Maraş Katliamı’nda katledilenler anıldı

Kahramanmaraş’ta 24 Aralık 1979’da katledilen 111 kişi, katliamın 41. yıl dönümünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Valiliğin açık hava toplantısına yasak getirmesi üzerine anma, katliamda 5 yurttaşın öldürüldüğü Erenler Cem Evi önünde yapıldı.

Yayınlanma: 21.12.2019 - 17:19
Abone Ol google-news

Türkiye'nin dört bir yanından gelen Alevi bileşenleri Erenler Kültür Derneği önünden ‘Maraşı unutma unutturma’ sloganları eşliğinde Erenler Cem Evi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından 111 yurttaş için mumlar yakılarak, gülbeng okundu, deyişler söylendi ve  karanfil bırakılarak semah tutuldu.

Anmada, düzenleme kurulu adına konuşan Erenler Kültür Derneği Başkanı Muslüm İbili, yapılan katliamın öncelikle Maraş’ın üzerine ve Türkiye tarihine kara bir leke olarak düşürüldüğünü belirtti. İbili, “Maraş Katliamını yapan canilerden ne yasalar önünde ne de vicdanlarda yeterince hesap sorulamadı. Bu katliamı biz Maraşlılara yaşatanları şiddetle kınıyoruz” dedi. 

"12 EYLÜL'E ZEMİN OLUŞTURDULAR"

İbili, katliamda ölen canların mezar yerlerinin dahi bilinmediğini belirterek, “Bu kadar yapılan zulümlere rağmen yüz yıllardır mazisi olan Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle insanların hafızalarında hayatlarını kaybeden insanların mezar taşlarının nerede olduğu, katledilen canların cesetlerinin ne olduğu kaldı. 12 Eylül’e doğru giden günleri anımsayacak olursak emperyalist güçler ve onların yerli işbirlikcileri 12 Eylül darbesine giden o karanlık yolda Maraş'ı ve Maraşlıları kullanarak 12 Eylül darbe hazırlıklarına zemin oluşturdular. Bugün burada 1978 yılında katledilen canları bir kez daha 41. yılında sevgi ile saygı ile anıyor ve katledilen canların aziz anılarının önünde saygı ile eğiliyoruz. Bu ülkede daha mutlu olmanın huzurlu eşit yurtaşlık temelinde yaşamanın koşullarını hep birlikte yaratmak zorundayız” diye konuştu.

Anma törenine Avrupa Alevi Birlikleri Onursal Başkanı Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Hüseyin Güzelgül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, Biritanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, Alevi dedesi Gazi Metin, CHP Kahramanmaraş milletvekili Ali Öztunç, HDP milletvekileri Zeynel Özen, Kemal Peköz ve çevre illerde bulunan Alevi derneklerinin başkanları katıldı.

"CANLARIMIZI ANACAĞIZ"

Yapılan açıklamalarda Türkiye’nin geçmişindeki bu utancın temizlenmek zorunda olduğu belirtilerek, “Burada anmaya baskı uygulamak demokrasiye zarar verir. Biz geçmişimizle yüzleşseydik ne Sivas ne de diğer katliamlar olurdu. Devletin bir an önce Genelkurmay arşivlerini açarak bu sorumluların bulunması ve bu katliamda ölenlerin mezar yerlerinizde tesbit edilmesi gerekir. Bu yapılana kadar buraya geleceğiz ve Canlarımızı anacağız” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler