Modellikten prensesliğe

Modellikten prensesliğe

Yayınlanma: 21.06.2015 - 17:20
Abone Ol google-news

Yeni dünya düzeni diye beynimizi yıkayıp duruyorlar ama bazı şeyler hiç değişmiyor. Ortaçağ modeli krallıklar hâlâ yaşıyor. İktidara ortak değiller. Prensler, prensesler evlenirken hükümetin onayı gerekiyor. Devlet aygıtında sadece sembolik bir anlam taşıyorlar. Ama bu sembolik değer millete pahalıya patlıyor. Sarayların giderleri, maaşlar falan devlet bütçesinden ödeniyor. Üstelik çok zengin olmalarına rağmen.

Milletin de pek şikâyeti yok aslında. Monarşinin kaldırılması için sürekli mücadele eden cumhuriyetçilere pek kulak asan yok. İnsanların, partili olmayan, tarihsel kökleriyle, gelenekleriyle ulusu temsil ettiğine inandıkları bir lidere gereksinimleri var demek ki. Kral için topluca sevinmek ya da üzülmek gibi. Geçen hafta İsveçlilerin sevindiği gibi.

Kral Carl XVI Gustaf’ın ortanca çocuğu Prens Carl Philip üç yıldır beraber yaşadığı eski manken, fotomodel Sofia ile 13 Haziran’da evlendi. Bütün millet Prensleri’nin evliliğine sevindi. Evlilik şerefine 22 pare top atışı yapıldı. Yakışıklı Prens ile çiçeği burnunda Prenses atların çektiği arabayla ana caddelerden geçerek halkı selamladı. Yol kenarlarında toplanan halk atlı arabayı çiçek yağmuruna tuttu.

Prenslerin ya da prenseslerin düğünlerinde iki farklı sahne yaşanıyor. Birincisi kuralların geçerli olduğu geleneksel kraliyet düğünü, saraydaki yemekten sonra da arkadaş çevresinin katıldığı eğlenceli parti. Gece yarısından sonra başlayan yemekli eğlence asık suratlı saray yemeğine benzemiyor.

Mağarada dansözlü eğlence

Philip ile Sofia gece eğlencesi için Stockholm’ün merkezindeki küçük Skepsholmen Adası’ndaki mağarayı seçti. Burası zamanında askeri amaçlı olarak hazırlanmış olup son yıllarda sanat sergileri için kullanılıyor. Böyle bir mekânda düzenlenen kraliyet partisinde gecenin sürprizi göbek dansı idi.

Dansözler, Carl Philip ile Sofia’nın müşterisi olduğu Ortadoğu yemekleri yapan bir restoranın hediyesiydi. Amacım kraliyet düğünü anlatmaktan çok saraya soylu sınıflardan olmayanların girmeye başlaması.

Kraliyet ailelerinin genç kuşaklarının evlenmek için diğer kraliyet ailelerine rağbet etmemesi.

Prens Carl Philip kendine eş olarak başka bir sarayda prens aramadı. Reality şov yıldızı, sütyen modelliği yapmış bir fotomodel ve manken Sofia’yı seçti. Küçük bir kasabadan gelen, sıradan bir İsveçli ailenin kızı olan Sofia artık bir Prenses. Carl Philip’in ablası Kral Carl XVI Gustaf’dan sonra tahtı devralacak olan Veliaht Prenses Victoria da spor salonu işleten Daniel Westling ile evlenmişti. Yeni kuşak prensler, prensesler artık halkın içinden geliyor.

Mersinli işadamı Kadim Akça, Prens Daniel Westling’in arkadaşı. Bir ay kadar önce Kadim Akça beni bir ödül törenine davet etti. Mersin’den ziyarete gelen yeğeni Can ile eşi de vardı. Prens Daniel Westling de oradaydı. Kadim Akça “Misafirlerimle bir fotoğraf çektirelim” deyince Prens hemen ortaya geçiverdi. Kısacası birkaç kuşak sonra halktan gelenler kral ve kraliçe olacak.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler