Nâzım Kültür Merkezi AVM olacak

Nâzım Hitmet Kültür ve Sanat Merkezi'nin içinde bulunduğu 116 yıllık tarihi bina, kira sözleşmesi bitmeden 49 yıllığına kiralandı. Bina otel ve ayışveriş merkezi yapılacak.

Yayınlanma: 03.06.2015 - 10:56
Abone Ol google-news

Yaklaşık 10 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreci son olarak da Beyoğlu’ndaki Taksim Sıraselviler Caddesi üzerindeki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın olduğu 116 yıllık tarihi binayı vurdu. Tarihi binadaki vakıf AVM olacağı gerekçesiyle boşaltılmak isteniyor.

Laterna Kafe'nin ve Nâzım Hikmet Vakfı'nın yer aldığı tarihi binanın da sahibi olan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı, Şeker Teyzi'ye uyguladığı sürecin benzerini tarihi bina için de uyguladı. Vakfın, Nâzım Hikmet Vakfı'nın kira sözleşmesi bitmeden AKKA İnşaat’a AVM yapılmak üzere 49 yıllığına kiraladı.

Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, “Her türlü olumsuz koşullara, baskıya, tehdide, yıldırmalara karşı vakfı sonsuza dek inatla yaşatmaya kararlıyız” dedi. Vakıf yöneticileri, usta şair Nâzım Hikmet’in 52. ölüm yıldönümü olan bugün saat 11.00’de vakıfın bulunduğu binadaki eyleme tüm yurttaşları çağırdı.

Nâzım Hikmet Vakfı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada da “116 yıllık bir tarihi olan binamız, yığma tarzda inşa edilmiş korunması gerekli tescilli eski eserdir ve binada risk olduğuna ilişkin herhangi bir yetkili Koruma Kurulu kararı, onaylanmış bir proje bulunmamaktadır” denildi.

Beyoğlu Belediyesi’nin bina sahibi vakfın temsilcisi bir inşaat firmasının isteği üzerine binayı diğer kiracılarla birlikte, boş ve eksiksiz olarak teslim edilmesinin ihtar edildiği belirtilen açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

“Binayı boşaltmamamız halinde Beyoğlu Belediyesi tarafından tahliye ve faaliyetlerimize son verme işleminin yapılacağı bildirilerek bizleri, hiçbir anlaşmaya yanaşmadan kayıtsız şartsız kapı önüne koymaya hazırlandıklarını açıklamışlardır. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı olarak, kiracısı olduğumuz bu binada 20 yıldır faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Binamız, kira sözleşmelerimiz devam ederken, kanunları zorlayarak, sözde tadilat amaçlı, ama gerçekte otel ve alışveriş merkezi yapılmak üzere bir inşaat şirketine 49 yıllığına kiralandı. Hrisovergi apartmanı 116 yıllık tarihiyle, İstanbul ve Beyoğlu’nun depreme en dayanıklı belli başlı binalarından biridir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler