Mungan: Kravatlı IŞİD’çilere hayır

‘Kobani İçin Bir Cümle’ toplantısında Murathan Mungan’dan iktidara ağır eleştiri.

Yayınlanma: 17.10.2014 - 22:49
Abone Ol google-news

Kobani direnişine destek veren, bu anlamda bir imza kampanyası başlatan ve “Koridoru Aç Türkiye” diyen Türkiyeli edebiyatçılar dün bir araya geldi. Cezayir Restoran’da gerçekleşen ve “Kobani için bir cümle” söylemek için düzenlenen toplantıda, konuşmayı Behçet Çelik ve Sema Kaygusuz açtı. Çelik, Kobani için toplanan yazarların sayısının her geçen gün arttığını ve imza metninin de güncellenmeye devam edeceğini belirtti. Edebiyatçıların ortaklaşa hazırladığı metnin yanı sıra çekilen video da gösterime sunuldu. Türkçe izlenilen videonun metninin Kürtçesi okundu.

Açılış konuşmasını yapan Murathan Mungan, bugün yaşananların bir soykırım provası olduğunu hatırlatarak başladı söze. “Irak ve Suriye topraklarında yaşanan vahşet, eskiden daha fazla aciliyetle bizi bir araya, yan yana getirmeye zorluyor. ‘Orada bir köy var uzakta’ denir. Uzak değil, Kobani bizim sınırdaki köyümüzdür” dedi.

Ezidi, Kürt, Türk oldukları için değil, insan oldukları için yanlarında olunması gerektiğini vurgulayan
Mungan, tıpkı Gezi Olayları’nın bir dünya olgusu olması gibi, Kobani’nin de bir insanlık meselesi
olduğunu söyledi:

“Bugün dünya barışı için çalışanların başına yıkılmak istenen bir dünya var. Oysa Kobani’ye koridor açılmazsa eğer, dünya kendi başınıza yıkılabilir.” Yüzyılın en büyük direniş hareketi Mungan, IŞİD gibi barbarlığı ortada olanların karşısında duran, çaresiz ve masum insanları görmemenin IŞİD kadar barbar ve vahşi bir doğaya sahip olmayı gerektirdiğini söyledi ve ekledi: “Bizim bu toprakların halkları olarak, yönetim mekanizmalarında kravatlı IŞİD’cilere ihtiyacımız yok.” Kobani’nin gelecek vaat ettiğini
belirten Mungan, Ortadoğu üzerine düşünceleri olan güçlerin bu durumdan hoşlanmadığını söyledi.
“IŞİD’ciler ölüsevici olarak savaşa giriyor. Ama diğerleri, hayatı ölümüne savunmak için savaşıyor. Barış için savaşmakla savaş için savaşmak arasında fark var” diyen Mungan, bunu göremediklerini söyledi: “Silahları ilkel ama daha güçlü bir silahları var: Haklılık.” Seyirci kalmak da yandaş olmaktır Bütün dış politikasını ve itibarını rehin bırakan bir hükümetten söz ettiğini belirten Mungan, çözülmesi gereken en temel sorunlardan birinin Kobani’ye koridor açmak olduğunu vurguladı. Seyirci kalanları da hatırlatırken, “Sessizlik ve dilsizlik, zulmü yaygınlaştırır, zalimi güçlendirir” dedi. Mungan, “Allah utandırmasın derler. Bugün IŞİD’e açık destek veren bir devletin yurttaşı olmaktan ötürü ben utanıyorum” diye de ekledi. Ezidilerin Mardin’de çocukluk akrabaları olduğunu ve Musul’la başlayan süreçte Ezidilere sahip çıkmaya çalıştığını da hatırlatan Mungan, bu yüzden ayrıca canının yandığını söyledi.

Diğer yandan 90’lı yıllardan bu yana Kürt sorununun çözümü için getirdiği önerilerin gerçekleşebilmesi ihtimaline de değindi: “Kobani, benim tasavvurumu gerçekleştirebilecek bir yönetim sistemine aday olduğu için heyecanlanıyorum.” Toplantıya katılan yazarlar da kendi cümlelerini söyledi. Ayrıca farklı şehirlerde olan ve katılamayan azarların cümleleri de okundu. Mungan, sadece sanatçıları değil, yurttaşların da duyarlılıkla kendi cümlelerini söylemeye davet etti.

Aslı Erdoğan da yazarlara, Kobani için sınıra gerçekleştirilebilecek sessiz bir yürüyüş için çağrı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler