Merdan Yanardağ'dan yeni kitap: Darbe içinde darbe

Merdan Yanardağ TELE 1 kitap kampanyası çerçevesinde hazırladığı ve ilk kez yayınlanan kitabında 15 Temmuz 2016 darbesine nasıl sürüklendiğini bütün yönleriyle inceliyor.

Yayınlanma: 23.11.2017 - 16:20
Abone Ol google-news

Siyasal islamın kuşatması ve dinci faşizmin saldırısı altındaki Türkiye, hızla yeni bir çatışma eşiğine doğru sürüklenirken, gazeteci Merdan Yanardağ’dan bu kritik tarihsel dönemeci mercek altına alan yeni bir kitap geldi. Yanardağ, alt başlığı “15 Temmuz Sürecinin Diyalektiği” olan “Darbe İçinde Darbe” adlı kitabında, İslamcı hareketin karşı devrim stratejisinin esaslarını, Türkiye’nin 15 Temmuz’a nasıl sürüklendiğini, Erdoğan-AKP iktidarının krizi fırsata çevirerek kendi darbesini nasıl yaptığını bütün yönleriyle ortaya koyuyor.
Yeni kitabında darbe içindeki darbenin kodlarını çözen Merdan Yanardağ, Cumhuriyetin kader anlarının yaşandığı bir tarihsel dönemeci analiz ediyor. Darbeyi asıl bastıran gücün, bir bölümü Ergenekon ve Balyoz gibi davalarında yargılanan cumhuriyetçi askerler olduğunu kanıtlarıyla ortaya koyan Yanardağ, siyasal islamcıların mağduriyet ve mazlumluk üzerine inşa etmeye çalıştığı sahte edebiyatı yıkıyor.
Yanardağ, bir solukta okunan kitabımda, olası çözüm ve çıkış yollarına da işaret ediyor. Siyah Beyaz Yayınevi tarafından Tele 1 TV kitap kampanyası kapsamında çıkarılan, ‘Darbe İçinde Darbe’, yüksek temposu, akıcı üslubu ve akademik derinliği ile bir dönem çalışması olmaktan çok, geleceğe kalacak bir yapıt özelliği taşıyor.
Yanardağ kitabında, sabırlı ve sinsi bir strateji ile iktidara el koyan siyasal islamcı kadronun adeta “ülkenin boğazını sıktığını, 200 yıllık aydınlanma birikimi ve modernite geleneği olan bir toplumu, bütün kazanımlarını terk etmeye zorladığını” belirtiyor. Yazar, Türkiye’nin “bilgisiz, görgüsüz ve çapsız bir ‘kasaba gericiliğinin’ tacizi altında aşağılandığını” vurguluyor.
Fethullahçı Çetenin 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin yol açtığı siyasal krizi bir fırsata çevirerek 20 Temmuz’da kendi darbesini yapan Erdoğan-AKP iktidarının, “akıl, bilim ve tarih dışı bütün fantastik tezlerini yaşama geçirmeye çalıştığına” işaret eden Yanardağ, bu durumu toplumun hukukuna ve yaşam tarzına “saldırı” olarak nitelendiriyor. Yanardağ, “Ancak, bu girişimin orta ve uzun vadede başarı şansı bulunmuyor. Ülkenin yobazlığa teslim olması, dinci faşist bir darbeye boyun eğmesi imkansız görünüyor” diyor. Kitabın önsözünde, “AKP’nin hikayesi bitti” de diyen yazar, şöyle devam ediyor:
“AKP’nin, dolayısıyla siyasal islamcıların bütün tezleri yaşamın ve tarihin duvarına, yani gerçeğe çarparak parçalanıyor. Siyasal islamcılığın bütün dünyada iflas ederek yüz kızartıcı bir yenilgiye uğradığı tarihsel koşullarda, Türkiye’de dinci bir iktidarın başarılı olması için hiçbir neden bulunmuyor. AKP iktidarının toplumsal barışı bozan, ulusu ayrıştıran, ülkeyi parçalayan ve geleceği tehdit eden bir etkene dönüştüğü görülüyor.” 
Türkiye’de ilerici, cumhuriyetçi ve laik bir yeni dalganın yükseldiğini de belirten Merdan Yanardağ, yeni çalışmasında siyasal islamcıların tarih, toplum ve uygarlık tezlerini de tartışıyor. Yazar, “dinci” ve aynı anlamda kullandığı “islamcı faşizm” kavramlarını irdeliyor.
Sonuç olarak, Merdan Yanardağ’ın yeni kitabında ortaya 15 Temmuz darbesinin gerçek bir hikayesi ve kapsamlı bir analizi (çözümlemesi) çıkmış. Daha da önemlisi, bütün iç ve dış iktidar dinamiklerini kaybeden AKP yönetiminin neden sürdüremeyeceği de gerekçeleriyle ortaya konulmuş. Merdan Yanardağ, üzerinde titizlikle çalışılmış, hızla okunan iddialı bir yapıt ortaya koymuş.
Yanardağ’ın kitapçı raflarında yerini alan kitabı, sadece 15 Temmuz darbesini değil, daha uzun bir zamana yayılan İslamcı karşı devrim sürecini diyalektik yöntem ve sol bir bakışla çözümleyen çalışma olarak, ayrıca kaçırılmaması gereken bir yapıt niteliği taşıyor. Kaçırmayın deriz!

Kitabın künyesi: Merdan Yanardağ, Darbe İçinde Darbe / 15 Temmuz Sürecinin Diyalektiği, Siyah Beyaz Yay. Eylül 2017, İstanbul, 207 S.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler