız aday Mustafa Vural”

YARIN : ANTALYA YAZGÜLÜ ALDOĞAN

<haber-dikey:1294939>

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler