'Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak satıldı'

İzmir İktisat Kongresi için İzmir'e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden Türkiye Gençlik Birliği üyesi 40 kişi, emniyet güçlerince dövülerek gözaltına alındı.

Yayınlanma: 30.10.2013 - 14:23
Abone Ol google-news

'Cumhuriyet seçkinlerin değildir'
Türkiye ekonomisinin tartışılacağı üç gün sürecek 5'inci İzmir İktisat Kongresi’nin açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk İktisat Kongresi’nde İstanbul’un varlıklı ailelerinin yanı sıra Anadolu’dan gelen esnaf ve çiftçinin de yer aldığını, ilk kongrenin birlik dayanışma ve kardeşlik içinde bir kalkınma modeli ortaya koyduğunu belirtti.

“MUSTAFA KEMAL DÖNEMİNDE YABANCILARA TOPRAK SATILDI"

Başbakan Erdoğan, yabancılara toprak satışının Mustafa Kemal Atatürk döneminde yapıldığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimiz iktisat politikaları da kucaklayıcı bir anlayış üzerine kurulmuştu. Cumhuriyet sermayeyi renklere ayıran değil, onları bir ve beraber gören bir anlayışı egemen kılmıştı. Uluslararası sermayeye kapı aralanmış, yabancıların mülk edinmesinin önünün Cumhuriyet’in ilk yıllarında açıldığını bizzat Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak satıldığını, burada özellikle vurgulamak isterim. İktisatta, dış politika, siyasi hayatta ve demokraside, kuruluş dönemi ve sonrasının 1940 yıllar ve müdahale dönemlerinin çok farklı olduğunu bilmemiz gerekir. 1940’lı yıllar ve müdahale dönemleri Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinden uzaklaşma dönemleri olmuştur. Toplumun farklı kesimleri arasında uçurumlar büyütülmüş, Türkiye içine kapatılmış topluma dayatmalar yapılmış sosyal hayatta olduğu kadar iktisatta da ilk istikametten sapılmıştır. Bugün Cumhuriyet temel dinamiği gibi bahsi edilen pek çok görüş ve uygulama Cumhuriyet’in kuruluş dönemine değil, sonraki dönemlere aittir. Sermaye renklere ayırmak, makbul ve olmayan işadamları diye ayırmak Cumhuriyet’e özgü değildir. Büyükşehir ve büyük Anadolu sermayesini horlamak itip kalkmak Cumhuriyet’in iktisat politikası değildir.

VİCDANLAR DA KÜRESELLEŞMELİ

Başbakan Erdoğan, sermayenin küreselleştiği bir ortamda vicdanların da küreselleşmesi gerektiğini belirterek, ekonominin büyümesi ve refahın paylaşılmasının küresel adalet ve vicdanla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekip, şöyle konuştu:

“Sınırsız tüketme alışkanlığının gözden geçirilmesi kaçınılmaz hal aldı. İsraf ekonomisi terk edilmeli. Mısır halkı demokrasiyi korumak için canını ortaya koyarken devletin bu mücadele sırtını dönmesi doğru değil. Sermayenin küreselleştiği bir ortamda vicdan küreselleşmiyorsa dünyanın geleceğinin bugünden iyi olacağını söylemek mümkün değildir. Farklı ve insanı kalkınma modellerine ihtiyaç duyulduğu aşikardır. Şu anda biz Suriye’den bize göç eden 600 bin insana hizmet veriyoruz. Dünya bize destek vermiyor. Dünya bize 135 milyon dolar destek verdi. Yaptığımız harcama 2 milyar dolar. Bizdeki tahribatları da ayrı. Ama katlanacağız, bunlar bizim komşumuz, tarihimiz. İstiyoruz ki dünya buna karşı duyarlılığını ortaya koysun. Dünya Bankası’na da burada çok görev düşüyor."

 

 

 

 

5. İzmir İktisat Kongresi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı açılış töreniyle dün başlarken, CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, AKP’nin, kötü giden ekonomiyi bu tür etkinliklerle perdelemeye çalıştığını söyledi. Hükümeti protesto etmek isteyen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 40 kişi ise gözaltına alındı.

Swiss Otel Grand Efes’teki kongre öncesi olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Katılımcı sayısına yakın polis, bina içinde ve dışında görev yaparken, milletvekilleri hatta zaman zaman meslektaşlarını bile, Gül’le Erdoğan’ın konuşma yapacağı 5. kata yaklaştırmadı. Tören öncesi AKP iktidarını protesto etmek isteyen TGB üyesi 40 kişi, dövülerek gözaltına alındı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Mustafa Toprak, bakanlar Cevdet Yılmaz’la Ali Babacan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim’in ardından konuşan Başbakan Erdoğan ise, AKP iktidarındaki yatırımları övdü, iktidarları döneminde geçilen “ileri demokrasiyle”, Türkiye’nin de büyüdüğünü savundu.

Cumhurbaşkanı Gül de, “ekonomi ve diğer alanlarda çalışan” hükümeti kutladı.

 

Gerçekler farklı!..

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan ise, İzmir İktisat Kongresi düzenleyen AKP’nin amacının, kötü giden ekonomiye perdelemek olduğunu söyledi. Kongrenin açılış konuşmaları sırasında partisinin İzmir il başkanlığında açıklama yapan Oyan, “Tüm gerçekleri gündemden uzak tutup, kendi özel gündemlerini ilk sıraya koymak hedefindeler. Bu tükenme sendromudur. İktidarın işi kolay değildir. Çünkü gerileyen güç olarak AKP daha saldıran bir pozisyon takınmıştır. Türkiye ve CHP bu saldırıları püskürtecek güce sahiptir” dedi.

Türkiye’nin cari açığınının 370 milyar dolara yükseldiğini, “IMF’nin borcunu sildik” söylemlerinin önemsiz olduğunu anlatan Oyan, “Türkiye ekonomisi en kırılgan dönemden geçerken, ekonominin geleceğine ilişkin hiçbir olumlu beklenti ufukta görünmezken, AKP, İzmir’de tam kadro şova çıkmıştır. Bu kongre, gerçeklerin kalın perdeler ardında gizlenerek, olumlu algı yaratılmasının bir amacı olarak yapılmaktadır. Ama bu nafile bir çabadır. Cilalı ekonomi döneminin, ekonomiyi dış kaynaklarla çevirme döneminin sonuna gelinmiştir” diye konuştu. Kongre yarın sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler