Naif ve melankolik

Rus piyanist ve besteci Evgeny Grinko, İstanbul’a geliyor...

Yayınlanma: 11.08.2019 - 21:46
Abone Ol google-news

Genç Rus sanatçı Evgeny Grinko, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çok iyi tanınan bir isim. Daha önce Türkiye’de onlarca konser veren, hatta “Silent Like Water” EP’sinin kayıtlarını İstanbul’da yapan sanatçı, 16 Ağustos akşamı, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda dinleyicileriyle buluşacak. En son 28 Temmuz Ayvalık Amfitiyatro’da verdiği konserle Türkiye’ye gelen Grinko’yu, cuma akşamı 21.00’de İstanbul’da izleyebileceksiniz.

İlk bestesini 16 yaşındayken yazan Evgeny Grinko, bu besteyi aslında üyesi olduğu bir punk grubu için yapıyor. Punk müzik ve davuldan piyanoya uzanan yol için “Bence çok büyük bir değişim olmadı, zaten benim müzik zevkim hep çok genişti. Punk ya da deneysel müzik yaptığım zamanlarda bile melankolik piyano içeren müzikler dinliyordum, ya da tam tersi” diyor Grinko. Bir süre Rus punk gruplarında davul çalmış olsa da çoğumuz onu, Moskova yakınlarındaki Zhukovsky kasabasının çimlerinde piyano çaldığı “Valse” isimli eseriyle tanıyoruz; ağzında sigarasıyla, uçsuz bucaksız bir yeşilin ortasında...

Birkaç gün sonra Harbiye sahnesinde izleyeceğimiz Grinko, kariyerinin son albümü ‘Naive Album’ü geçen nisan ayında çıkardı. Naive, Türkçe’deki “naif”in kaşılığı... Albümün üretim sürecini şöyle anlatıyor Grinko: “Albümü yazarken biraz sakin bir kafadaydım o yüzden de ortaya çıkan şarkılar sade bir sese sahipti. Albümün adını bu sebeple “Naive Album” koydum. İlk başlarda piyano çalışıma özen gösteriyorken, bu albümde daha çok sade melodilere önem verdim.”

Evgeny Grinko, 2009 yılında çıkardığı “Cinematic Melodies” EP’sinde yer alan “Morning in Pripyat”ı, Nisan 1986’da, Çernobil faciasının yaşandığı Pripyat şehri için yazmış. Yaşanan faciaya kayıtsız kalmayan sanatçı, yaşadığımız çağın olumsuzluklarına nasıl yaklaştığını ise şu sözlerle ifade ediyor: “Yaşadığımız çağda negatif olaylar pozitif olaylardan fazla, ama bir şekilde onlardan uzak durmaya çalışıyorum. Küçük bir kasabada yaşadığım için birçok gelişmeyi takip etmiyorum; ama bir şekilde etkisi altında kalıyorum. Müziğimi etkilememesine özen gösteriyorum tabii ki.”

Kendisini birçok şeyin etkileyebileceğini söyleyen Evgeny Grinko, bu etkilenmenin sadece kompozisyonlarına isim verirken olduğunu söylüyor. Etkilendiği birkaç isim sorduğumda ise, bugünlerdeki favorilerini paylaşıyor. Favori kitabı, 1897 Mississippi doğumlu, Nobel Ödüllü Modernist yazar William Faulkner’in, yüzyılın klasikleri arasındaki kitabı “Ses ve Öfke”; şu sıralar en sevdiği albüm 1990 yılında Omsk, Rusya’da müzik yapmaya başlayan, Rus psychedelic rock grubu ???? ? ????????????’nin (Egor i Opizdenevshie) “Sto let odinochestva” (??? ??? ???????????) albümü; favori filmi ise, Coen Kardeşler’in (Joel Coen & Ethan Coen) yönetmenliğini yaptıkları “The Big Lebowski” (Büyük Lebowski). Yine “Cinematic Meloidies”de karşılaştığımız “Woody Allen” için de şunları söylüyor: “Woody Allen’ı çok seviyorum, kitaplarını ve filmlerini seviyorum. Hem komik hem de ilginç biri.”

Hüzünlü şarkıları seviyorlar
Daha önce bir söyleşisinde “Biz Ruslar hüzünlü şarkıları severiz” diyen Evgeny Grinko, Türkiye’deki dinleyicilerinin benzer olduğunu söylüyor. “Her iki kitle de hüzünlü şarkıları seviyor” diyen Grinko. ekliyor: “Onları çok seviyorum, bana olan sevgilerini fazlasıyla gösteriyorlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.”

Evgeny Grinko kimdir?

-İlk bestesini 16 yaşında iken üyesi olduğu bir punk grubu için yapan Grinko, bestelerini bu zamanda dinlediğinde kendisine ait olduğuna inanamasa da punk onun için müziğe ilk adım. Piyano ile klasik müziğe geçmesi ise 24 yaşında minimalist müziğe duyduğu merakla ve piyano çalmayı öğrenmesiyle başlıyor.

-Grinko, büyüdüğü ülke ve kültürden büyük izler taşıyor ve bunları bestelerine aktarıyor. Evgeny’nin Zhukovsky’de bestelediği ve tek başına kaydedip mixlediği Cinematic Melodies EP’sinin (2009) kapanış şarkısı Morning in Pripyat, Kuzey Ukrayna’da bulunan Pripyat şehrini anlatıyor. Pripyat 1970‘te Çernobil Nükleer Santralı çalışanları için inşa edildi

-2015 yılında kayıtlarını İstanbul’da gerçekleştirdiği Silent Like Water adlı kısa albüm yayımlayan sanatçı bu kısa albümde Lev Knipper’in Polyushko Polye eserini Field adıyla yorumladı.

-2016 ve 2017 yıllarını yeni eserler üzerinde çalışarak geçiren Evgeny Grinko 2018’de “Tiny Mouse Tales” ve 2019’da da “Naive Album” adlı iki albüm yayımladı.

-Moskova’nın yakınında Zhukovsky adlı küçük bir kasabadan çıkan fakat kısa sürede adını tüm dünyaya duyuran genç piyanist çello, akordeon, keman ve viola çalan 5 müzisyen ile sahne alıyor. Evgeny Grinko, konserlerinde piyano haricinde gitar ve davul da çalıyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler