Memurdan AKP’ye itiraz

2.3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisinin maaş zammını yine AKP belirleyecek. KESK, muhatapsızlık sorunu olduğu için görüşmelerin ertelenmesini istedi.

Yayınlanma: 11.07.2015 - 06:00
Abone Ol google-news

Kamu çalışanlarının 2016-2017 maaş zamlarının ve sosyal haklarının belirlenmesi için memur konfederasyonları ile hükümet yasa gereği 3 Ağustos’ta toplusözleşme masasına oturacak. Yine yasa gereği toplusözleşmenin hakem heyeti süreci de dahil 31 Ağustos’a kadar tamamlanması gerekiyor. Eğer 3 Ağustos’a kadar yeni hükümet kurulamazsa toplusözleşmeyi mevcut AKP hükümeti yapacak. Memur-Sen ile AKP’nin önceki sözleşmesi dikkate alındığında memurlar yeni kayıplarla karşı karşıya kalacak.

KESK Toplu İş Sözleşmesi Sekreteri Fatma Çetintaş, siyasi belirsizlik nedeniyle ortada “muhatapsızlık” sorunu olduğuna dikkat çekti. “Bu toplu sözleşmede siyasal muhatabımız yok” diyen Çetintaş, yeni hükümet kurulamaması halinde AKP’nin toplusözleşmeyi yürütmesinin meşru olmayacağına dikkat çekti.

Çetintaş, TBMM’de yapılacak yasa değişikliği ile toplusözleşme görüşmelerinin eylül ya da ekim ayına ertelenmesini isteyeceklerini söyledi. KESK konuyu önümüzdeki günlerde siyasi partilerle de görüşecek.

Öncelikle kayıplar giderilsin

Bunun dışında KESK toplusözleşme masasında öncelikle 2014-2015 kayıplarının giderilmesini isteyecek. Aile yardımı (eş ve çocuk) dahil aylık 2 bin 365 lira maaş alan bir kamu emekçisinin sadece enflasyon farkından kaynaklı yıllık kaybının 900 lira olduğuna dikkat çeken KESK, öncelikle bu kaybın ödenmesini talep edecek. Grev hakkını da içeren yeni bir toplusözleşme yasası istiyor.

Toplusözleşme masasında yer alacak Türkiye Kamu- Sen’in birinci talebi de 2014-2015 kayıplarının giderilmesi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Görüşme Sekreteri Necati Alsancak memurların emekli olduklarında maaşlarının yüzde 60 oranında düştüğüne dikkat çekti. Kamu -Sen, mesai ücretlerinin yükseltilmesini ve dini bayramlarda ikramiye talep ediyor.

Memur-Sen en fazla üyeye sahip konfederasyon olarak bu yılki toplusözleşmede de imza yetkisini elinde bulunduruyor.

Memur-Sen toplusözleşme görüşmelerinde ek gösterge oranlarının yükseltilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, 4-C ve 4-B’li personel ile tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, disiplin cezalarının affı gibi daha önce dile getirdikleri taleplerinin yanında bu yıl refah payı da talep edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon