Nakşibendi Taburları sahnede

Rojava’dan Kürt yetkili Dr. Mansur, El Duri’nin Musul yakınlarından operasyonu yönettiğini söyledi.

Yayınlanma: 13.06.2014 - 21:57
Abone Ol google-news

Irak’ta, Bağdat’a doğru ilerleyen cihatçıların Irak ve Şam İslam Devleti’nin yanı sıra, İzzet İbrahim el Duri’ye bağlı Nakşibendi Taburları, İslam Ordusu ve Ensar el Sünne unsurlarından oluştuğu bildirildi. Suriye’deki Kürt bölgesi Rojava’da Savunma Bakanlığı İç ve Dış İlişkiler yetkilisi Dr. Nasır Hacı Mansur, eski rejim taraftarlarından oluşan Nakşibendi Taburları üyelerinin Nakşibendi tarikatı müritleri olduğunu söylerken “Bunların hepsi Recep Tayyip Erdoğan’ın tarikatındandır, Nakşibendi tarikatı” dedi.

El Duri’den mesaj

Daha çok siyasal İslam bağlantılı bir yakınlık bulunduğunu, dini bağların ikinci planda kaldığını kaydeden Dr. Mansur, İzzet el Duri’nin operasyonu Musul’a yakın bir yerden yönettiği haberlerinin geldiğini belirti. ABD’nin 55 kişilik arananlar listesinde yakalanmayan tek üst düzey Baas lideri olan El Duri’nin Musul’da önceki gün bir açıklama yaptığını kaydeden Kürt yetkili, “El Duri, Musul’u özgürleştiren IŞİD değil, biziz demiş” diye konuştu. Bu örgütler arasında eskiden beri bir yakınlaşma olduğunu, bu saldırıyı uzun süredir koordineli bir şekilde planladıklarını anlatan Dr. Mansur, bu örgütlerin hepsinin Anbar, Diyala, Selahaddin, Musul gibi Sünni bölgelerde bulunduğunu İslam Ordusu ile Ensar el Sünne’de çok sayıda Kürt’ün de yer aldığını çünkü bu iki örgütün “önce Kürdistan’da örgütlenmeye başladığını ancak güvenlik meselesi çıkınca Irak’ın diğer taraflarına gittiklerini” belirtti. Dr. Mansur, bu örgütlerin uzantılarının Suriye’de de bulunduğunu, Kürdistan Aslanları’nın da bu gruplardan biri olduğunu dile getirdi.

IŞİD bir ay önce söylemişti

“Musul’a saldırı olacağına dair daha önce duyum aldınız mı?” sorumuza “Bir ay önce filan duyumlar çıktı, IŞİD Musul’a saldıracağım diyordu, kimse inanmadı, saldırmaz dedi” yanıtını veren Dr. Nasır Hacı Mansur, “Peki ABD ve bölge ülkelerinin istihbaratlarının da haberi olmamış mıdır?” sorumuza da şu yanıtı verdi: “Ben kendi düşüncemi söylüyorum, çok veri yok elimde ancak gelişen olaylara bakınca ABD, Kürdistan, Suriye ve İran istihbaratı, yani IŞİD’in içinde uzantısı olan örgütler bunu biliyor diye düşünüyorum. Bence IŞİD bağımsız kararıyla gitmiş değil. Onun bir projesi var ama bu proje onlara da hizmet ediyor.”

‘Bölünme de olabilir’

Kürt yetkili, ABD’nin bu karışıklıktan beklentisinin ne olabileceğine ilişkin de şu görüşleri dile getirdi: “Irak’ı yeniden yapılandırmak istiyorlar. Irak bu haliyle Sünnilere çok cevap vermedi, düzene girmedi, her şey allak bullak. Maliki’den kurtulmak istiyorlar.” Dr. Mansur, yeniden yapılandırmada bölünmenin gündemde olabileceğini de kabul etti.

‘Irak ordusunda kaçma kültürü var’

Kürt yetkili, “IŞİD’in Bağdat’ı ele geçirmesi mümkün mü” sorumuzu yanıtlarken de şu görüşleri dile getirdi: “Kimse savaşmamış. IŞİD, savaş olan noktalarda hiçbir yeri almamış. Bence IŞİD’in ismiyle bir saldırı olmuşsa da bu yanlış. Tek bir kaza, nahiye bile savaşla alınmamış. Orduda psikoloji var, bu orduda kaçma kültürü var, Kuvyet’te de olmuştu. Ordu ulusal temelde değil çünkü, mezhebi temelde oluşmuş. Mezhebi temelde olan bir ordu savaşamaz.” IŞİD’in Bağdat’ı ele geçiremese de, ortalığın biraz daha karışmasının beklendiği yorumunu yapan Dr. Mansur,
Türkiye’nin ise biraz yanlış hesap yaptığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler