Meydanını düşleyen teras heykelleri...

Teras Sergileri’nin yedincisi ‘Ufuk Hattı’, Elgiz Müzesi’nde kasım ayına dek sürecek.

Yayınlanma: 13.07.2015 - 11:07
Abone Ol google-news

Türkiye’nin kamusal alanda heykelle olan teması hep sorunlu ve sancılı oldu. Zira heykel denince anıtları düşünen bir kuşaktan geliyoruz. Yahut çıplak heykeli sadece Yunanlıların ya da Romalıların yapabildiğini onların da müzeleri sevdiğini sanıyoruz. Çünkü tüm bunlar ve heykel diye yutturulan Evrim Altuğ’un sözleriyle “heykelkondular” bize bunu öğretti. Bilindiği üzere, 1973’te, Cumhuriyet’in 50. Yılı nedeniyle İstanbul İl Kutlama Komitesi, İstanbul’un çeşitli park ve meydanlarına heykel konulması doğrultusunda bir karar alır. Aralarında Gürdal Duyar’ın da bulunduğu yirmi heykeltıraş kent için heykeller yapar. Tüm tasarımlar, komiteden geçer ve heykeller yapılır. Gürdal Duyar’ın Karaköy meydanına yerleştirilen “Güzel İstanbul” heykeli sırtüstü uzanmış çıplak bir kadın heykelidir. Karaköy meydanına yerleştirildikten bir süre sonra “müstehcen” bulunur ve “Tu¨rk anasını hayasızca teşhir ediyor” gerekçesiyle CHP-MSP hükümeti, İçişleri Bakanlığının talimatıyla kaldırılır. Güzel İstanbul, şimdi Yıldız Parkı’nın ücra bir köşesinde. Sırtı parka yüzü ise duvar bakıyor. Heykeli suçlu, ilan eden kültür sanat politikalarının içinde, vandallık kolu kanadı kırık nice heykelle bizi yüz yüze bırakıyor.

Elgiz Müzesi’nin Ayazağa’daki terasında yedi yıldır izleyici ile buluşan heykellerin, plazalar arasındaki ironik bir o kadar da politik duruşu her yıl sayfalarımızda yer alır. Müze yıllardır heykel sanatının geldiği yeri, içerik ve biçim ilişkisinin ulaştığı hattı, kuşaklar arasındaki yakınlığı/uzaklığı farklı seçkilerle bir araya getirir. Bu sene izlediğim farklı malzemelerle üretilmiş terası coşkuyla dolduran, güçlü sözleri olan 34 heykel için İstanbul’da meydanlar hayal ediyorum. Sultanahmet’te, Kadıköy’de, denizin orta yerinde, adalarda, sahilde, Şişli’de... Sonra onları Ayazağa rüzgarına salıveriyorum. 7 Kasım’a kadar görün ve kendi meydanınızı hayal edin!

 

Sergiyi gezin, resmini çekin, Venedik’e uçun!

‘Ufuk Hattı’ sergisini gezen ve #elgizmuseumgoestovenice ‘hashtag’ini sergide çektikleri bir fotoğraf ile kullanan iki sanatsever izleyici, uçak ve konaklama ile iki gecelik Venedik seyahati kazanabiliyor. Bunun için, ilgili ‘hashtag’e en çarpıcı mesajı bırakmanız, yeterli görünüyor. Girişimin detayları, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nden öğrenilebiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler