Mansur Yavaş: Heykellere 342 milyon harcanmış!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın belediyeye 284 adet otobüs alımı için borçanma teklifini, komisyonda reddeden AKP ve MHP grubu, Mecliste “evet” oyu verdi. Yavaş, borçlanmayı eleştirenlere “Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nın verilerine göre 342 milyon çeşitli heykellere harcanmış. Bu, 457 tane otobüse denk geliyor. Dinozor ve kamuflaj malzemelerine harcanan para ise 26 otobüse denk geliyor. Halk karda kışta, güneşte otobüs bekleyip çile çekerken benim dinozora para harcayacak halim yok” dedi.

Yayınlanma: 13.12.2019 - 18:55
Mansur Yavaş: Heykellere 342 milyon harcanmış!
Abone Ol google-news

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı son oturum Mansur Yavaş başkanlığında toplandı. Oturumda, EGO Genel Müdürlüğü’nce 282 adet otobüs alımı ayrıca 2 adet dolum istasyon yapımı için Yavaş’ın Merkez Bankası faizinin yarı fiyatına bulduğu, 60 milyon euroluk dış kredi kullanılmasına ilişkin borçlanma yetkisi görüşüldü. Daha önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP ve MHP oylarıyla reddedilen borçlanma yetkisine, AKP ve MHP, mecliste “evet” oyu kullandı. AKP Grup Başkanvekili Mümin Altınışık ve MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, teklife Ankara halkı için “evet” dediklerini belirterek, Yavaş’ı 7 ayda 3 kez borçlanma talebi ile meclise geldiği için eleştirdi. Altınışık, bu hizmetin kredi kullanılmadan yapılması gerektiğini, daha önceki yönetimlerde CHP’nin AKP’nin tüm kredi talebini reddettiklerini savundu. AKP ve MHP grubuna teşekkür eden Yavaş, eleştirilere de yanıt verdi. Yavaş, eski yönetimlerde, CHP’nin çok sayıda borçlanma talebine muhalefet etmeyerek “evet” oyu verdiğini belirtti. Melih Gökçek döneminde, Ankara halkının yararına olacak kredi tekliflerinin “oy birliği ile” kabul edildiğine dikkat çeken Yavaş, meslek odalarınca teknik olarak uygun görülmeyen bazı teklifleri CHP grubunun reddettiğini söyledi. Yavaş, konuya ilişkin belgeleri de AKP Grup Başkanvekili Altunışık’a mecliste takdim etti.

‘HARCADIĞINIZ PARALARI ÖDÜYORUM’

“7 ayda 3 kez borçlanma talebi ile geldiniz” eleştirilerine de yanıt veren Yavaş, eski dönemlerde de meclisten sıkça talep edilen borçlanma yetkilerini anımsatarak şunları kaydetti:

“‘Çok iyi yönettiğiniz’ (!) Ankara için sürekli yetki istemişsiniz. Bu yetkileri istediğinizde hükümettesiniz, niye istiyorsunuz? Ben istemekte haklıyım. Ben geldim sekiz buçuk milyon borç, ayda 52 milyon sizin harcadığınız paranın faizini ödüyorum. O yetmiyor, ayda 10 milyon lira ödenen raylı sistemlere yılda 120 milyon TL ödemeye başladık. O da yetmiyor, benden önceki dönemde 400 milyon liralık SGK borcu gelmiş tepemize çökmüş. Siz benden aynı performansı istiyorsunuz.”

HEYKELLERE 342 MİLYON HARCANMIŞ!

Meclise 3 kere borçlanma getirdiğini söyleyen Yavaş, “Bunların hepsi acil yapılması gereken hizmetlerdi. Çayyolu kavşağını hemen yapmak istedik çünkü oradaki kazalarda sürekli insanlar ölüyordu. Biz ‘borçları ödeyelim, 3 sene sonra da yapabiliriz’ diyebilirdik. Ama öyle demedik. ‘Bırakın borçlanalım ama bir an evvel yapılsın, Ankaralı mağdur olmasın’ dedik. ASKİ için borçlanma istedik. Çünkü Ankara’nın su boruları acil değişmezse o borular patlayacak Ankara en az 1 ay susuz kalacaktı. Yıllardır sizin yapmadıklarınızı yapmak için bunları meclise getirdik” dedi. Ankaralıların en çok otobüslerden şikâyet ettiğini belirten Yavaş, şunları kaydetti:

“Keşke belediyeyi 2 bin otobüsle bulsaydık da ihtiyaç olmasaydı. Ama niye böyle olmuş söyleyeyim. Herkesin bir önceliği var. Benim önceliklerim halkın can sağlığı. Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nın verilerine göre 342 milyon çeşitli heykellere harcanmış. Bu, 457 tane otobüse denk geliyor. Saatler 7 otobüs, kediler 1 otobüs, dinozor ve kamuflaj malzemelerine harcanan para ise 26 otobüse denk geliyor. Ankara’ya yapılan giriş kapılarının maliyeti ise 95 adet otobüs yapıyor. Toplam 439 milyon lira ölü yatırımlara gitmiş. 586 otobüs almaktan mahrum kalmışız. Halk karda kışta, güneşte otobüs bekleyip çile çekerken benim dinozora para harcayacak halim yok. Tasarruf ettik daha da edeceğiz. Benim 200 gün raporumdaki her şeyi meclis üyeleri rakam rakam teyit ettirebilir.”

‘PAHALI SU SATILIP ANKAPARK YAPILMIŞ’

Aski’den otobüsler için para aktaramayacaklarını belirten Yavaş, “Çünkü ABB tarihinde ilk kez ASKİ, eksi 500 milyon lira krediye bağlandı. Aski’den sadece 2009-2018 arası, 1 milyar 257 milyon lira belediyeye aktarılmış. Halka pahalı su satılmış, 750 milyona Ankapark yapılmış. Geri kalanı da sağa sola harcanmış. Ne otobüs alınmış, ne de insan sağlığını ilgilendiren acil işler yapılmış” dedi. Öte yandan, Yavaş’ın borçlanma talebine mecliste evet oyu verilse de, sözleşmedeki hukuki pürüzlerin giderilmesi için ocak ayı meclis toplantısında yeniden görüşülerek kabul edilecek.

YAVAŞ, 'ONAYLANMASINI UMUYORUM' DEMİŞTİ

Yavaş daha önce yaptığı açıklamasında, “Değerli hemşehrilerim; Ankara’da toplu ulaşım sıkıntılarını çözme çalışmalarımız dahilinde 300 yeni otobüs almak için yurt dışından Merkez Bankası faizinin yarı fiyatına kredi bulduk. Belediye meclisimizin de bu talebi Ankara halkı için onaylayacağına inanıyorum. 

Yeni otobüs alabilmek için belediye meclisimizden borçlanma için yetki istedik. Cuma günü umuyorum ki tüm Ankaralıların hayrına olan ve sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi 'kendi kredinizi kendiniz bulun' söylemine uygun olarak dış krediden borçlanma talebimizin onaylanmasını umuyorum" ifadelerini kullanmıştı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler