Nuri Alço, 4. Murat, Dayıbaşı

Parlamento Kulisi

Yayınlanma: 30.06.2014 - 03:38
Abone Ol google-news

okundu..

Parlamento Kulisi...

Nuri Alço, 4. Murat, Dayıbaşı

Her yasama yılının sonunda olduğu gibi bu yıl da hükümet, Meclis tatile girmeden çıkarmak istediği düzenlemeleri getirdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 3 haftadır madencilik sektörü, vergi afları başta olmak üzere çok sayıda düzenlemenin yer aldığı ve artık muhalefet tarafından “çuval” olarak nitelendirilen torba tasarıyı görüşüyor.

Görüşülen düzenlemelere eklenecek son dakika önergelerinin altyapı çalışmalarını yürüten ve Komisyon Başkanı Recai Berber’in aksine daha hızlı bir çalışma gerçekleştirilmesi için mücadele veren Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bu tavrıyla muhalefetin en çok lakap taktığı iktidar milletvekili.

2011 seçimlerinin ardından ilk yasama yılında TBMM Teşkilatı’nın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kapsamlı yasa önerisinin görüşmeleri sırasında adı Nuri Alço” olarak anılan Bilgiç, alkol yasaklarıyla ilgili düzenlemenin görüşmelerinde ise muhalefet tarafından 4. Murat”a benzetildi.

Şu sıralarda komisyonda ele alınan torba tasarının görüşmelerinde Bilgiç yine muhalefetin hedefinde. Son dakika önergelerinin mimarı olan ve tasarının hızla komisyondan geçmesi için uğraşan Bilgiç’e muhalefetin bu kez taktığı lakap ise madencilik sektörüne gönderme yapıyor. Bilgiç, şu sıralar Meclis’te muhalefet milletvekillerince “Dayıbaşı Sadi”olarak anılıyor.

_______________________________________________________________

Alan’a ‘Şiirli’ Hoş Geldin

TBMM’nin 3. yılını tamamlamak üzere olduğu 24. dönemi, tarihe “tutuklu milletvekili” ayıbıyla geçmişti. CHP, MHP ve BDP’li 8 milletvekilinden 7’si ancak, AKP-cemaat ittifakının bozulması ile cezaevinden çıkıp, Anayasa Mahkemesi kararıyla, parlamentoda yemin edip göreve başlayabildiler. O tutuklu vekillerin sonuncusu olan MHP İstanbul MilletvekiliEngin Alan da AYM’nin Balyoz kararı doğrultusunda tahliye edildikten sonra geçen salı günü TBMM Genel Kurulu’nda yemin edip görevine başladı. Alan’ın yemininin ardından CHP ve MHP milletvekilleri söz alıp, “gecikmiş bir karar” olmasına karşın Alan’ın tahliyesinden duydukları memnuniyeti dile getirip, “Balyoz kumpası”nı kuranların da cezalandırılmasını istediler. Söz alanlardan biri de CHP Cezaevi İzleme Komiyonu üyesi de olan Muğla milletvekili Nurettin Demir’di. Alan’ı cezaevi komisyonu üyesi olarak defalarca cezaevinde ziyaret eden Demir, tahliyesi ve Meclis sıralarında yerini almasıyla ilgili duygularını diğer milletvekillerinden farklı olarak Muğla-Ortacalı şair Yadigâr Sarı’ya ait olduğunu belirttiği“şiirle” dile getirdi:

“Sen üzülme milli kahraman Engin Alan / Herkes asaletini gösteriyor, bunlar plan / Esaretten kurtulduk, Cumhuriyetti kalan / İftiradır, ihanettir, bunların hepsi yalan / Vatan, millet, cumhuriyet için koştun / Canını yok saydın, hain peşine düştün / Sen hırsız, arsız değil, orduya baştın / Cumhuriyetten intikam bunlar, yalan / Osmanlı’da zindan var, bizde Kemal var / Bilmez miyim o yürek oraya nasıl sığar? / Karanlıklar korksun, elbet güneş doğar. / Cumhuriyete saldırı bunlar, hepsi yalan / Sen bir cansın, geç bunları, önce vatansın / Yüreğinde cesaret dolu, eşsiz kahramansın / Aslanlar kükreyin, kurtuluş yeniden yansın…”

_______________________________________________________________

Vekilim Aracını Rahat Park Etsin...

TBMM yerleşkesi içinde otopark sorunu özellikle son yıllarda milletvekillerinin şikâyet ettiği konuların başında geliyor. Bu kapsamda yerleşke içindeki kapalı otoparkın danışman ve diğer idari personelin kullanımı yasaklandı. Ancak bazı danışman ve sekreterlerin “milletvekili giriş kartı” alarak kendi araçlarını kapalı otoparka park etmeyi sürdürmeleri üzerine bu kişilerin tespit edilerek uyarılması ve milletvekili giriş kartlarına el konulması kararlaştırıldı.

Otopark sorununu çözmek için tüm bunlar yaşanırken, diğer yandan da milletvekillerinin otopark şikâyetlerini gidermek için yerleşke içine personelin de kullanabileceği katlı otopark yapımına başlandı. Geçen yıl yapımına başlanan katlı otoparkın inşaatı, eski tabur komutanlığından boşalan eğitim alanında sürüyor. 600 araç kapasiteye sahip katlı otoparkın yapım nedenlerinden en başında milletvekillerinin otopark sıkıntısını kökten çözmek geliyor.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, söz konusu inşaatın durumunun ne olduğunu ve bugüne kadar katlı otopark için harcanan bütçenin ne olduğunu sordu. MHP’li Yeniçeri’ye yanıt veren TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, katlı otopark projesinin bitim tarihinin 17 Temmuz 2014 olduğunu belirtirken, projenin yüzde 89’unun tamamlandığını ifade etti. Yakut, katlı otopark projesi için Mayıs 2014 tarihine kadar 8 milyon 928 bin 764 TL harcandığını da açıkladı.

Milletvekilleri araçları için park sorunu yaşamasın diye yapılan ve yüzde 89’u tamamlanan katlı otopark kaba bir hesapla yaklaşık 10 milyon TL’ye mal olacak. Ne diyelim; yeter ki“vekilim” aracını rahat park etsin.

(Ayşe Sayın/Emine Kaplan/Mahmut Lıcalı)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler