Mina izdihamında korkunç ihmaller

Mina'da şeytan taşlama ibadeti sırasında yaşanan izdiham ile ilgili gerçekler ortaya çıkmaya başladı. Türk hacılar izdihamda yaşananları cumhuriyet.com.tr'ye anlatı.

Yayınlanma: 25.09.2015 - 09:47
Abone Ol google-news

Mekke'de geçtiğimiz günlerde hacıların ibadetlerini yerine getirdiği sırada meydana gelen vinç kazasının ardından dün bir facia daha yaşandı. Suudi Arabistan Mekke'ye beş kilometre uzaklıktaki Mina'da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği haberi herkesi yasa boğdu. 4 bin personelin kurtarma çalışmalarına katıldığı faciayla ilgili gerçeklerde ortaya çıkmaya başladı. Fırat Aşık'ın konuştuğu Türk hacılar olayla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.



Olanların hepsi Suudi yönetiminin suçu ve ihmaller zinciri

Olay nasıl gerçekleşti?

Mina'da 3 gün sürecek olan şeytan taşlama ibadetinin ilk gününde meydana gelen facianın polislerin ve organizatörlerin iki grubu yanlış yönetmesinin sonucu olduğu iddia ediliyor. Taşlamanın birinci günü meydana gelen olayda ibadetini yaparak geri dönen grup ile ibadetini yapmak için giden grubun karşı karşıya gelmesiyle izdihamın çıktığı belirtiliyor.

"İzdihamdan 1 saat önce Türk kafilesi oradaydı"

Faciadan yaklaşık bir saat önce Türk kafilesinin içinde olduğu grup şeytan taşlamak için izdihamın gerçekleştiği bölgeden geçti. Çok sayıda Türk hacının faciaya yakın zamanda geçtiğini söyleyen hacılar "Bir saat önce o bölgeden 30'lu 40'lı kafileler halinde Türk hacılar geçti yine de izdihamda hayatını kaybeden Türklerin de olduğu haberlerini alıyoruz" dedi.



Suudi polisler: Allahın takdiri

İzdihamla ilgili yeni bilgilere ulaşılıp, hacıların yaşanan faciayla ilgili anlattıklarına şahit olunca bu acı bilançoda bir çok ihmaller zinciri olduğu anlaşılıyor.

Mekke'de yaşanan faciayla İlgili konuşan hacılar; "Bu ölümler tabiki de allahın takdiri ancak bu olayların çok daha fazla yaşanmaması için Suudi yönetiminin tedbirler alması gerekiyor" dedi.

"İnşaat alanları bu ihmallerin en büyük sebebi"

Bu yaşanan faciaların sebebinin inşaat sahaları olduğunu söyleyen Türk hacılar "İnşaatlar sebebiyle kafilelerin yönlendirilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Olayın olduğu yerde inşaatlar bitmiş ancak geçmiş yıllara göre daha az hacı olmasına rağmen polisler ve organizatörlerin yanlış yönlendirmeleri oluyor. Polisler heryerde düzeni sağlayacağız diye düzeni bozuyor aslında. Kabenin ve etrafında gerçekleşen inşaat sebebiyle bu yıl hacı sayısı geçmiş yıllara göre az, burda 4-5 milyon hacının daha önceki yıllarda olduğunu duyduk" diyen Türk hacılar, "Polis sürekli organizasyonu sağlamak için yolları kapalı tutuyor. 1 saatte alınacak yollar 6-7 saat sürebiliyor. Dönüşte bir bakıyoruz aynı yollar tekrar açılmış".

"Umre zamanı da bu sorunlar biliniyordu"

İnşaat sebebiyle büyük bir sıkıntı yaşayan hacılar Umre döneminde de bu problemleri yaşadıklarını belirtti. Kabenin yani Mescid i haramın giriş kapılarının açılma zamanlarından bile kimsenin haberinin olmadığını ileten hacılar "Mescid i haramın ne zaman açılacağından kimsenin haberi yok bazan namazdan yarım saat önce bazen 2 saat önce belli olmuyor bu bile bir organizasyon eksiğinin olduğunu gösteriyor".


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler